בעוד ישראל ממשיכה במבצע הטיהור בדרום לבנון, חיילי צה"ל הופתעו לגלות מאגרי ענק של נשק רוסי, מה שתומך בחשדות ארוכות השנים בישראל כי חיזבאללה משדרג את יכולת הלחימה שלו באמצעות נשק רוסי מתוחכם.
חלק מכלי הנשק, כולל טילי קורנט מודרניים נגד טנקים שיוצרו ב-2020, הועברו לדרום לבנון בשנים האחרונות ממאגרים רוסיים בסוריה השכנה, כך טוענים גורמים ביטחוניים סוריים וגורם ערבי. רוסיה, שמספקת נשק לצבא הסורי, שולטת במחסני הנשק במדינה.
למרות שמפקדי צה"ל והמערכת המדינית ידעו על קיומו של נשק רוסי בידיים של חיזבאללה, חוסר היכולת של ישראל להגיע לחלקים מדרום לבנון מאז מלחמת 2006 הקשה להעריך את מלוא היכולות של ארגון הטרור חיזבאללה. הנשק הרוסי שהיה ברשות חיזבאללה עד כה היה פחות מתוחכם, וחלקו אף מתוארך לתקופה הסובייטית.
למרבה ההפתעה, הכלים שנמצאו כעת על ידי ישראל הם חדשים ומתקדמים יותר, ובכמות גבוהה בהרבה מהתחזיות של אנליסטים ישראלים ומערביים. כלי נשק כמו טילי הקורנט היו בין האפקטיביים ביותר בארסנל של חיזבאללה, שהביא לאבדות רבות בישראל.
החשיפה של ה'וול סטריט ג'ורנל' הבוקר (שלישי) מדגישה את החשש הישראלי אודות התקרבות משמעותית בין רוסיה לחיזבאללה, זאת למרות הצהרות מוסקבה לפיהן היא "אינה נוקטת צד" ב"סכסוכים בין ישראל לשכנותיה".
ישראל צריכה להיות יותר אסרטיבית ולהגן על האינטרסים שלה", אמר ארקדי מיל-מן, שגריר ישראל ברוסיה לשעבר. "עלינו להסביר ולשדר לרוסים שלא נעמוד יותר בסיוע לחיזבאללה ולאיראן שעלול לפגוע בישראלים", הוסיף מיל-מן, כיום חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי בתל אביב.
משרד החוץ הרוסי וממשלת סוריה לא השיבו לפניות להגיב, ולשכת נתניהו סירבה גם היא להתייחס לנושא.
שר החוץ גדעון סער התייחס להשפעתה של רוסיה על חיזבאללה ואמר כי ישראל מקווה ש"מוסקבה תסייע לאכוף כל הסכם לפירוק חיזבאללה מנשקו על ידי מניעת הברחות נשק מסוריה ללבנון". סער הדגיש כי "העיקרון שחיזבאללה לא יוכל להתחמש שוב או להשיג מערכות נשק חדשות או להכניס אותם ללבנון ולחדש את האיום במידה שהיה לפני המלחמה חיוני להצלחת כל הסדר בלבנון. הרוסים נמצאים בסוריה. אם הם יסכימו עם העיקרון, הם יכולים לתרום להשגת מטרה זו ביעילות."
ישראל מקפידה לשמור על קשרים טובים עם רוסיה, בעיקר כדי למנוע התנגשויות חזיתיות בסוריה, שם רוסיה מחזיקה בנוכחות צבאית. ישראל פועלת למנוע את זרימת הנשק לחיזבאללה, אך מאז פרוץ מלחמת רוסיה-אוקראינה ב-2022, יש תחושת שינוי במדיניות רוסיה באזור, שנראה כי מנסה לאתגר את ארה"ב ובעלות בריתה בכל הזדמנות, אומרים אנליסטים.
שיתוף הפעולה בין אויבי ישראל לרוסיה בא לידי ביטוי גם בסיוע של רוסיה לחות'ים בטכנולוגיה לאיתור מטרות בים האדום, כמו גם דיווחים על אספקת מערכות הגנה אוויריות לחיזבאללה.
מאז ה-7 באוקטובר, רוסיה אירחה את מנהיגי חמאס במספר הזדמנויות במוסקבה, תוך שהיא מתרצת שהשיחות התקיימו "כדי לסייע פיוס בין חמאס לפת"ח".
גם שיתוף הפעולה של רוסיה עם איראן הלך והעמיק, כאשר איראן סיפקה למוסקבה כטבמי"ם וטילים בליסטיים למלחמתה באוקראינה. אותם כטבמי"ם שנעשה בהם שימוש נגד אוקראינה משמשים את חיזבאללה נגד ישראל.
המעורבות הרוסית בסוריה החלה באופן ישיר מאז 2011, כאשר הצבא הרוסי התערב לעזרת משטרו של בשאר אל-אסד. רוסיה שלחה נשק לכוחות הסוריים ושמרה על מאגרי נשק משלה במדינה. בסביבות 2015, הרוסים החלו להילחם לצד חיזבאללה בסוריה, מה שהוביל ליחסים הדוקים יותר בין השניים, שהקלו על חיזבאללה לאסוף נשק ממאגרי רוסיה בסוריה בכל עת שהיה זקוק לו, במיוחד טילים נגד טנקים, נ"מ וטילים נגד ספינות.
ההערכה היא שרוב מצבורי הנשק הרוסיים הגיעו לידי חיזבאללה דרך סוריה בידיים רוסיות, אם כי לא ברור מה היקף המשלוחים.
קצין ישראלי העומד בראש מעבדת הפירוק ששוחח עם 'וול סטריט ג'ורנל' ציין כי כ-60% עד 70% מכלי הנשק שנתפסו בשבועות הראשונים של הכניסה הקרקעית היו נשק רוסי. מאז, חיילי מילואים שנמצאים בשטח מדווחים על גילוי נשק רוסי נוסף בתוך לבנון.