
היחסים של נתניהו וביידן נמצאים במשבר עמוק מאז השיחות על הפלישה לרפיח, כך מדווח הבוקר (חמישי) ה'וול סטריט ג'ורנל. העיתון בשורה של חשיפות בנוגע ליחסי ירושלים-וושינגטון, ידיעות שמותירות סימני שאלה רבים על כוונותיו של ביידן בנוגע לישראל.
ארה"ב מתנגדת ל"מבצע רפיח"
אם עד כה ארצות הברית הכריזה בפומבי שהיא מתנגדת לפלישה לרפיח "ללא הסדר לאזרחים הפלסטינים", גורמים אמריקאים אומרים לעיתון שארצות הברית "לא תתמוך בשום אופן" בעצם הפלישה לעיר.
ארצות הברית מצידה מעוניינת לראות מבצעים "נקודתיים" בעיר הטרור רפיח. אם בכל זאת ישראל תתעלם מההנחיות של האמריקאים ותחליט לפלוש לרפיח, היא תצטרך לדאוג להוציא משם קודם את האזרחים, אמרו אותם גורמים.
ממשל ביידן ביקש מנתניהו תוכנית "אמינה ומפורטת" הן בהיבט הצבאי והן בזה ההומניטרי בנוגע למבצע המתוכנן ברפיח.
לפי ה'וול סטריט', ישנה התנגשות של ממש בין ממשל ביידן לירושלים, שבאה לידי ביטוי בכך שארצות הברית מבינה שהיא כבר לא מהווה מנוף לחץ מספק על נתניהו.
אמש (רביעי) עלו שני דיווחים, ב'ניו יורק טיימס' וב'ג'ורנל', על בדיקות שעורכת מחלקת המדינה של ארצות הברית על ישראל בכל הנוגע לשימוש בפצצות אמריקאיות על עזה, ובכלל אודות פגיעה באזרחים.
ההודעה אמש של ישראל כי לא תחזור לקהיר למשא ומתן נוסף מסתמן כמשבר בשיחות, אומרים עוד בעיתון האמריקאי.
סנקציות נשק נגד ישראל ושיחת הצעקות
לישראל יש אולי נקודת אור אחת עד כה בכל הנוגע לסכסוך עם ביידן וממשלו. הנשיא דחה עד כה כל הצעה של יועציו או גורמים בממשל להטיל עיצומי מכירת נשק על מדינת ישראל, ולמרות זאת העדיף להשתמש בדיפלומטיה ופעמים בגערות ציבוריות על ישראל בראשות נתניהו.
בשיחת הטלפון ביידן-נתניהו בראשון האחרון, דחף הנשיא את ראש הממשלה לקדם את עסקת החטופים. "הפער בין ממשל ביידן לממשלת נתניהו במגוון נושאים מרכזיים התרחב בשבועות האחרונים ככל שהמלחמה בין חמאס לישראל נמשכת", אמר חוקר המזרח התיכון ל'וול סטריט'.
במהלך אחד הנאומים של ביידן, תיאר הנשיא את אחת השיחות עם ראש הממשלה "אמרתי 'ביבי, אני אוהב אותך, אבל אני לא מסכים עם דבר אחד שיש לך להגיד'", אמר הנשיא לראש הממשלה.
העיתון חושף כי באחת השיחות שקיים ביידן עם נתניהו ב-28 בדצמבר, הנשיא כמעט צעק על ראש הממשלה והשיחה הסתיימה בכך שאמר לו: "השיחה הסתיימה" והנשיא ניתק.
ביידן וצוותו חוששים גם מאוד מההשפעה השלילית שיש למלחמה בישראל על התמיכה לו זוכה הנשיא בקרב מצביעי המפלגה הדמוקרטית.
במהלך התקופה האחרונה שקלו בוושינגטון מספר סנקציות נגד ישראל. הראשונה הייתה להפסיק לתייג מוצרים מההתנחלויות כ"מיוצרים בישראל", והשנייה לחזור למדיניות הרשמית שההתנחלויות אינן חוקיות, דבר שבא לידי ביטוי בהרחבה בעת ממשל אובמה שהנשיא טראמפ הפך.
יותר מכך: בממשל ביידן שקלו להטיל סנקציות אישיות נגד שני שרים בממשלת ישראל שנבחרו באופן דמוקרטי, השרים סמוטריץ' ובן-גביר, לא פחות.
בסופו של דבר החליט ביידן להטיל סנקציות רק נגד ארבעה מתנחלים, אך עצם העובדה שהטלת סנקציות על שני שרים עלתה לשולחן הדיונים, מדגישה את התהום שנפערה בין נתניהו לביידן, או בין ירושלים לוושינגטון.
הצגת כל התגובות