ארבעה שלבים לתשובה - עזיבת החטא, חרטה, וידוי וקבלה לעתיד. בימים אלו שכידוע לכולנו מסוגלים באופן מיוחד לשינוי, לזניחת ההרגלים הישנים ולאימוץ אורח חיים נכון ואמיתי יותר.
כוח ההרגל הוא אחד הכוחות המשפיעים ביותר על הפעולות שלנו. בשפה העממית נקראות הפעולות הללו בכינוי: "טייס אוטומטי", שכן, מי מאיתנו מודע לתהליכים המורכבים שכוללת פעולה פשוטה ויומיומית כגון אכילה או התלבשות. כאשר מדובר בסוג כזה של תהליכים אין פגם בדבר, להיפך, היכולת לפעול על פי הרגלים חוסכת זמן ומייעלת את החיים. אבל, כאשר מדובר בהרגלים שליליים - זהו כבר סיפור אחר.
עד כמה קשה להפסיק ולדבר לשון הרע, לא למלמל את מילות התפילה והברכות כמצוות אנשים מלומדה ועוד ועוד. בשנים האחרונות, בעקבות פריצות הדרך בחקר מדעי המוח התגלה כי כל פעולה שאנו עושים יוצרת זרמים חשמליים במוח הנקראים הולכה סינפטית (חשמלית). כשאנו מבצעים את אותה הפעולה שוב ושוב באותה הצורה המוח משתמש באותם תאי עצב ובאותן מסילות עצביות ולכן ישקיע אנרגיה מועטה יותר בביצוע הפעולה.
לצורך הדגמה היזכרו למשל בתהליך לימוד הנהיגה או הרכיבה על אופניים. מאימון ושימת לב לכל שלב הפכה הפעולה לזורמת וחופשית, כך בדיוק קורה גם במוח שלנו: עם כל משימה חדשה המוח מתגייס לפעולה בהתארגנות תפקודית חדשה. מערכות התנועה והקשרים בין תאי העצב נוצרות מחדש. תהליך זה לוקח זמן ויש צורך בתרגול הפעולה החדשה כדי לבסס את תהליכי ההתארגנות העצביים החדשים. זו הסיבה שבגללה המוח אינו אוהב שינוי.
רוצים לנסות משהו מעניין? בפעם הבאה שאתם מצחצחים שיניים התחילו את פעולת הצחצוח מהצד הנגדי לזה שאתם רגילים. אם אתם מתחילים לצחצח מצד ימין התחילו משמאל ולהיפך. תופתעו לגלות כמה שינוי הצד הופך את תהליך הצחצוח למסורבל יותר, למרות שזה ממש לא משנה מאיזה צד מתחילים. למה? כי כמו שאמרנו, המוח רגיל לעשות שימוש בתאי הולכה עצבית אחרים ולא אוהב את השינוי
אז איך משנים הרגלים מגונים? אפשר להשתמש בדמיון מודרך כדי למחוק את ההרגלים הישנים מתת המודע ולהטמיע את ההרגל החדש ביתר קלות. חישבו על שינוי שהייתם רוצים לעשות בחיים שלכם. לקום מוקדם יותר בבוקר כדי להספיק להתפלל בישוב הדעת, לקבל בחיוך את בן הזוג כשהוא נכנס הביתה, לא לכעוס על הילדים אפילו כשהם שופכים בכוונה את השוקו על הרצפה. בחרו בהרגל חדש, נעים, נוח, ענייני, מציאותי וכזה שאפשר לנוע איתו קדימה. ציירו אותו בפרוטרוט בדימיונכם. עיצמו עיניים והיכנסו לגמרי לתוך התמונה הזאת. ראו את עצמכם מזנקים מן המיטה למרות העייפות, מותחים על הפנים את החיוך הכי גדול כשרגע המפגש מתקרב, מחבקים חזק את הילד כששלולית השוקו הולכת וגדלה. ראו את המראות, שמעו את הקולות, חושו את התחושות, נשמו כמו שאתם נושמים בעת עשיית ההרגל החדש. ועכשיו התבוננו על עצמכם מהצד. הפכו את התמונה לצבעונית, בהירה וברורה יותר.
דמיינו את תמונת ההרגל המגונה מחדש. הניחו מעליה את תמונת ההרגל החדש והקטינו אותה לצד השמאלי התחתון של תמונת ההרגל החדש. עיצמו את העיניים ובמהירות העבירו את התמונה הנעימה על תמונת ההרגל המגונה. עיצמו שוב את העיניים וחיזרו שוב על הפעולה. כך, חמש פעמים. פיקחו את העיניים. אם אתם רואים רק את תמונת ההרגל החדש, התהליך הושלם בהצלחה. אם תמונת ההרגל הישן עדיין מבצבצת חזרו שוב ושוב על הפעולה עד שההרגל הישן נמחק סופית מתת המודע שלכם.
כדי להטמיע את ההרגל החדש גם הוא צריך להפוך להיות אוטומאטי. רבי אלימלך מליז'נסק כותב ב'צעטל קטן' כי על מנת לקנות הרגל חדש צריך לחזור עליו ארבעים יום ברציפות, כך, בעזרת ה', יהפוך הדפוס החדש לטבע שני.