כיכר השבת

לעצור את חוק הגיוס!

הפרשן הצבאי רון בן ישי טוען כי חוק הגיוס החדש המתגבש בוועדת שקד יגרום יותר נזק מתועלת. "צריך לאיים ולתמרץ בעיקר דרך הכיס ולהפנים - שוויון של ממש לא יהיה" (צבא)

| 1 | כיכר השבת |
דיוני ועדת שקד
דיוני ועדת שקד (צילום: פלאש 90)

דיוני ועדת שקד, כפי שמסתמן, לא ייצרו שום דבר מועיל. הוועדה אפילו עומדת לגרום נזק. במקום לקדם את השוויון בנטל, החקיקה המוצעת רק תגדיל את האי-שוויון בין הנושאים בעול הביטחון והרווחה לבין אלו שאינם.

שירות בסניפי חב"ד בחו"ל או סיוע בהוראה בישיבות אינם יכולים להיחשב נשיאה בנטל. ספק אפילו אם 17 חודשי השירות האיכותי וחדור המוטיבציה של בחורי ישיבות ההסדר יכולים באמת להיחשב כשווים לשלוש השנים של בן מחזורם, מחטיבת הנח"ל למשל.

ספק גם אם החקיקה המוצעת תאיץ את ההצטרפות של גברים ונשים צעירים לכוח העבודה. בשנתיים האחרונות ניכרת עלייה במספר החרדים העובדים במגזר היהודי ובקרב הנשים במגזר הערבי. החקיקה שמציעה ועדת שקד עשויה לשנות רק בשוליים.

נזקים צפויים נוספים: תוספת של מאות מיליוני שקלים לתקציב הביטחון ופער ניכר בכמות ובאיכות כוח האדם הדרושים לצה"ל. התוספת תידרש כדי לממן משכורות לחרדים בני 24-22, רובם נשואים ואבות לילד או שניים (לפחות שכר מינימום שמשמעותו כ-5,000 שקל לחודש); הכשרה בסיסית בלימודי הליבה והכשרה טכנולוגית שיאפשרו לחרדים המתגייסים לתפקד במערכי הלחימה, המודיעין והטכנולוגיה המודרניים של צה"ל; ותנאי שירות מיוחדים המתאימים לאורח החיים החרדי. ה"בור" בכוח האדם בשיעור של כ-9,000 חיילים יווצר כתוצאה מקיצור שירות הבנים בארבעה חודשים מבלי להבטיח - בשנים הקרובות - שמספר הצעירים החרדים והבנות שיתגייסו יסתום את הפערים.

סכנת "אינתיפאדה יהודית"

אלו הן רק כמה תוצאות בולטות בנזקן של החקיקה הנידונה בוועדת שקד, ומי שעוקב אחרי דיוניה מבין את גודל ה"ברוך". זה התחיל ב"חוק פרי" שהתקבל בקריאה ראשונה בשנה שעברה ואשר גם הוא היה פשרה פוליטית מוזרה שהחטיאה את מטרותיה המוצהרות. אבל ועדת שקד שאמורה לקבוע את החוק הסופי ומודל יישומו עלולה להפוך פארסה לבכייה לדורות.

אם ייקבעו בחוק סנקציות פליליות נגד חרדים משתמטים כפי שרוצה יש עתיד - יישומן עשוי לחולל "אינתיפאדה יהודית" ואולי אף פה ושם - חס וחלילה - מחזות של "קידוש השם". האכיפה תהיה יקרה והפרצות בחוק יאפשרו לאלפים להשתמט בקלות יתרה.

גם סנקציות כלכליות על פי המתווה שמציע הבית היהודי לא יניבו תוצאות. חלקן כבר קיימות בפועל ומשפיעות כמו כוסות רוח על המשתמטים החרדים והבדואים. הסנקציות הכלכליות החדשות שמקדמת ח"כ איילת שקד הן כל כך מידתיות ומתחשבות, עד שספק אם יפגעו אפילו בשוליים במוטיבציה של אברכים להשתמט. רבניהם כבר ידאגו - בסיוע תרומות מחו"ל, שטיקים וטריקים - שעולם הישיבות ימשיך להתקיים במתכונתו הנוכחית, אף כי בצמצום. בלי להתגייס לצה"ל ובלי לעבוד.

איך עושים את זה?

צריך לעצור את הדיונים, אבל בכל זאת צריך חוק חדש שיחליף את חוק טל, שהיה פיאסקו מפואר ואשר תוקפו פג מזמן. גם חזרה לחוק שירות הביטחון הבן-גוריוניסטי הישן אינה מעשית. יש להכיר בכך שלעולם יתקיים אי-שוויון בנשיאה בנטל הביטחוני, הכלכלי והחברתי. מה שאפשר לעשות הוא להקטין את האי-צדק הכרוך במצב ולהאיץ את התהליכים המתקיימים כעת ממילא, של השתלבות בכוח העבודה ובחברה הישראלית במגזר החרדי ובמגזר הערבי.

באמצעות תמריצים כלכליים אפקטיביים ומערכת פיקוח יעילה והדוקה שתמנע ניצולם לרעה. זו התורה כולה. סבלנות ונחישות בביצוע יגרמו, כעבור בתוך כמה שנים (5-3) לשינוי הרצוי. לשם כך צריך לפשט את החוק, לבססו בעיקר על תמרוץ כלכלי - חיובי וגם שלילי - ולנקותו כליל מכל אותם סעיפים מפורטים המסבכים או אפילו מונעים את יישומו.

התמרוץ החיובי יתבטא למשל (ובעיקר) בשכר משמעותי דיפרנציאלי למשרתי חובה: מפקדים זוטרים ולוחמים בחילות השדה וחיילים המשרתים במקצועות נדרשים המחייבים הכשרה או כישורים מיוחדים, יקבלו משכורות שיסתכמו בכ-2,000 שקל לחודש; תומכי לחימה שאינם משרתים ביחידות לוחמות או בתפקידי מנהלה שאינם מצריכים כישורים מיוחדים יקבלו קצת פחות, וכך הלאה. משרתי ומשרתות שירות חובה לאומי יקבלו פחות וכו'.

לצד שכר משמעותי ייהנו המשרתים, גם כן באורח דיפרנציאלי, מהעדפות שונות אחרי השירות. למשל בקבלה לעבודה, בהלוואות לשכר לימוד, בנקודות זיכוי לדיור וכו'.

התמרוץ החיובי הזה יגרום אפילו לאברכים מהפלג הליטאי לשקול מחדש, ובתנאי שלצד התמריץ החיובי יהיו תמריצים שליליים: למשל, אברך שישתמט או לא יתייצב בלשכת הגיוס - תישלל הקצבה שהוא והישיבה שלו מקבלים מהמדינה. רק מספר קבוע מראש של "עילויים" בכל ישיבה יזכה לכל ההטבות הניתנות קיום ואשר בפועל מהוות כיום תמריץ שהמדינה נותנת בלי הבחנה למשתמטים כולם. מערכת יעילה והדוקה של פיקוח ואכיפה תוודא שהתמריצים החיוביים אינם זולגים למקומות הלא ראויים ואינם מנוצלים לרעה וכי התמריצים השליליים מיושמים באורח דווקני.

יישום עקרון התמרוץ יעלה להערכתי הרבה פחות מאשר יישום החקיקה האבסורדית ההולכת וקורמת עור וגידים בוועדת שקד.

צריך רק לוודא שבכל מקרה צה"ל וקהילת המודיעין יקבלו כוח אדם באיכות ובכמות שתספיק לביצוע המשימות. לשם כך צריכה לקום ועדה משותפת לכנסת ולמערכת הביטחון בראשות ראש הממשלה שתקבע ותווסת מפעם לפעם את מכסות הגיוס לצה"ל ולשירות הלאומי מקרב החרדים והמגזר הערבי וגם תתאים את התמרוץ לנסיבות וליכולות המשק.

אין זה המקום לפרט עוד, אבל העיקרון המוצע ברור. הניסיון שצברתי נותן לי סיבה להאמין שזה יעבוד. לא מפני שיצר לב האדם טוב מנעוריו, אלא מפני שהשאיפה הבסיסית לשפר את מצבנו ואת איכות חיינו טבועה עמוק בגנים האנושיים. גם בגנים של אלה שחונכו להאמין ש"תורתם אומנותם" פוטרת אותם מהחובה לשים כתף מתחת לאלונקה.

תוכן שאסור לפספס
1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
צבא וביטחון