נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נשא הלילה (שישי) את נאום "מצב האומה" השנתי שלו בפני הקונגרס ובמהלכו הכריז על הכוונה להקים "רציף ימי" מול חופי רצועת עזה כדי להכניס סיוע הומניטרי דרך הים.
הנאום מגיע על רקע שנת הבחירות בה נמצא ביידן ומצבו הקשה בסקרים. הוא התייחס בו גם לענייני חוץ כמו המלחמה בעזה ובאוקראינה אך בעיקר בשורת סוגיות פנים אמריקאיות.
הנשיא, התייחס למלחמה בעזה רק לקראת סוף נאומו והזכיר את החטופים ששוחחרו משבי החמאס ובני משפחות של חטופים אחרים שעדיין שבויים בעזה - ונוכחים באולם בו נשא את הנאום.
ביידן הזכיר את מתקפת הטרור הנפשעת והרצחנית של החמאס שכללה אלימות קשה כלפי נשים וגברים. "זה היה היום הקטלני ביותר לעם היהודי מאז השואה. 250 בני ערובה נחטפו. כאן באולם יושבים בני משפחות שיקיריהם עדיין מוחזקים על ידי חמאס - אני מבטיח לכם שלא ננוח עד שנביא את כל היקירים שלכם הביתה", אמר וזכה לתשואות סוערות.
הנשיא ביידן הבהיר כי יש לישראל את הזכות להגן על עצמה והוסיף כי החמאס היה זה שהתחיל את הסכסוך הזה, ואמר כי החמאס גם יכול לסיים אותו - "על ידי שחרור החטופים, כניעה והסגרת האחראים למתקפת הטרור".
הוא הוסיף וקרא לישראל להימנע מפגיעה בחפים מפשע ברצועה, ואמר כי "אנשי חמאס מסתתרים כמו פחדנים באוכלוסייה אזרחית, בבתי חולים וכדומה. עם זאת, יש לנו אחריות להגן על אזרחים חפים מפשע בעזה", בשלב זה זכה הנשיא למחיאות כפיים נוספות. "יותר מ-30 אלף פלסטינים נהרגו - רובם לא אנשי חמאס", אמר הנשיא ביידן, "אלפים רבים של חפים מפשע, גברים, נשים וילדים. יותר ממיליון איש נעקרו מבתיהם. בתים נהרסו, ערים הפכו לחורבות".
הוא התייחס לפעילותו להפסקת אש ואמר כי יש בעזה "מחסור במזון ותרופות, זה שובר את הלב". הוא ציין כי "פעלתי ללא הפסקה כדי להשיג הפסקת אש לשישה שבועות, כדי לשחרר את כל החטופים, להביא אותם הביתה ולהקל על המשבר ההומניטרי וכדי לבנות משהו יותר יציב".
בשלב זה הכריז על הקמת רציף ימי מול חופי עזה במטרה "להעביר סיוע גדול יותר", של אוכל ותרופות. ביידן הבטיח כי "אף רגל של חייל אמריקני לא תדרוך על הקרקע, המזח הזמני יאפשר להכניס כמות עצומה של סיוע לעזה בכל יום", בשלב זה פנה לישראל ואמר כי היא "חייבת לעשות את חלקה". לדבריו, "ישראל חייבת להרשות יותר סיוע הומניטרי ולוודא שעובדי סיוע לא ייקלעו לקו האש". ושוב, ביידן קיבל מחיאות כפיים סוערות.
הנשיא ביידן פנה "למנהיגות הישראלית", ואמר כי "סיוע הומניטרי לא יכול להיות קלף מיקוח. הגנה על אזרחים חפים מפשע חייבת להיות בעדיפות".
"במבט לעתיד", הוא הוסיף, "הפתרון היחיד האמיתי הוא פתרון שתי המדינות. ואני אומר זאת כתומך של ישראל. לאף אחד אין רקורד טוב יותר עם ישראל, אני הנשיא האמריקני היחיד שביקר שם בזמן מלחמה. אין מסלול אחר שיבטיח ביטחון ודמוקרטיה, ויבטיח שהפלסטינים יוכלו לחיות בשלום וכבוד. אין מסלול אחר שמבטיח שלום בין ישראל לכל שכנותיה, כולל סעודיה שאיתה אני מדבר".
בתקופה האחרונה ביקרה משלחת צבאית אמריקנית בצפון רצועת עזה ובדקה נקודות להקמת הרציף הצף הזמני, שצפוי לקלוט ספינות שיגיעו מקפריסין ויביאו מזון, תרופות ומים. הסיוע, יגיע מאיחוד האמירויות ויעבור בידוק ביטחוני מנמל לימסול.
בישראל, הופתעו מהמהירות שבה האמריקנים מתכוונים לבצע את המהלך, וחשבו כי יקח יותר זמן להוציא אותו אל הפועל.
בנאומו, התייחס ביידן גם למתקפות של המורדים החות'ים בים האדום ואמר כי מדובר באיום של איראן שצריך להתמודד איתו ולכן בנה קואליציה של יותר מ-12 מדינות כדי להגן על חופש השיט בים האדום. "הוריתי על תקיפות נגד החות'ים כדי להגן על האזור", הוסיף הנשיא, "לא אהסס להורות על פעולות נוספות כדי להגן על האנשים שלנו והצוות הצבאי שלנו".
הצגת כל התגובות