האופציה המרכזית לזיהוי מודיעין העתיקה, היא הכפר אל-מידיה הנמצא בסמוך למושב חשמונאים מעבר לגדר המערכת.
לפני מספר שנים זכיתי להשתתף בביקור נדיר בתל ארס העתיק בפאתי הכפר. את הקבוצה הדריך ידידי המנוח ז'אבו ארליך הי"ד. מאחוריו השתרכה שיירת רכבי שטח צבאיים - יחידת 'מכבים' הצה"לית שליוותה את הסיור.
סדרת "סודות המכבים" עם ישראל שפירא >>
- הפרק הראשון - קבר מתתיהו • צפו
- הפרק השני - חורבת הגרדי • צפו
- הפרק השלישי - קברי הגימנסיה • צפו
- הפרק הרביעי - הקברים של 443 • צפו
- הפרק החמישי - אום אל עומדאן • צפו
- הפרק השישי - חירבת בית עיסא - מודיעין עילית • צפו
- הפרק השביעי - גבעת התיתורה • צפו
"תראו", אמר ז'אבו, 'אנחנו לא הראשונים שמחפשים פה את החשמונאים. כבר לפני 150 שנה הגיע לכאן נזיר צרפתי, עמנואל פורנר שמו. הוא היה בטוח שגילה את מודיעין העתיקה. מאז כל מי שמגיע לפה בטוח שהוא פיצח את התעלומה".
מפגש טעון בראש התל
הקבוצה עברה את גדר ההפרדה, חצתה את נחל מודיעין, והחלה בעלייה לראש התל. לפתע נעצרה הקבוצה. בראש התל עמד תושב מקומי וזעק:
"תעשו אחורה פנה! זו אדמה שלנו! מה יש ליהודים לעשות פה?! יש לכם יער בן שמן! אנחנו עובדים פה! למה אתם מפריעים פה! למה אתם מגיעים כמו גנבים! אנחנו לא מגיעים אליכם!".
היה שם אפילו איום "אנחנו נביא את כל הכפר לפה", אבל החיילים לא התרגשו. במשך רבע שעה הסיור נעצר, והחיילים ניסו לשכנע את הפלאח הערבי לשוב על עקביו. לבסוף, המפקד קרא לז'אבו שיעלה למעלה.
ז'אבו, שכמו בקסם הצליח לפתור את המתח בשלוש דקות של שיחה בערבית, הסביר:
"רצינו לראות את הבתים הישנים, מהתל הקדום, שממנו התחיל הכפר אל-מידיה הנוכחי שבו אתם מתגוררים". הוא הרים חרסים עתיקים מרגליהם והסביר את משמעותם ההיסטורית - מידע שהפתיע את הנכבדים עצמם.
"יש לדבר עם הערבי בשפה שלו", הסביר ז'אבו, "וחשוב לא פחות - במנגינה המיוחדת של השפה שלו". אין ספק שראינו כאן את יישומו של מאמר חז"ל באבות דרבי נתן: 'איזהו גיבור? - ההופך שונאו - אוהבו'.
בראש התל, ההדרכה על מודיעין הקדומה נעצרה. ז'אבו נעשה לידידם הטוב של נכבדי הכפר, והוא משוחח עמם בערבית על אופן מסיק זיתים במסורת המוסלמית.
ז'אבו תקף את טענתו של אֵוסֵביוס מקיסריה שחי בזמנו של האמורא רבי אבהו בקיסריה. "אוסביוס", הטעים ז'אבו, "הוא הראשון והיחיד, אם כי היירונימוס מצטט אותו, שטען שלוד היא בסמיכות לכפר מודיעים. במקורות חז"ל לא נאמר פרט זה, אלא אך ורק המרחק מירושלים למודיעין, אולם לא נתפרש לאיזה כיוון".
ז'אבו ארליך ע"ה שלא נחה דעתו מהזיהוי העכשווי של מודיעין - שקד על מאמר מחקרי מקיף, בו רצה להעלות הצעה חדשנית למיקומה של מודיעין הקדומה וקברות החשמונאים, ובתקווה שכתביו יפורסמו בעתיד הקרוב, נוכל להרחיב על כך יותר. בינתיים, הכפר אל-מידיה ממשיך לשמור על סודותיו העתיקים, כשכל חרס וכל אבן מספרים סיפור של אלפי שנות היסטוריה.
ואם עסקנו בפרק זה בערבים מקומיים, חשובים ביותר דבריו של רבי יצחק וייס הי"ד, רב חסידי הונגרי שנספה בשואה. הרב וייס מספר על מנהג ייחודי של 'מקובלי הספרדים', שהיו עולים בימי החנוכה לכפר מודיעים להתפלל על קברי החשמונאים.
המעניין עוד יותר היה האמונה שרווחה בקרב התושבים המקומיים הערבים. לפי עדותו של הרב וייס, הייתה בידיהם קבלה עתיקה: "בעת שיהיה מיושב מקום זה מיהודים, אז תבוא הגאולה".[1]
ניסיתי לשוחח עם ערביים מקומים בני הכפר אל- מידיה, אולם אלו לא אישרו לי מסורת זאת, ואולי מלאו פיהם מים בעניין זה במסגרת הסכסוך ישראלי פלסטיני.
ביקורת על דבריו של רבי יצחק וויס הי"ד, כתב רבי יהודה טשזנר, דיין ומו"צ בקהילה החרדית באופקים, והעלה תהיות לגבי מקור המסורת:
"לא גילה לנו הגאון היכן נמצא כפר זה, וקצת תימה איך גאון גדול שגר בחו"ל באירופה ידע על מנהגי הספרדים בארץ ישראל. אולי שמע זאת מאיזה שד"ר מארץ ישראל שביקר אצלו".[2]
כותב השורות מקפיד מדי חנוכה לבקר בכל האתרים המוצעים כמקומות אפשריים למודיעין העתיקה ולקברי החשמונאים. בביקורים אלו אני מעתיר בתפילה ובתחנונים להצלחת עם ישראל וישועתו. אתם, מוזמנים להצטרף אליי לחוויה הרוחנית המיוחדת הזו, המשלבת את המחקר ההיסטורי עם הכמיהה הרוחנית למקומות הקדושים שבהם צמחה גבורת החשמונאים.
ואולי יתקיימו בנו דברי רבי יצחק וייס זצ"ל, שכתב כי הגאולה תבוא בעקבות יישוב מודיעין ביהודים. מי ייתן ונזכה לראות במהרה בימינו בהתגשמות נבואה זו.
[1] הובא ב'שערי ימי חנוכה' (מ' ס' י עמ' שמב)
[2] 'שערי ימי חנוכה' (מ' ס' י עמ' שמב).
תוכנית זו היא פרק קטן בספרי החדש 'סודות המכבים' שעוסק במחקר אודות קברי החשמונאים ואני מזמין אתכם לקנות אותו.