אם יצא לכם לעקוב לאחרונה אחר העיתונות הכלכלית, בוודאי הבחנתם בדעה המאחדת את רוב אנשי המקצוע בתחום ההשקעות. כולם טוענים ששוק האג"ח מיצה את עצמו ואין מה לחפש בשוק הזה.
למה בעצם? מה גורם לתמימות הדעים הזו? הסיבה לכך פשוטה: התאוששות המשק! כן, כן. המשק מתאושש והאג"ח מאבד מזוהרו. מה הקשר? פשוט מאוד. ככל שהכלכלה מתאוששת, עולה החשש מפני העלאת ריבית, וככל שהריבית תעלה, תרד האטרקטיביות של האג"ח בשל פער הריביות הקטן.
צריך לזכור שהאג"ח עצמו יקר מדי בזמן האחרון ומרבית הכלכלנים סבורים שהביקוש יצר תמחור גבוה מדי של אגרות החוב. אז מה עושים? איפה משקיעים?
שוב, מרבית הכלכלנים אומרים שכדאי להעדיף את שוק המניות. אבל, כאן אמור להיכנס לפעולה רגש הזהירות אותו כולנו מכירים. אם נניח שמרבית כספנו מושקע באג"ח, אין לשנות בצורה חדה את תמהיל ההשקעה. ברור שהכוונה אינה להעביר את כל ההשקעה למניות.
אלא, כל אחד צריך לפעול לפי הנתונים האישיים שלו – סכום ההשקעה, משך ההשקעה, רמת הסיכון אל מול הצורך בכסף וכן הלאה. אבל דבר אחד ברור. נכון יהיה להגדיל מעט את החשיפה למניות על חשבון האג"ח. נניח שאדם מחזיק היום תיק השקעות הכולל 90% אג"ח ו-10% מניות, יהיה נכון לשנות את התמהיל כך שבתיק יהיו 20% מניות ולא עשר.
חשוב לזכור, שאין תחליף ליציבות של אגרות החוב המדורגות גבוה. כמו למשל האג"ח בתל-בונד 20. זאת לצד תנודתיות גבוהה בשוק המניות שעלולה לסכן את כספנו.
ועוד משהו חשוב. אם כבר החלטתם להגדיל את החשיפה למניות, העדיפו תמיד מניות של חברות שמחלקות דיבידנד. מדוע? משום שהן מתנהגות בדומה לאג"ח. דהיינו, מעבר לעליית ערכה של המנייה, אתם מקבלים אחת לשנה כמה אחוזים של דיבידנד, כמו שהאג"ח משלם לכם בסופו של דבר את הריבית בתום תקופת המלווה.
דניאל שבקס הוא מנהל המחלקה הפיננסית ב´הירשוביץ פתרונות´. אין לראות בנאמר לעיל משום ייעוץ/שיווק של מוצר פנסיוני/השקעתי.