היה זה אתמול בשעות הערב עננת אבק ובהלה אופפת את שמי גבול בני ברק רמת גן. שברי טיל, חלקם בוערים, צונחים מן השמיים ופוגעים ברחובות העיר, זורעים הרס ופחד. הטיל, מסוג פאתח 110 איראני, שוגר על ידי חיזבאללה מלבנון לעבר מרכז הארץ, אך יורט בהצלחה על ידי מערכת "קלע דוד". למרות היירוט המוצלח, שברים גדולים, כולל המנוע הכבד, מצאו את דרכם אל העיר, ופצעו חמישה בני אדם.
האירוע הדרמטי הזה מציף את סכנת הטילים המרחפת מעל ישראל, ובפרט את האיום המתגבר מצד ארגון חיזבאללה הלבנוני. ארגון הטרור, הנתמך על ידי איראן, צבר במהלך השנים ארסנל מרשים של טילים, ובתוכם גם את הפאתח 110, טיל בליסטי קטלני בעל טווח של עד 300 קילומטרים.
הפאתח 110, פרי פיתוח איראני מתקדם, נחשב לטיל מדויק יחסית, המונע בדלק מוצק ומצויד במערכת הנחיה משולבת GPS. הטיל, שמשקלו כ-3.5 טונות, מסוגל לשאת ראש נפץ במשקל של כמעט חצי טון, עוצמה היכולה לגרום להרס רב.
חיזבאללה, לומד ומשתכלל מלחימה ללחימה, פיתח שיטות מתוחכמות להסתרת ארסנל הטילים שלו. בסיוע איראן וצפון קוריאה, נחפרו בלבנון מנהרות ענק, רשת תת-קרקעית מורכבת שנועדה להסתיר את הטילים והמשגרים מעיניהן החודרות של מערכות המודיעין הישראליות. השיגור מתוך מנהרות אלו מקשה על זיהוי הטילים לפני שיגורם, ומעניק לחיזבאללה יתרון טקטי משמעותי.
האירוע ברמת גן מדגיש את האתגר הכפול שעומד בפני מערכת הביטחון הישראלית: לא רק יירוט הטילים עצמם, אלא גם התמודדות עם שבריהם הנופלים לעבר אזורים מאוכלסים. מערכת "כיפת ברזל", יעילה ככל שתהיה, מתקשה ליירט שברים במקרים מסוימים, ובפרט כאשר היירוט מתרחש בגובה נמוך יחסית.
חיל האוויר פועל לשם נטרול איום הטילים באמצעות תקיפות אוויריות ממוקדות כנגד משגרי טילים ומחסנים של חיזבאללה בלבנון. בנוסף, נעשה שימוש בטכנולוגיות לוחמה אלקטרונית לשיבוש מערכות השליטה והבקרה של ארגון הטרור. יחד עם זאת, ברור כי איום הטילים נותר משמעותי, ומחייב את ישראל להמשיך ולפתח פתרונות הגנה טכנולוגיים ומבצעיים מתקדמים.
הצגת כל התגובות