כבה אורה של תורה

"אור שמח" מתאבלת: ראש הישיבה המיתולוגי הלך לעולמו

אבל כבד בעולם הישיבות: בליל שב"ק נלב"ע הגאון רבי נטע שילר זצ"ל, ממייסדי ישיבת 'אור שמח' ומחלוצי תנועת התשובה בישראל, נפטר בגיל 88 | הותיר אחריו מורשת של קירוב אלפי יהודים לתורה (דיין האמת)

|
6
| כיכר השבת |
הגאון הרב נטע שילר ראש ישיבת אור שמח ( באדיבות המשפחה )

אבל כבד בעולם התורה: בליל שב"ק (תצווה) נלב"ע בבית החולים 'שערי צדק' בירושלים הגאון רבי נטע שילר זצ”ל ראש ישיבת 'אור שמח' בירושלים וממייסדיה'. והוא בן 88 בפטירתו. ראש הישיבה זצ"ל הותיר אחריו מורשת אדירה של החזרת אלפי בעלי תשובה לחיק התורה והיהדות, והפך את ישיבת ‘אור שמח’ לאחת הישיבות המובילות בעולם לקירוב יהודים.

ראש הישיבה זצ"ל נולד בשנת תרצ”ז לאביו רבי אברהם יצחק ז"ל, בשכונת איסט פלטבוש שבברוקלין, ניו יורק. כבר בילדותו בלטה תחושת השליחות שלו להפיץ את אור התורה, כשגדל בסביבה שבה מעטים חבשו כיפה. הוא קיבל את חינוכו הראשוני בתלמוד תורה בקראון הייטס, ולאחר מכן למד בישיבת ‘רבי חיים ברלין’ תחת הגאון רבי יצחק הוטנר זצ”ל, בעל ה’פחד יצחק’. בהמשך המשיך את לימודיו בישיבת ‘נר ישראל’ בבולטימור, שם התחנך על ברכי הגאון רבי שמואל יעקב ויינברג זצ”ל והיה לחברותא קרוב שלו.

הגאון רבי נטע שילר בשיחה בישיבתו (צילום: באדיבות המצלם)

הקמת ‘אור שמח’ והחזרה בתשובה

בשנת תשל”ב לאחר מלחמת ששת הימים שפתחה גל של התעוררות רוחנית בקרב יהודים, חבר הרב שילר לשלושה גאונים נוספים – רבי נח ויינברג זצ”ל, רבי מנדל ויינבך זצ”ל ורבי יעקב רוזנברג זצ”ל – להקמת ישיבת ‘אור שמח’, הישיבה הראשונה בעולם המיועדת לבעלי תשובה. הישיבה נוסדה במטרה לקלוט צעירים יהודים מארצות הברית ומדוברי אנגלית ממדינות נוספות, שהגיעו לישראל בחיפוש אחר משמעות רוחנית. הרב שילר, בעל חזון מרחיק ראות, ביקש להעניק להם מסגרת לימודית שתחבר אותם לתורה בצורה עמוקה ואותנטית.

הוא התבלט בגישתו החמה והאבהית כלפי תלמידיו. סיפור מפורסם מספר על בחור אמריקאי, בוגר אוניברסיטה יוקרתית, שהגיע ל’אור שמח’ כשהוא מנותק מן היהדות. למרות קשייו העצומים בלימוד הגמרא, הרב שילר לא ויתר עליו. הוא עודד אותו במילות נחמה מדרשיות – “עם ההולכים בחושך ראו אור גדול” – ודאג לו לחברותות מצוינות. אותו בחור הפך עם הזמן לתלמיד חכם מופלג, כיום ר”מ בישיבה גבוהה, דוגמה חיה להשפעתו העצומה של הרב שילר.

מורשתו והשפעתו

תחת הנהגתו של הרב שילר הפכה ‘אור שמח’ לאימפריה תורנית, שהוציאה מתחת ידיה כעשרת אלפים בוגרים שהקימו בתים של תורה ברחבי העולם. הוא האמין כי המטרה אינה רק להחזיר בתשובה, אלא לגדל בני תורה של ממש. “אם תוכל לחוש סיפוק על אי בודד עם גמרא בידך – תדע שהצלחת”, אמר לתלמידיו, והדגיש את החיבור הפנימי והעמוק לתורה כמפתח להצלחה.

הרב שילר התעקש על גישה סבלנית לשינוי חיצוני, וטען כי “כובע צריך לצמוח מתוך הראש, ולא מעליו”. גישתו החינוכית שילבה רגישות תרבותית עם דגש על לימוד מעמיק של טקסטים תורניים קלאסיים, במיוחד התלמוד הבבלי.

הסתלקותו

בליל שבת האחרון, לאחר מאבק במחלה, נפטר ראש הישיבה בבית החולים שערי צדק. מותו הותיר חלל עצום בעולם התורה ובקרב תלמידיו הרבים. בנו, הרה"ג ר' נחשון שילר, ממשיך את דרכו כראש ישיבת ‘אור שמואל’ בירושלים. וחתניו הרה"ג יעקב אנגלנדר מראשי ישיבת 'חמד', והרה"ג אברהם יצחק קוק ראש ישיבת סורוצקין אחיסמך, עשרות אלפי בוגרי ‘אור שמח’ ותלמידי תלמידיו הנושאים את לפיד התורה שהדליק, כעדות חיה למורשתו העצומה.

ההלוייה תצא הערב מישיבת 'אור שמח' ברחוב שמעון הצדיק ירושלים.

ת.נ.צ.ב.ה.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

6 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

6
מצדיקי הרבים ככוכבים - כמו הכוכבים, כך גם מצדיקי הרבים גדולים כל כך, שאין לנו אפשרות להעריך ולהבין את גדלם.
בניה
5
מחשובי חתניו הגאון רבי יחיאל בלידשטיין שליט"א מראשי ישיבת כנסת יעקב - חינקיס בירושלים וכן הגאון רבי משה שפרונג שליט"א והגאון רבי אהרון פיין שליט"א וכן נכדים ונינים לרוב כולם זרע ברך ה'. ת.נ.צ.ב.ה.
מוטי
4
דור הולך ודור בא והארץ לעולם עומדת (קהלת)
אברהם
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות