מרתק

ניסים שבכל יום – סודות הכלכלה החרדית • צפו

לקראת הוועידה הכלכלית העוסקת באתגרים ובהזדמנויות של הכלכלה החרדית, יצאנו לבדוק כיצד מערכת שנראה שעובדת על ניסים באמת מתפקדת, עשינו זאת דרך עדויות אישיות, ניתוחים כלכליים וראיונות עם מומחים, אנו חושפים את האתגרים היומיומיים שמשפחות חרדיות מתמודדות איתם וכיצד הן מצליחות לשרוד בזכות שילוב של ניהול חכם, תמיכה קהילתית ו..ניסים (חרדים, כלכלה).

"על ניסיך שבכל יום" (צילום: דניאל פרץ- כיכר השבת)

המציאות הכלכלית של משפחות חרדיות

המציאות הכלכלית החרדית היא פלא. קחו נתונים של משפחה חרדית ממוצעת נניח, משפחת כהן, המורכבת מאבא יוסף, אמא שרה וששת ילדיהם. ההכנסה החודשית המשפחתית הממוצעת עומדת על כ-15,000 ש"ח, וכוללת הכנסות ממלגה ועבודות שונות. מנגד, ההוצאות החודשיות הכוללות תשלומים על משכנתא, חינוך, חשבונות ומזון מגיעות לכ-18,067 ש"ח. הפער בין ההכנסה להוצאות מדגיש את האתגר הכלכלי הקשה שעומד בפני המשפחות החרדיות.

החיסכון לחתונות הילדים

אחת מהסוגיות המרכזיות היא הצורך בחיסכון לחתונות הילדים. המשפחות החרדית הממוצעת נדרשות לחסוך סכום משמעותי של לפחות כ-750,000 ש"ח כדי לחתן את כל הילדים. המשפחות מתמודדות עם אתגר זה על ידי חיסכון חודשי ממושך והסתמכות על תמיכה משפחתית.

השפעת שוק הדיור

בכל שנה מתחתנים כ-12 אלף זוגות חרדים, מה שמחייב בנייה של עיר או שכונה חדשה על מנת לעמוד בביקוש. נתונים על מספר יחידות הדיור בערים חרדיות כמו מודיעין עילית, ביתר עילית ואלעד, מדגישים את הדילמות שבני הזוג הצעירים נאלצים להתמודד איתן, כגון מגורים במרתפים תת-קרקעיים בשל מחסור בדירות.

המומחים איתם שוחחנו סיפקו תובנות מעניינות

איתמר מרינגר, יועץ כלכלי חרדי, הדגיש את המורכבות של ניהול התקציב במשפחות חרדיות. כמו גם את הצורך בתכנון כלכלי קפדני ושימוש חכם במשאבים. מרינגר מסביר שההכנסות במגזר החרדי מורכבות מהכנסות פורמליות מעבודות רגילות וגם ממלגות ותמיכה משפחתית. בנוסף שם דגש על כך שהסיוע ברכישת דירה לילדים עובר בחברה החרדית מדור לדור כמחויבות הורית סטנדרטית.

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד השיכון, הסביר על המאמצים של המדינה לספק פתרונות דיור לזוגות הצעירים החרדים. לדבריו, המדינה משקיעה משאבים רבים בפיתוח תשתיות ובנייה של שכונות חדשות, אך הביקוש תמיד עולה על ההיצע. מורגנשטרן ציין כי אחת הבעיות היא שאנשים רבים מוצאים את עצמם מתגוררים במרתפים תת-קרקעיים בגלל המחסור בדיור הולם. הוא הדגיש שהמשרד פועל במלוא המרץ להרחיב את הערים החרדיות הקיימות ולמצוא פתרונות יצירתיים שיסייעו לזוגות צעירים למצוא דיור הולם.

ניסים ניצ'קו, מנהל מערך לקוחות בבנק ירושלים, תאר את האתגרים של הבנקים במתן משכנתאות למשפחות החרדיות. לדבריו, הבנק פיתח מוצרים פיננסיים ייחודיים המתאימים לצרכים של המשפחות החרדיות, כמו "טאבו משותף" שמאפשר למשפחות לשתף משכנתא באופן שמקל על העומס הכלכלי. ניסים הסביר שהבנק מכיר את מבנה ההכנסות הייחודי של המשפחות החרדיות ומספק פתרונות מותאמים אישית כדי לסייע להן לקבל את המימון הדרוש. הוא מדגיש שהבנק מבין את הצרכים המיוחדים של המשפחות החרדיות ומתאים את מוצריו כדי להקל על התהליך הכלכלי, כולל אפשרות להפריד את המשכנתא לשניים כך שכל צד יכול לשאת בהחזר שלו בנפרד.

ממחקר שעשה מכון 'נתוני אמת' בשיתוף 'כיכר השבת' עולים הנתונים הבאים:

• לליטאים יש יותר בעלות על דירה, הם יותר רוכשים דירת ללא תוספת משכנתא מצד הזוג וכן יותר מקבלים סיוע מההורים.

• עליית הריבית תשפיע יותר על חסידים שימתינו לראות מה הלאה ועל ספרדים שיקנו דירות זולות יותר, ופחות על ליטאים.

• הסיבה המרכזית הגורמת לזוג הצעיר לעזוב את היח"ד הקטנה היא הולדת ילד ראשון / שני.

מסקנה ברורה עולה מהתובנות והראיונות: הכלכלה של החברה החרדית הם תוצאה של שילוב בין סייעתא דשמיא, תמיכה קהילתית, ניהול כלכלי חכם וליווי מקצועי. החברה החרדית מצליחה לנהל את כלכלתה בצורה ייחודית ומרתקת, עם הרבה כישרון, ואכן גם קצת ניסים.

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות