הופכים דף 

סנהדרין דף קי"א | איך מצוות ‘סוכה‘ קיררה את דעתו של איוב?

לומדי הדף היומי במסכת סנהדרין דף קי"א עסקו השבוע במחלקות ידועה אודות השכר והעונש בעולם הבא | האם על עבירה אחת יורשים גיהינום או שמא אפילו במצווה אחת ניצולים ממנו? | וכיצד מצוות הסוכה הניחה את דעתו של יואב? (יהדות ואקטואליה)  

ערב חג הסוכות במאה שערים (צילום: צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

בדף היומי מסכת סנהדרין דף קי"א הגמרא דורשת על הכתוב: "לכן הרחיבה שאול נפשה ופערה פיה לבלי חק" (ישעיה ה, יד), אמר ריש לקיש: "בלי חוק" פירושו: למי שמשייר אפילו חוק אחד שלא עשאו — פעורה לו השאול. אמר ר' יוחנן: וכו’ אפילו לא למד אלא חוק אחד, יש לו חלק לעולם הבא, ו"לבלי חוק" פירושו מי שאין לו כל חוק.

רבינו החיד"א בספרו מדבר קדמות (מערכת ס אות י) מביא בשם חז"ל: איוב הי' מצטער מאוד, כיון שראה שהסוכה בשתי דפנות נתקררה דעתו ע"כ.

בספר "בני יששכר" על חודש תשרי (מאמר י, אות יט) כתב לבאר: על פי מה שנאמר בפסוק בסוף פרשת ואתחנן: "ולשומרי מצוותיו לאלף דור", שבו יש חילוק בין הכתיב לקרי — הכתיב "מצותו" בלשון יחיד, והקרי "מצוותיו" בלשון רבים.

דבר זה יובן לאור דברי הגמרא במסכת סנהדרין (דף קיא), שם דרשו: ריש לקיש פירש את הפסוק "פערה פיה לבלי חוק" כמתייחס למי שמבטל אפילו חוק אחד — שדינו בגיהנום. לעומת זאת, לדעת רבי יוחנן, אפילו אם למד רק חוק אחד — אינו נידון בגיהנום.

מכאן עולה שלפי ריש לקיש נדרשת שמירה על מצוות רבות ("מצוותיו" בלשון רבים), ואילו לדעת רבי יוחנן — די בשמירת מצווה אחת ("מצותו" בלשון יחיד).

על פי זה, כשאיוב ראה שדין הסוכה מתקיים גם בשתי דפנות בלבד, נחה דעתו, שכן הבין שניתן לדרוש את הכתיב ("בכסת חסר") ולהבין כפי שיטת רבי יוחנן — שגם עשיית דבר אחד מספיקה להצלה, ולפחות חוק אחד ודאי קיים.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות