ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הגיב הלילה (בין רביעי לחמישי) לעתירות נגדו לבג"צ ולעמדת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה וטען בתגובה לשופטים כי המגבלות עליו כראש ממשלה פוגעות בזכות הביטוי של מיליוני אזרחים: "מדובר בפגיעה בערך יסוד משמעותי במשטר הדמוקרטי".
כזכור, היועצת המשפטית לממשלה אסרה על נתניהו לעסוק ברפורמת המשפט לדבריה בשל ניגוד עניינים בו נמצא ראש הממשלה: "יישום המגבלות שאושרו בפסק הדין של בג"ץ, בנסיבות הנדונות, מוביל למסקנה כי על ראש הממשלה להימנע ממעורבות ביוזמות הנוגעות לשינויים במערכת המשפט.
בהרב מיארה הסבירה במכתב, כי קיים חשש סביר לניגוד עניינים בין ענייניו האישיים הנוגעים למשפט בו הוא נאשם, לבין רכיבים מהותיים ביוזמות, בהתאם לאמות המידה שפורטו בחוות הדעת ואושרו בפסק הדין בעתירת ניגוד העניינים מ-2021.
לדבריה של היועמ"שית, "מניעות זו חלה גם על מתן הנחייה ישירה או עקיפה באמצעות גורמים אחרים בכל הנוגע לקידום היוזמות".
בפתח התגובה לבג"צ, תקף נתניהו את החלטת היועצת המפשטית שאסרה עלה להתערב ברפורמת המשפט: "הטלת מגבלות על ראש הממשלה וביחוד מגבלות שמשתמעת מהן הגבלות על חופש הביטוי שלו, פוגעות למעשה בחופש הביטוי של מיליוני אזרחים שהצביעו עבורו בבחירות דמוקרטיות רק לפני חודשים ספורים. מדובר בפגיעה בערך יסוד משמעותי במשטר הדמוקרטי שיש למנוע את הפגיעה בו, במיוחד כשהעילה לפגיעה בחופש הביטוי היא ניגוד עניינים תאורטי ורחוק".
נתניהו הציע פתרון לחשש מניגוד עניינים וטען בפני בג"צ: " ניתן לפתור את ניגוד העניינים התאורטי והרחוק בדרך מקובלת אחרת - מו שיתוף שר נוסף לצד ראש הממשלה שיטפל עימו בענין וכן קביעה ששופטים שיבחרו בוועדה לבחירת שופטים בזמן הממשלה ה- 37 לא ידונו במישרין או בעקיפין בענין הקשור לתיק המתנהל בבית המשפט המחוזי בירושלים וכיוב' - אולם אין כל מקום להטיל מגבלות גורפות כמו אלה המוטלות על ידי היועצת המשפטית לממשלה".
נתניהו עקץ את היועצת המפשטית ורמז שגם היא עצמה נמצאת בניגוד עניינים: " חוות הדעת החדשה מעלה מעבר לכל פרופורציה חששות תאורטיים ורחוקים לניגוד עניינים ומטילה מגבלות גורפות ולא ענייניות על ראש הממשלה. אם חל ניגוד עניינים על ראש הממשלה בשל חששות תאורטיים ורחוקים, מדוע שאותו ניגוד עניינים לא יחול על גורמים אחרים העוסקים ברפורמה ומושפעים ממנה הרבה יותר מאשר ראש הממשלה?".
הצגת כל התגובות