ישראל מתעוררת לבוקר שאחרי ההצבעה נגדה במועצת הביטחון של האו"ם, ובעיקר למשבר חדש וחסר תקדים מול האמריקאים וממשל ביידן שנטש את הספינה.
אם במובן הסימבולי מדובר אכן בסכין אמריקאית בגב של ישראל, במובן המעשי והמיידי ההשלכות של ההצבעה אינן מרחיקות לכת כמו הצבעות אנטי ישראליות שעברו במועצת הביטחון בשנים עברו.
הפסקת אש בתנאי של שחרור החטופים
אמש (שני), לאחר ההצבעה הדרמטית במועצת הביטחון, דנו הפרשנים המדיניים בניסוח החוק ובמהותו.
כלומר: השאלה הייתה אם הניסוח תולה הא בהא את שחרור החטופים ואת הפסקת האש - באופן התואם לעמדה האמריקנית, או שמדובר למעשה בשתי החלטות נפרדות אחת על ישראל ואחת על חמאס שאין ביניהן קשר מחייב.
למרות שמבחינה משפטית ניתן לומר בזהירות כי הטקסט אינו תולה את שתי ההחלטות האחת בשנייה, לאחר התגובה הישראלית החריפה בדמות ביטול המשלחת, הגיבה מחלקת המדינה והדגישה כי לפחות בכל מה שנוגע לעמדה האמריקאית אכן קיים קשר של תנאי בין שתי ההחלטות, מה גם שארצות הברית לא הצביעה "בעד".
מחלקת המדינה הדגישה אמש בהודעתה כי "למרות שאיננו מסכימים עם כל ההוראות הכלולות בטקסט זה, התאמות שנעשו על ידי נותני החסות של ההחלטה בימים האחרונים עולות בקנה אחד עם עמדתנו העקרונית לפיה כל טקסט של הפסקת אש חייב להיות משויך לטקסט על שחרור החטופים", קרי: ארה"ב תומכת בהפסקת אש בתנאי שאכן ישוחררו החטופים הישראלים.
המשמעות - מיידית ומוגבלת
ההחלטה שנפלה אמש במועצת הביטחון של האו"ם אכן יוצרת סכנות לישראל הן במובן הדיפלומטי הרחב מול מדינות העולם והמערב והן במובן המשפטי.
אם עד כה זעקו מדינות ערב בגרון ניחר כי ישראל עוברת על החוק הבינלאומי, עכשיו ניתן לאויבי ישראל חומר נוסף לעשות בו שימוש נגד המדינה היהודית בכך שהיא עוברת על החלטה מחייבת של מועצת הביטחון של האו"ם.
יוזכר כי גם במובן המשפטי ישראל עדיין מתמודדת עם תביעה בבית הדין הבינלאומי בהאג שצפוי לצטט את ההחלטה המחייבת באו"ם נגד ישראל במסגרת דיוניו על תביעת "רצח העם" של דרום אפריקה.
עם זאת, חשוב להדגיש כי ההחלטה קראה להפסקת אש זמנית בלבד ולתקופת הרמדאן בלבד. המשמעות היא כי במידה וישראל תמשיך לתקוף לאחר סיום החודש הירחי הנוכחי, לא יהיה בכך משום הפרה של החלטת מועצת הביטחון.
לצורך השוואה, ההחלטה על איסור הרחבת ההתנחלויות שעברה נגד ישראל באו"ם בשנת 2016 בתקופתו של הנשיא אובמה, פוגעת בישראל עד עצם היום הזה ויוצרת סיבוך משפטי משמעותי לטווח הארוך.
במקביל, בארצות הברית דווח כי האמריקאים הופתעו מתגובתו החריפה של נתניהו כאשר החליט שלא לשלוח את המשלחת לוושינגטון כדי לדון ברפיח.
כך או כך נראה כי גם ההחלטה של נתניהו הינה סימבולית בלבד, כאשר ברור שהקשר הטלפוני בין ירושלים לוושינגטון נמשך גם בשעות אלו, ומה שהאמריקאים רצו לעשות באמצעות משלחת ישראלית, יוכלו הם לעשות זאת גם באמצעות תקשורת חוצת אוקיינוס.
הצגת כל התגובות