אחת ההצעות המעניינות לזיהוי מודיעין וקברי החשמונאים נמצאת בקצה שכונת בוכמן (מוריה) בעיר מודיעין, מצפון לשדרות החשמונאים המחברות את העיר עם כביש 3 הארצי.
האתר, המכונה אום אל עומדאן (בערבית: "אם העמודים" אבל יש שדורשים את שמו כשימור השם מודיעין), נקרא כך על שם עמודי האבן והאבנים הרבות שנמצאו פזורים בחורבה.
סדרת "סודות המכבים" עם ישראל שפירא >>
- הפרק הראשון - קבר מתתיהו • צפו
- הפרק השני - חורבת הגרדי • צפו
- הפרק השלישי - קברי הגימנסיה • צפו
- הפרק הרביעי - הקברים של 443 • צפו
בשנות ה-90 של המאה ה-20 נחשף כאן אחד האתרים הארכיאולוגיים המרתקים ביותר בישראל – כפר יהודי שלם מתקופת בית שני. במרכז הכפר נמצא מבנה ציבורי גדול, המזוהה על ידי החופרים כבית כנסת עתיק, שהיה פעיל בזמן שבית המקדש השני עמד על תילו.
מעבר לחשיבות ההיסטורית של האתר, גילויו מעלה שאלה מרתקת: האם מדובר במודיעין העתיקה, עיר מולדתם של בני משפחת החשמונאים?
החפירות הארכיאולוגיות באום אל עומדאן חשפו שלוש תקופות היסטוריות מרכזיות. הממצאים העתיקים ביותר מגיעים מהתקופה הפרסית, ההלניסטית, החשמונאים, ומימי הבית השני עד ימי מרד בר כוכבא.
"מה שמיוחד באתר הזה הוא שחשפנו כאן כפר יהודי שלם," מסבירים החוקרים אלכסנדר און וד"ר שלומית וקסלר בדולח. הכפר בנוי סביב סמטה מרכזית רחבה, ממנה מתפצלות סמטאות צרות. בין הממצאים המרשימים נמצאו מבני מגורים, גת מרוצפת באבני פסיפס לבנות, שלוש מערכות קבורה, ומקווה טהרה מרשים.
הממצא המרכזי והמרשים ביותר הוא בית הכנסת העתיק, שעל שמונת עמודיו המרשימים נקרא האתר כולו אום אל עומדאן ("אם העמודים") – שימור שם של מודיעין העתיקה. המבנה, שעבר ארבעה שלבי בנייה, מזוהה על פי שני טורי העמודים וספסלי אבן האופייניים לבתי כנסת מהתקופה הרומית.
תוכנית זו היא פרק קטן בספרי החדש 'סודות המכבים' שעוסק במחקר אודות קברי החשמונאים ואני מזמין אתכם לקנות אותו.