איראן הכריזה על כוונתה להקים מתקן לייצור עוגה צהובה (yellowcake) עם קיבולת שנתית של 20 טון, כחלק מהמשך פיתוח תעשיית הגרעין שלה.
המהלך מתרחש בעקבות תחילת הפקת חומרים רדיואקטיביים באזור אנומליה 10 שבמחוז יזד, כך מסר ג'וואד אחמדי, סגן ראש הארגון לאנרגיה אטומית של איראן.
לדבריו של אחמדי, החקירה הראשונית של האזור בוצעה בספטמבר האחרון, וכעת החל תהליך מיצוי החומרים הרדיואקטיביים ועפרות הברזל מהמכרה. על פי הדיווחים, באזור מצויים כ-40 מיליון טון של חומרים שונים, שיכולים לשמש את תוכניותיה הגרעיניות של איראן.
המערב הביע חששות מההשלכות של הצעד הזה, שכן עוגה צהובה מהווה שלב חשוב בתהליך הפקת אורניום מועשר, אשר יכול לשמש הן לתחנות כוח גרעיניות והן, ברמות העשרה גבוהות יותר, לייצור נשק גרעיני. בעבר, מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ציינה את חוסר שיתוף הפעולה של איראן בנושא, אך למרות זאת טהרן ממשיכה לקדם את הפרויקט שלה בתחום.
ההתפתחויות האחרונות מתרחשות על רקע מאמצים בינלאומיים להגביל את תכנית הגרעין האיראנית. ארצות הברית, תחת הנהגתו של הנשיא דונלד טראמפ, הציבה קו ברור נגד חימושה הגרעיני של איראן, בעוד שהמדינות האירופיות, בהובלת בריטניה, גרמניה וצרפת (E3), ממשיכות לדחוף לפתרונות דיפלומטיים שיבלמו את התקדמותה.
בתוך כך, דווח כי איראן החלה בייצור אירידיום הקספלואוריד (IR46) באתר הגרעין שאהיד רייסי בעוספיה. על פי כלי תקשורת במדינה שמדבררים את המשטר, החומר משמש ליישומים רפואיים ותעשייתיים, אך קיים חשש כי השימוש בו יתרום גם להמשך ההתפתחות הגרעינית של המדינה.
איראן, מנגד, טוענת כי מטרותיה הן אזרחיות בלבד וכי אין בכוונתה לפתח נשק גרעיני. ישראל וארה"ב טוענות בצדק שרמת ההעשרה של האורניום האיראני אינה נדרשת לצורך הפקת אנרגיה, והמהלך מוכיח כי המטרה שלה היא צבאית.