שאלה שבטח חשבתם עליה: קמח מצה וקמח תפוח אדמה, האם לפני השימוש בהם צריך לנפות אותם?
הרב אברהם יוסף שוורץ משיב על השאלה:
קמח תפוח אדמה - אין צורך לנפות או לבדוק אותו לפני השימוש בו.
קמח מצה - קמח זה בדרך כלל מיוצר ממצות שבורות או פגומות.
עקרונית, אם הטחינה התבצעה סמוך לאפיית המצות, הקמח בחזקת נקי מחרקים ואין צורך לבדקו לפני השימוש בו.
אבל, מכיון שייצור המצות לחג הפסח במפעלים רבים מתחילה מס' חודשים לפני חג הפסח, הקמח עלול להיות נגוע בחרקים.
לאור זאת, יש להסתכל בתאריך ייצור הקמח המופיע על האריזה. אם הוא מהשבועות האחרונים, ניתן להשתמש בקמח ללא כל בדיקה.
אולם, אם הוא ישן, לפני השימוש בקמח נידרש לבצע בו את הבדיקה הבאה:
יש לשפוך את הקמח על משטח בצבע כתום או לבן, ובזמן השפיכה יש לראות שזרימת הקמח היא חלקה ואין בו קורים או גושים.
לאחר מכן, יש לפזר את הקמח על גבי המשטח, ולהתבונן שאין בו חרקים או זחלים.
במידה ויש בו גושים, יש לפורר את הגושים ולוודא שאין בתוכם זחל או חרק.
במקרה ונמצא בקמח חרק או זחל, אין להשתמש בכל הקמח שבאריזה.
לסיכום:
קמח תפוח אדמה - ניתן להשתמש בו ללא כל בדיקה.
קמח מצה - אם השימוש בו נעשה סמוך לזמן הייצור, אין כל צורך לבדקו. במידה והשימוש נעשה זמן רב לאחר הייצור, נידרש לבדקו לפני השימוש כפי שפירטתי.