
האם ישראל הפכה לנועזת מידי לטעמם של האמריקנים? הבוקר (חמישי) דיווח העיתונאי דיוויד איגנשיוס בעיתון "וושינגטון פוסט" כי הנשיא ברק אובמה שוחח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו לאחר החתימה על הסכם הביניים עם איראן, וביקש ממנו לקחת פסק זמן מה"ביקורת הצעקנית" שלו בנוגע למשא ומתן עם איראן.
כזכור, נתניהו התנגד להסכם שנחתם וכינה אותו "עסקה רעה מאוד" ובין ישראל לארה"ב היו חילופי דברים קשים שערערו מעט את היחסים בין הצדדים.
כעת, יתכן שאובמה מנסה לעשות את הצעד הראשון בדרך ליישור ההדורים בין ישראל וארה"ב.
לאחר השיחה עם נתניהו, פרסם הבית הלבן הודעה ולפיה הנשיא הציע לפתוח בהתייעצויות מידיות בין נציגים ישראלים לאמריקנים בנוגע לפתרון מקיף לסוגיית הגרעין האיראנית.
במקביל, במגזין "טיים" פורסם הלילה כי לפי הדלפה של מקור ישראלי בכיר, צבאות ארה"ב וישראל מתכננים אימון משותף בחודש מאי הקרוב. התרגיל יהיה רחב היקף ויתקיים בסמוך לסיום ששת החודשים שהוקצבו למשא ומתן סופי עם איראן.
הבכיר טען כי מטרת התרגיל היא להציג מפגן גדול של יכולות וקשרים בין ישראל וארה"ב ולשלוח אות אזהרה לאיראן כי האופציה הצבאית נגדה עדיין קיימת.
כאמור, ההסכם שנחתם בתחילת השבוע, הוא רק הסכם ביניים. בשלב הבא, מצפים לששת המעצמות סבבי שיחות נוספים בהן תידרש איראן לפרק חלקים מתכנית הגרעין שלה ולא להסתפק רק בהקפאה.
בהמשך הטור, מתאר איגנשיוס אילו קווים ינחו את ארה"ב במהלך השיחות הבאות עם איראן, מהם עולה כי ההסכם יאפשר לאיראן להחזיק כור גרעיני אזרחי, אך לא כזה המסוגל לייצר פצצה גרעינית. לכן, תדרוש ארה"ב מאיראן לנקוט בצעדים שיצמצמו את יכולת הגרעין שלה לצרכים אזרחיים בלבד.
בין השאר, איראן תידרש לסגירה מוחלטת של כור המים הכבדים באראק, חיסול של למעלה מחצי 19 אלף הצנטריפוגות הקיימות, סגירת המתקן התת קרקעי להעשרת האורניום בפודרו אשר מיקומו מקשה על המעקב אחריו, מחויבות מצד איראן לאפשר פיקוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית על הפעילות הצבאית שלה בבסיסים וכן, פיקוח של ועדה משותפת מטעם שש המעצמות על יישום ההתחייבויות מצד איראן.