את הכוח העצום שיש באפליקציית המסרים המידיים WhatsApp אין צורך להציג. כבר ראינו את התוצאות ההרסניות של שמועות שווא, כמו גם בשורות איוב שהגיעו למשפחות דרך ה- WhatsApp. להבדיל גם ראינו תוצאות מאוד אפקטיביות שיש ב0WhatsApp, לדוגמה כאשר עשרות אלפי ישראלים הגיעו לטקסי הלוויות של חיילים בודדים שנהרגו במהלך מבצע צוק איתן.
כעת, מציגים באיגוד האינטרנט הישראלי סקר שערכו בנושא המעלה תוצאות מפתיעות. מהסקר עולה כי בטלפונים של כמחצית מבעלי הסמארטפונים בישראל, מותקנת אפליקציית ה- WhatsApp. כמעט מחצית ממשתמשי WhatsApp חברים בלמעלה ב-6 קבוצות שונות ו-37 אחוזים חברים אף בלמעלה מ-10 קבוצות WhatsApp.
אמינות WhatsApp
מהסקר עולה, כי 39 אחוזים ממשתמשי WhatsApp נחשפו לאירועי הלחימה בשבוע האחרון, לפני שהדברים הותרו לפרסום בכלי התקשורת המקובלים. בקרב הגברים 45 אחוזים נחשפו למידע כזה, לעומת 33 אחוזים מהנשים.
רמת האמינות שמיוחסת לדיווחים בווטסאפ גבוהה מהמצופה, ומהסקר עולה כי מספר הגברים שסבורים כי הדיווחים הביטחוניים במבצע האחרון ברמת אמינות גבוהה עומד על 42 אחוזים לעומת 32 אחוזים מהנשים שסבורות כי הדיווחים הביטחוניים אמינים.
לעומת זאת, כ-73 אחוזים סבורים כי הדיווחים אמינים ברמה כזו או אחרת. כשהנתונים מצביעים על כך שככל שמצפינים במדינה, כך עולה רמת האמינות הנתפסת מ-WhatsApp.
הדבר גם מסביר את העובדה כי רוב של 78 אחוזים מהגברים סבורים כי צריך להגביל את הדיווחים הביטחוניים בווטסאפ, לעומת 22 אחוזים בלבד מהנשים העושות שימוש באפלקיציה.
למרות שרוב מוחץ מהגברים סבור כי מוטב להגביל את זרימת המידע בוואטסאפ, עדיין 46 אחוזים מהמשתמשים יפיצו את המידע הלאה לפני שיצליבו מידע ממקורות אחרים ולפני שיותר הדבר לפרסום. רק 7 אחוזים מהנשאלים סיפרו כי ימחקו מידע כזה.
נשיא איגוד האינטרנט הישראלי ד"ר אלון הסגל, מל"א, שיזמו את הסקר, מפרש את ממצאיו: "הוואטסאפ הוא כלי המאפשר לנו להשלים מידע במצב אי וודאות, ואפילו להוסיף מידע משלנו לקבוצות שאנחנו מכירים ובכך לקבל לגיטימציה, מעמד ומשמעות".
"לא נוכל לעצור או להתעלם משמועות. הן חלק מהצורך הבסיסי שלנו בכל מקום שאין מידע. עם זאת, על ציבור הגולשים לאמץ בימים אלה שיקול דעת ומחשבה תחילה לפני הפצה או כתיבה של תוכן. כל אחד מאיתנו יכול להיות זה שעוצר את המשך ההפצה של שמועות או ידיעות לא מבוססות שעשויות לפגוע בחיילים או במשפחותיהם".
"הממצאים של הסקר שביצענו מראים שהוואסטאפ הוא כלי חשוב שהרוב לא מתכוונים לוותר עליו והשפעותיו, ויחד עם זאת יש בציבור מודעות גבוהה לנזק שהוא עלול לגרום".