
השיחות בין ארה"ב לאיראן הנעשות בעומאן, עוסקות בעיקר בשאלת מתקני הגרעין והפיכתם לשימוש אזרחי בלבד.
לפי דיווח אתר האופוזיציה האיראני ״איראן אינטרנשיונל״, הממשל בטהרן הציע לארה״ב תוכנית בת שלושה שלבים שבמסגרתה תוכל להמשיך להעשיר אורניום לרמה אזרחית, הדיווח הגיע בשם דיפלומטים המעורבים בפרטי השיחות.
לפי אותו דיווח, התוכנית, שהועברה בכתב לשליח האמריקני סטיב ויטקוף, כוללת הפחתה ראשונית של רמות ההעשרה, הפסקה קבועה של העשרה ברמה גבוהה והעברת האורניום המועשר למדינה שלישית – בכפוף לאישור הקונגרס והסרת כל הסנקציות.
עוד נמסר כי למרות האווירה החיובית בסבב השיחות הראשון, האמריקאים מטילים ספק באשר לכוונות האמיתיות של טהרן.
מנגד, תגובתו החיובית של השליח האמריקאי סטיב ויטקוף להצעה הראשונית, הובילה לדיווחים באיראן על התקדמות בשיחות
לפי אותם מקורות, בשלב הראשון, איראן תפחית את רמת העשרת האורניום ל-3.67% למשך תקופה מסוימת, בתמורה לגישה לנכסיה הכספיים החסומים ואפשרות למכור נפט.
בשלב השני, איראן תהיה מוכנה להפסיק לגמרי את העשרת האורניום ברמות גבוהות ולאפשר חזרת הפיקוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) למתכונתו הרגילה.
בשלב השלישי, איראן מציעה להעביר את עודפי האורניום המועשר שלה למדינה שלישית - כמו רוסיה. בתנאי שייחתם הסכם כולל עם ארצות הברית שיאושר בקונגרס, וכל הסנקציות הראשיות (שהוטלו על ידי הקונגרס) והמשניות יוסרו.
בבריטניה דווח השבוע בעיתון גרדיאן (שלישי) כי ספק גדול שהאיראנים יסכימו להצעה להעביר את אורניום למדינה שלישית שתיקבע על ידי ארה"ב.
בחודש שעבר נערכה פגישה משמעותית בטהרן בה בכירי המשטר הפצירו בנשיא חמינאי לקיים מגעים ושיחות דיפלומטיות עם ארה"ב ואנשי ממשל טראמפ - בסוגיית הגרעין.
לפי שני מקורות שנכחו בדיון, חמינאי קיבל אזהרה חריגה בנוגע להמשך ההתמודדות עם סוגיית תוכנית הגרעין. כך דיווח העיתון הניו יורק טיימס.
לפי אותם מקורות ששוחחו עם העיתון, הועבר לחמינאי מסר ברור, לפיו עליו לשקול קיום דיאלוג – גם ישיר – עם ארצות הברית בנושא הגרעין. הם חידדו את האזהרה בכך שהימנעות והתחמקות מקיום השיחות עלולות להוביל לתקיפה צבאית באתרים גרעיניים ולפגיעה ביציבות המשטר.
הצגת כל התגובות