מלחמת האזרחים בסוריה, שהתחדשה בימים האחרונים, פוגשת מזרח תיכון שומה מאוד מראשית 2011, אז פרצה מלחמת האזרחים, כאשר רוסיה איראן וחיזבאללה התייצבו לצידו של נשיא רוסיה אסד, מה שכיום שונה לחלוטין.
כתבה שפורסמה הערב (ראשון) בא-שרק אל-אוסט הסעודי עוסקת בשתיקתם של מנהיגי חיזבאללה אל מול ההתפתחויות הדרמטיות בסוריה - מתקפת הנגד שבה פתחו המורדים ביום רביעי, ביום שבו נכנסה לתוקף הפסקת האש בלבנון. לפי הכתבה, לחיזבאללה - שסייע רבות להישרדותו של נשיא סוריה בשאר אסד מאז 2012 - אין תפקיד דומה במלחמה המחודשת בסוריה.
"המלחמה בלבנון נטרלה מספר רב ממנהיגי חיזבאללה וחבריו וצמצמה את יכולותיו הצבאיות", נכתב בא-שרק אל-אוסט, שם צוין גם כי חיזבאללה הסיג כוחות רבים מסוריה, וישראל תקפה פעמים רבות את בסיסיו ומרכזיו הצבאיים במדינה. במרכז המעקב, ארגון אופוזיציה למשטר אסד הפועל מלונדון, אמרו כי אנשי חיזבאללה לא משתתפים כלל בלחימה בסוריה.
לפי הכתבה, ערוצי התקשורת המזוהים עם חיזבאללה קשרו בין האיום שנתניהו הפנה לאסד בשבוע שעבר, לבין פתיחת הקרבות בסוריה. בנוסף צוין כי ההתפתחויות מעוררות חשש מגל עקירה חדש לכיוון לבנון, אך לא החל גל כזה עדיין.
מי שנותר לצידו של אסד, הם רוסיה ואיראן. היום (ראשון) נפגש אסד עם שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י שהגיע לסוריה ואמר: "סוריה כמדינה, צבא ועם ממשיכה להילחם בארגוני הטרור בכל הכוח ובכל השטחים". עראקצ'י אמר מנגד כי "איראן עומדת לצד סוריה במאבקה בטרור", והביע נכונות "להעניק תמיכה מסוגים שונים לממשלת סוריה".
סביב ביקורו של עראקצ'י בסוריה עלו טענות לא מאומתות כי מטוסו לא הורשה לנחות בדמשק ונחת בבסיס חמיימים בלטקיה. מכון המחקרים הסורי נורס פרסם סרטון של עראקצ'י בארוחת ערב, וציין כי עדיין לא ברור אם הוא ביקר בלטקיה או בדמשק.
מי שבפועל כבר מסייעת בשטח לאסד היא רוסיה, שמטוסיה תקפו מהאוויר בחלב - לראשונה מ-2016. לפי דיווח של משרד ההגנה הסורי, מטוסי קרב סוריים ורוסיים תקפו הערב שיירה של המורדים, באזור הכפרי המזרחי של אידליב, שכללה עשרות כלי רכב, עמוסים בתחמושת ופעילים.
לפי כתבה ב"אל-ג'זירה" מיוני האחרון, מספר האתרים הצבאיים הרוסיים בסוריה עמד נכון לאמצע השנה שעברה על לא פחות מ-105 - 20 בסיסי צבא ו-85 "נקודות צבאיות", מקומות קטנים יותר עם מעט ציוד וחיילים. אותם אתרים פרוסים בחלקים נרחבים בסוריה, כשהמספר הגדול ביותר הוא בחמה - 17 מוצבים.
הבסיס האווירי הרוסי הגדול ביותר בסוריה הוא בסיס חמיימים בלטקיה, שלפי הפרסום באל-ג'זירה כולל כ-35 מטוסי קרב, 80 כטב"מים, מטוסי ריגול, מסוקי תקיפה ומערכת טילי נ"מ מתקדמת מסוג S-400. יש בו גם מרכז מודיעין וכוחות יבשתיים. בסיס חיל הים בטרטוס כולל מערכת טילי S-300.