מליאת הכנסת החלה לפני שעה קלה (שני) את הדיון בקריאה ראשונה בהצעת חוק-יסוד: השפיטה (תיקון מס' 5) עילת הסבירות, כאשר את ההצעה הציג יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט חבר הכנסת שמחה רוטמן, ההצעה צפויה לעבור עוד הלילה, כאשר המתנגדים לרפורמה, מתכננים בעקבות העברת ההצעה יום שיבוש.
על פי ההצעה, רשות שיפוטית לא תוכל לדון בעניין סבירות ההחלטה של הממשלה במליאתה, של ראש הממשלה או של שר אחר וכן של כל נבחר ציבור אחר כפי שייקבע בחוק, או להוציא צו כלפי דרג נבחר בעניין סבירות החלטתו.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "בית המשפט העליון, בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, מוסמך לקיים ביקורת שיפוטית על החלטות של רשויות המדינה בהתאם להוראות סעיף 15 לחוק־יסוד: השפיטה. בתי משפט ובתי דין אחרים גם הם מוסמכים לדון בביקורת שיפוטית על החלטות של רשויות המדינה בהתאם לעילות, לסמכויות ולסעדים שלפיהם דן בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק".
עוד נכתב בהצעה: "מכוח סמכות זו, עורך בית המשפט ביקורת מינהלית על פעולות הרשות המבצעת. התפתחות עילות של הביקורת המינהלית נעשתה בעיקרה בפסיקה, ובכלל זה התפתחה עילת הסבירות. כיום עילה זו מאפשרת לבית המשפט לפסול החלטה מינהלית הלוקה בחוסר סבירות במובן זה שהיא אינה נותנת "משקל ראוי לאינטרסים השונים שעל הרשות המינהלית להתחשב בהם בהחלטתה" וזאת כשמדובר ב"חוסר סבירות מהותי או קיצוני".
"יצוין", נכתב עוד בהצעה: "כי אין באמור כדי להגביל את סמכותו של בית המשפט לדון או להוציא צו בשל עילות אחרות של ביקורת מינהלית, ובכלל זה עילת המידתיות."
יו"ר ועדת חוקה, ח"כ שמחה רוטמן הציג כאמור במליאת הכנסת את הצעת החוק לביטול עילת הסבירות ואמר: "הצעת החוק הזו היא מאוזנת, אחראית ושונה משמעותית ממה שאולי היה צריך לחוקק. עילת הסבירות היא עילה שבמשך הרבה מאוד שנים ישראל הסתדרה בלעדיה".
"באותן שנים", הוסיף רוטמן בנאומו, "מאז קום המדינה ועד פס"ד דפי זהב – בדקתי ונברתי וגיליתי שבין השנים 1948 ועד 1980 השמש זרחה כל בוקר ושקעה בכל ערב. ישראל באותן שנים 'אפלות' שבהן עילת הסבירות לא הייתה בחיינו התפתחה כלכלית והעשירה את אוכלוסייתה, הפכה לאור לגויים. זאת, ללא עילת הסבירות.
This browser does not support the video element.
עוד אמר רוטמן, "ביהמ"ש החליט למי נותנים פרסי ישראל, ביהמ"ש העליון החליט שמי שקורא לסרבנות זה לגיטימי שימונה לתפקיד הכי בכיר, ואילו שר שאומר שהוא לא רוצה למנות לתפקיד בכיר אדם שתמך בסרבנות – זה לא סביר. אני קורא להצביע בעד ההצעה הזו שתעשה סדר. לא סביר שתצביעו נגד".
ראש האופוזיציה, ח"כ יאיר לפיד: "לפחות תגידו את האמת. החוק הזה אומר שאפשר יהיה למנות לשר עבריין מורשע, זה חוק שאומר שאפשר יהיה להוציא צווי מעצר לכל מי שמפגין נגד הממשלה. זה חוק שאומר שאפשר יהיה לפטר את היועמ"שית כדי שתסדרו עסקת טיעון לבוס שלכם. על מי אתם עובדים? מה זה קשור לפרנסה של אזרחי ישראל, לביטחונם? ליחסים שלנו עם העולם".
This browser does not support the video element.
עוד אמר לפיד: "יש בינינו הסכם – שלא נדרוס אחד את השני. את החוזה הזה היום אתם שוברים ומפרים. נשבעתם על הפודיום לעזור לעני ולחלש ולשמור על ביטחון ישראל והחלטתם היום לשבור את השבועה הזו. אתם לא מתייחסים ברצינות לשום דבר חוץ מלטרלול הזה של לוין ורוטמן. זה לא יקרה. אם זה לא ייפול בקריאה ראשונה זה ייפול בשנייה או שלישית ואם לא אז זה ייפול בבית המשפט העליון ואם לא אז הממשלה הארורה הזו תיפול ע"י הבוחרים".
ח"כ בני גנץ: "מי יבטיח לנו שבעתיד לא ישנו את חוקי הבחירות לכנסת? מי מבטיח לנו שהיועמ"שית לא תודח? שלא ייבחר רמטכ"ל לא כשיר שמקורב לראש הממשלה או שר הביטחון? אל תגידו – "אצלנו זה לא יקרה". אל תגידו זה "רק סבירות". אחריה בתור תהיה התגברות, יהיה מינוי שופטים פוליטי ויועמ"שים פוליטים. כדור השלג הזה שמתחיל להתגלגל כאן היום יגדל, יצבור תאוצה וירמוס את המדינה כולה, אם לא נעצור אותו עכשיו".
This browser does not support the video element.
עוד אמר גנץ: "אני קורא לראש הממשלה, אל תפקיר את מדינת ישראל, אל תפקיר את אזרחי ישראל, אל תפקיר את הביטחון והכלכלה. עצור הכל, שלח את הצוות שלך לבית הנשיא עכשיו, לדבר שם על הכל ובראייה כוללת וארוכת טווח. זה יהיה מורכב זה נכון. האחריות עליך – מהתוצאות של התהליך החד צדדי הנוכחי ניפגע כולנו."
הצגת כל התגובות