כצפוי, הודיעו מנהיגי שלושת המעצמות האירופאיות - גרמניה, בריטניה וצרפת כי למרות הפרישה האמריקאית מהסכם הגרעין עם איראן הן נותרות מחויבות לתנאי ההסכם. "ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ונשיא צרפת עמנואל מקרון הצהירו כי הפרישה האמריקנית מנוגדת להשקפות של מדינות אירופה שדחקו בו להישאר בהסכם", הצהירו המנהיגים בהצהרה משותפת ונדירה.
"אנחנו מזכירים שההסכם התקבל פה אחד במועצת הביטחון של האו"ם במסגרת החלטה 2231. אנחנו קוראים לכל הצדדים להישאר מחויבים לתנאי ההסכם ולנהוג באחריות", הוסיפו המנהיגים.
בהצהרה נפרדת אמר נשיא צרפת, עמנואל מקרון, כי הישארותה של איראן לא גרעינית מוטלת בספק בשל החלטת טראמפ. מקרון ציין כי הוא ימשיך לעבוד על הסכם רחב יותר שיכלול את הפעילות הגרעינית, תוכנית הטילים והיציבות המזרח התיכון.
מקרון, שביקר בחודש שעבר בבית הלבן, ניסה לשכנע את טראמפ פעם נוספת שלא לפרוש מההסכם - אך ככל הנראה הבין כבר אז שהנשיא לא מתכוון לחזור בו וכי ההחלטה סופית. עוד בביקורו בארה"ב אמר מקרון לכתבים כי "הנשיא טראמפ לא מעוניין להגן על ההסכם. זוהי הבטחת בחירות שהוא הכריז עליה כבר בתחילת הקמפיין".
גם רוסיה הביעה את צערה על ההחלטה האמריקנית לנטוש את ההסכם. משרד החוץ הרוסי הודיע כי "טענותיו של הנשיא טראמפ משוללות כל בסיס, איראן מילאה את תנאי ההסכם בקפידה". בסוכנות הידיעות הרוסית FAX דווח כי "מוסקבה פתוחה למשא ומתן עם שאר המדינות בהסכם, ותמשיך להעמיק את היחסים עם איראן".
גם ברק אובמה, הנשיא לשעבר שחתם על ההסכם עם איראן ב-2015, וספג על כך ביקורת רבה מטראמפ אמר כי הוא מצטערת על החלטתו של הנשיא המכהן. "פרישתה של ארצות הברית מההסכם שוחקת במעמדה הבינלאומי. מדובר בשגיאה קשה", הוסיף.
נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק אמר כי מנהיגי אירופה יתאחדו סביב השמירה על ההסכם. טוסק ציין כי "המדיניות של הנשיא טראמפ בעניינה של איראן תיתקל בחזית אירופית מאוחדת". גם שרת החוץ של האיחוד, פדריקה מוגריני, אמרה כי היא עדיין מאמינה שההסכם מונע מאיראן להשיג נשק גרעיני. "האיחוד האירופי נחוש לפעול בהתאם לאינטרסים הביטחוניים שלו ולשמור על השקעותיו הכלכליות".
עוד הוסיפה כי "הסכם הגרעין הוא תוצאה של 12 שנים של מאמצים דיפלומטיים. הוא שייך לכלל הקהילה הבינלאומית". מוגריני קראה לאזרחי האיחוד ולמנהיגיו "לא לאפשר לאף אחד להרוס את ההסכם".
כזכור, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ כינה את הסכם הגרעין "פגום מיסודו", ואמר כי "במקום להגן על ארה"ב ובעלות בריתה מהטירוף האיראני, הוא אפשר לה להמשיך להעשיר אורניום". טראמפ הדגיש כי "מאז חתימת ההסכם, תקציב הביטחון באיראן זינק בארבעים אחוז, בעוד שהכלכלה המקומית נמצאת במצב גרוע מאוד".
הנשיא הזכיר את חשיפת מסמכי ארכיון הגרעין על ידי נתניהו בשבוע שעבר ואמר: "יש בידינו הוכחות לכך שההבטחות של איראן הן שקרים. המודיעין שהתקבל מבהיר בצורה חד משמעית שהמשטר האיראני חותר לנשק גרעיני".
המשמעות הישירה של ההחלטה האמריקאית היא הטלת סנקציות על איראן כמו גם איסור לסחור איתה מה שיכול להוות מכה לא פשוטה לכלכלה האיראנית שגם כך נמצאת במצב גרוע והתושבים חיים במחסור קבוע.