
"דו"ח אונו 2009", שפורסם הבוקר מטריד מאוד את הנציגות החרדית בכנסת, שהופתעו לשמוע על היקף האיבה לעובד החרדי במרבית מקומות העבודה בישראל.
חברי הכנסת החרדים ביקשו היום לקבל את מלוא הפרטים מדו"ח אונו על התעסוקה כדי לחפש אחר דרכים לצמצום רתיעת המעסיקים החילונים מהעסקת חרדים במקומות העבודה.
הנה עיקרי הדו"ח:
המחקר שנערך בקרב מעסיקים קובע כי אקדמאיים חרדים, כמו יוצאי אתיופיה, וערבים מופלים לרעה במקצועות יוקרתיים. כך עולה מממצאי "דוח אונו 2009" שהוציאה הבוקר הקריה האקדמית אונו. זהו מחקר אקדמי ראשוני שנערך בתחום, בקרב מעסיקים ומנהלים במקצועות אלו.
המחקר האקדמי הראשוני בתחום, נותן תוקף לתחושה כי בישראל 2009 לא רוצים לשלב חרדים בעלי השכלה גבוהה במקצועות יוקרתיים עתירי שכר.
המקצועות שנבחנו במסגרת הדו"ח היו: שוק ההון והבנקאות בישראל, עולם הפרסום והתקשורת, צמרת משרדי עורכי הדין וראיית החשבון והמגזר הציבורי.
על פי הממצאים, קבוצת הערבים האקדמאיים הינה הקבוצה המופלית לרעה ביותר בשוק המקצועות היוקרתיים, לאחריהם קבוצת האקדמאיים החרדים, ובמאסף - יוצאי אתיופיה האקדמאיים.
מתברר מנתוני הדו"ח, כי לא די בהשכלה האקדמית של חברי הקבוצות הנבדקות כדי לשלבם במקצועות אלו.
דו"ח אונו 2009, שמוציאה הקריה האקדמית אונו הינו דו"ח מחקרי- אקדמי המתבסס על מחקר המשלב כלים כמותיים ואיכותניים. הדו"ח בדק את נוכחותן של מספר קבוצות אוכלוסיה בחברה הישראלית: חרדים, ערבים ויוצאי אתיופיה בשוק מקצועות היוקרה ואת סיכוייהם להשתלב ולהתקדם במקצועות אילו.
הדו"ח הקיף עשרות מעסיקים וכ-568 סטודנטים (שחלקם עובדים) מאוניברסיטאות ומכללות שנשאלו לגבי ציפיותיהם העתידיות מהשוק ביחס למוצאם. עורכי הדו"ח: ד"ר ארז יעקובי,ד"ר אמיר פז-פוקס ומשה קריף.
מהדו"ח עולה רתיעה של המעסיקים מהעסקת עובדים אקדמאיים מקרב קבוצות אלו.
83% מהמעסיקים אמרו שקימת רתיעה מהעסקת עובדים ערבים בעלי השכלה גבוהה, 58% מהמעסיקים אמרו שקיימת רתיעה מהעסקת עובדים חרדים משכילים ו53% מהמעסיקים אמרו שקימת רתיעה מהעסקת עובדים אתיופים משכילים.
נתוני הדו"ח מראים שגם ברי המזל שצלחו את החומה הראשונה ונקלטו במקום העבודה - נתקלים בחומות נוספות. מסתבר כי קיימת בקרב מעסיקים רתיעה, אפילו במידה רבה יותר- מקידומם של בני הקבוצות הללו בתוך מקום העבודה. 86% מהמעסיקים דברו על רתיעה מקידום עובדים חרדים, 79% מהם בנוגע לקידום עובדים ערבים, ו70% מהם בנוגע לרתיעה מקידום עובדים יוצאי אתיופיה.
דו"ח אונו מגלה כי בשוק התעסוקה במקצועות עתירי השכר בישראל מעדיפים לעבוד עם המוכר על פני השונה תרבותית ומעסיקים נותנים לכך דגש גדול אף יותר מאשר להשכלה או ליכולות. ישראל של 2009 היא מדינה בה אין שוויון הזדמנויות אמיתי, היא פועלת על-פי "חבר מביא חבר" ורכישת השכלה גבוהה אינה מספיקה על מנת לפתוח דלתות.
מסתבר שלמרות שכל בני הקבוצות הללו בעלי ההשכלה הגבוהה מופלים לרעה בשוק מקצועות האיכות - יש שוני במאפיין העיקרי של האפליה -
הרתיעה הגבוהה בנוגע להעסקה מתייחסת לערבים את החרדים הם נרתעים במידה הרבה ביותר לקדם וסבורים שליוצאי אתיופיה יהיו הקושי הגדול להתמודד עם קשיים בעבודה.
מתוך הממצאים הסתבר גם כי עולם הפרסום והתקשורת המסחרית בישראל הם המפלים ביותר בעוד שבתחום עריכת דין וראיית חשבון ניכרת בשנים האחרונות מגמה של שילוב אוכלוסיות מקבוצות מודרות. בשוק ההון והבנקאות ניכר פער בין חרדים - שהשתלבו בשוק ההון (אם כי ברמת עובדי השטח בלבד) לבין יוצאי אתיופיה וערבים שכלל לא השתלבו.
בין המלצות הדו"ח: במגזר הציבורי לפתוח את השורות לאקדמאיים מבין בני הקבוצות שנבדקו ולשלב אותם במשרות במקומות עבודה בהם יש מגע עם ציבור רחב, לתבוע אכיפת תעסוקה במכרזים בהם מעניקה המדינה זיכיונות כמו בשוק התקשורת.
במגזר הפרטי, קוראים מחברי הדו"ח להקים פורומים משותפים לאנשי עסקים ונציגים מתוך קבוצות אלו, למצוא דרכים להקל על השילוב ואף למצוא את היתרונות המסחריים הטמונים בשוק מגוון ורב תרבותי.
מחברי דו"ח אונו קוראים לפעולה אקטיבית ומהירה. תיקון המצב הנוכחי שהינו נפיץ מבחינה חברתית, הכרחי על מנת להביא למיצוי הכוח הכלכלי של קבוצות אוכלוסיה שכיום אינן עובדות או אינן מועסקות על פי כישוריהן, יעד שעם יציאת דו"ח העוני של הביטוח הלאומי הודגש שוב על ידי ראש הממשלה, בנימין נתניהו.
ממצאי הדו"ח המלא יידונו בכנס שיהיה מחר בהשתתפות שר האוצר יובל שטייניץ, יו"ר ההסתדרות עופר עיני, בכירי מעסיקים מהתחומים שנחקרו, נציגי קבוצות מודרות וארגונים חברתיים.
הצגת כל התגובות