כיכר השבת
הטור השבועי

בגד כפת – דגש! // הרב בן ציון נורדמן

בעקבות המשפט המתומצת של "בגד כפת – דגש" נזכרתי באמירה המוזכרת בשמו בתלמוד (חולין סג, ב) "לעולם ישנה אדם לתלמידו בדרך קצרה". רבי מאיר שהיה מאיר את עיני החכמים נותן כלל ברור, אם רוצים שהתלמיד יזכור את הדברים, על המורה לבחור בדרך קצרה ומתומצתת! (מאמרים)

| כיכר השבת |
(צילום: David Cohen/Flash90)

אשתף בתגובה מעניינת וייחודית שקיבלתי מיגאל ע. אשר משתדל להגיב כמעט באופן קבוע על הטור השבועי, הוא מכנה את תגובתו בשם הארה, ואכן הוא מאיר לי נקודות בתחום הדקדוק, תחביר, דקדוקי לשון, כללי הפיסוק וכדומה. אינני מכיר אותו באופן אישי, יתכן ובעבר הציג את עצמו כד"ר ללשון ובלשנות.

ביום שישי האחרון הוא שלח הודעה קצרה שהייתה נראית כמו כתב חידה... 'בגד כפת צריך דגש'. נזכרתי בכלל הדקדוקי שלמדנו בבית הספר... שאותיות בג"ד כפ"ת (המופיעות בראש מילה) יקבלו דגש, אבל עכשיו לך תחפש בטור של כ-600 מילים, איפה הבעיה. ובכלל, הטור אינו מנוקד, אז היכן ההארה השבועית?...

פניתי אליו ב"סימן שאלה"... וכך נוצר בינינו קשר טלפוני ראשון. גיליתי אדם נחמד, שקודם כל החמיא על הטורים. ואז הסביר לי את כוונתו, הפעם לא התכוונתי לתת ביקורת, אלא להיפך... כתבת השבוע על חשיבות ומשמעות הבגדים, אז ציינתי וסיכמתי את זה בלשון מליצית, 'בגד כפת' – הבגד קובע, כופת וממסגר את האדם למקומו ולמעמדו, ולכן חובה לשים עליו דגש! - - -

בגד כפת – תן דגש!

לא הייתי משתף אתכם בסיפור, אם לא שהמשפט הזה נתפס אצלי בראש, ובמשך השבוע יצא לי לדבר עליו בבית הכנסת, בבית הספר מול תלמידים ועוד.

שמתי לב איך משפט אחד, חזק וממוקד, שווה יותר מאלף מילים!

ובאווירת ערב ל"ג בעומר, כאשר השנה עם ישראל לא יעלו בהמוניהם למירון, אך המון עלו ועולים לקבר המיוחס לרבי מאיר בעל הנס בטבריה.

רבי מאיר היה מתלמידיו של רבי עקיבא, מגדולי התנאים, בתקופה שלאחר מרד בר כוכבא ומעבר הסנהדרין לגליל. בתלמוד (עירובין יג, א) מבואר ששמו ניתן לו על שם ש"מאיר עיני חכמים בהלכה". יום פטירתו חל השבוע ביום רביעי .

בעקבות המשפט המתומצת של "בגד כפת – דגש" נזכרתי באמירה המוזכרת בשמו בתלמוד (חולין סג, ב) "לעולם ישנה אדם לתלמידו בדרך קצרה". רבי מאיר שהיה מאיר את עיני החכמים נותן כלל ברור, אם רוצים שהתלמיד יזכור את הדברים, על המורה לבחור בדרך קצרה ומתומצתת!

פעמים רבות משיעור ארוך , מהרצאה מרתקת , ממאמר מפותל , זוכרים משפט מסכם אחד! אמרה או פתגם! – חשוב מראש לנסות לדייק ולכוון לסיכום הקצר והמתמצת הזה .

ואמרה נוספת בשמו של רבי מאיר המובאת במסכת אבות דרבי נתן: "יש לך חברים מקצתן מוכיחים אותך ומקצתן משבחים אותך אהוב את המוכיחך ושנא את המשבחך. מפני שמוכיחך מביאך לחיי העולם הבא והמשבחך מוציאך מן העולם".

אז נסכם, לאהוב את הביקורת שמגיעה ממקום טוב, מחבר טוב. תמיד כיף לקבל פידבקים טובים... אך עוד יותר טוב ומועיל לקבל ביקורת בונה, הארות וגם הערות... וכמו כן, להשתדל לתמצת את המסרים, בדרך קצרה וממוקדת.

ובכן, לקחתי לעצמי את שני המסרים, קיבלתי את הביקורת, ואשתדל לקצר הפעם...

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות