1.
חודש תמוז הוא בשלהי השנה וכבר באים ומתקרבים הימים הנוראיים של השנה הבעל"ט, וזהו הזמן לחשבון הנפש. טוב יעשה שכבר מחודש זה יתחיל להתעורר בתשובה כמו שלמדונו בעלי המוסר - תמו"ז נוטריקון זמני תשובה ממשמשים ובאים.
2.
בספר יצירה כתב שחודש תמוז הוא נגד עין ימין וחודש אב נגד עין שמאל – והמעוררים אמרו שבאלו חודשי הקיץ יש להתחזק בשמירה וקודשת העיניים, והסמיכו לכך את הכתוב: בְּרִית כָּרַתִּי לְעֵינָי וּמָה אֶתְבּוֹנֵן עַל בְּתוּלָה. שהוא רמז על החודשים תמוז אב = העיניים, ואלול שמזלו בתולה.
3.
עוד כתב בספר יצירה כי חודש תמוז הוא כנגד האות ח' וחודש אב הוא כנגד האות ט'. שהוא מלשון חטא ועלינו עדיין לתקן את העוונות שקרו אותנו בדברי הימים באלו החודשים כחטא העגל וחטא המרגלים.
4.
צירוף החודש על פי האריז"ל הוא מהפסוק 'וכל זה אינו שווה לי' כי בחודש זה הייתה עיינם של המרגלים צרה בארץ ישראל ומחשבתם הייתה לשוב מצירימה על כן יש להרבות בחודש זה 'בעין טובה'.
5.
לפי דעה אחת נולד יוסף הצדיק בראש חודש תמוז ולפי דעה אחרת הוא נולד ביום השני בחודש זה.
6.
שם החודש תמוז הוא כמו יתר שמות החודשים שעלו עם 'עם ישראל' מבבל. תמוז הוא כשם אליל המוות הבבלי. שהוא גם רמז לדברי יחזקאל "הִנֵּה שָׁם הַנָּשִׁים יֹשְׁבוֹת מְבַכּוֹת אֶת הַתַּמּוּז" (פרש"י שם שהיה האליל הזה עשוי נחושת, והיו מסיקים אותו, ועיניו היו עופרת שהייתה ניתכת מהחום ומטפטפת. והנשים היו אומרות – האליל בוכה כי הוא רוצה עוד קורבן, ושעלינו להסיר ולמשוך ידינו עבודה זרה ואביזריהו (חטא העגל) ולדבוק במקור חיים.
7.
חודשים אלו תמוז אב ואלול היו אמורים להיות חגים ומפני החטאים ניטלו מהם ולעתיד לבוא יהפכו לחגים (פסיקתא דרב כהנא)
8.
הימים מתחילים להתקצר עד תקופת תמוז לווה היום מהלילה ומתמוז ועד תקופת טבת הלילה לווה מהיום ואינם רבים זה עם זה שלא כבני אדם שמלוים זה מזה (תנחומא משפטים)
9.
חמה במלא עוזה בחודש זה ויוצאת מנרתיקה בכדי לבשל את הפירות ואין העולם יכול לעמוד בו מחמת החום.
10.
מזלו של חודש תמוז הוא סרטן וצביר הכוכבים בחודש זה נראה כדמות סרטן וכן סרטני המים מתרבים בחודש זה מפני החום השולט בימים אלה.