
"צריך למצוא נוסחה שתאפשר לפתוח את רצועת עזה לעולם", כך אמר הלילה (חמישי) נשיא ארצות-הברית ברק אובמה, למרות התנגדותה של ישראל לצעד הזה.
אובמה, התייחס להפסקת האש בין ישראל לחמאס, שהבוקר נכנסת ליומה השלישי לאחר 48 שעות של שקט, ואמר כי "בטווח הקצר יש לדאוג כי הפסקת האש תישמר ולהתחיל לשקם את ההריסות ברצועת עזה".
"בטווח הארוך צריך למצוא נוסחה שתאפשר לפתוח את רצועת עזה לעולם", הוסיף אובמה, "עזה אינה יכולה להישאר סגורה מהעולם, צריך לתת לאוכלוסייה תקווה".
אובמה הדגיש כי "אין לי סימפתיה לחמאס, רק לאזרחים". לדברי נשיא ארה"ב, "השאלה היא אם נמצא נוסחה שבמסגרתה לישראל יהיו הבטחות שעזה לא תהיה בסיס שממנו ייצאו מתקפות נוספות, אולי מסוכנות יותר מאלו שהיו ככל שהטכנולוגיה מתפתחת, ובו זמנית לאזרחים בעזה תהיה תקווה לפתיחת הרצועה".
"אני חושב שיש נוסחאות זמינות. הן דורשות לקיחת סיכונים ובנייה חדשה, אבל זה לא יקרה מהר", הוסיף אובמה וציין כי יש לערב את אבו מאזן והרשות הפלסטינית בתהליך.
בדבריו, שב אובמה והדגיש את זכותה של ישראל להגן על עצמה ונמנע מלהאשים אותה בהרס ברצועת עזה, זאת לעומת מזכ"ל האו"ם באן קי-מון שהאשם בחריפות את ישראל וקרא להעמיד לדין את האחראים לתקיפת מתקני האום ברצועה.
אובמה הוסיף ואמר: "אמרתי מההתחלה ששום מדינה לא יכולה לסבול רקטות הנורות לעבר עריה, וכתוצאה מכך תמכתי בזכות ישראל להגן על עצמה ולעשות מה שצריך למנוע ירי רקטות ומניעת מנהרות שנחפרות לביצוע התקפות טרור. חשוב לזכור שחמאס פעל בצורה בלתי אחראית, כשהציב משגרי טילים במרכזי אוכלוסייה וסיכן אוכלוסייה בגלל האסטרטגיה הצבאית הזו".
אובמה המשיך והביע צער על מה שקרה לאוכלוסייה האזרחית, כולל נשים וילדים. "אני שמח שיש לפחות הפסקת אש זמנית. השאלה היא איך בונים על הפסקת אש זמנית. בכוונתנו לתמוך בתהליך בקהיר", הוסיף.
"המטרה לטווח קצר היא להבטיח שלא יחודש ירי הרקטות ולוודא שהריסת המנהרות הושלמה. עכשיו אנחנו בתהליך בניית עזה שניזוקה קשה מהעימות הזה. לטווח ארוך צריכה להיות הכרה בכך שעזה לא יכולה לקיים את עצמה מנותקת מהעולם. צריך להיות שינוי בהזדמנויות לתושבי עזה", אמר.
אובמה קרא למנהיגים "לקחת סיכונים, לבנות אמון, זה קשה לאחר האלימות שראינו. לא נגיע לזה מיד. המטרה היא להשיג הפסקת אש קבועה ולהתחיל לבנות את עזה. אמצעים יינקטו כדי שתושבי עזה ירגישו שיש להם תקווה ואזרחי ישראל ירגישו בטחון שירי הרקטות לא יחזור על עצמו".
"צריך מעורבות של ההנהגה הפלסטינית בגדה", הדגיש אובמה, "אין לי סימפתיה לחמאס. יש לי סימפתיה לרשות הפלסטינית, לשיתוף הפעולה שגילתה עם ישראל, בהכרה בישראל ובנכונות להתקדם לפתרון של שתי מדינות. אני חושב שאבו מאזן כן ברצונו להתקדם לשלום אבל הם (הרשות) נחלשו בתהליך הזה, שבו התושבים איבדו תקווה להתקדמות".
בנתיים, נמשכות בקהיר השיחות העקיפות בין ישראל לפלסטינים שלפי שעה מתעקשים על-כך שדרישותיהם ייענו כאשר ישראל מנגד מתנגדת לחלק מהדרישות.
אמר איימו ארגוני הטרור כי יחדשו את ירי הרקטות לעבר ישראל מיד עם תום ה-72 השעות של הפסקת האש, ביום שישי ב-8:00 בבוקר.
בכיר הלשכה המדינית של חמאס, מוסא אבו מרזוק, אמר אתמול בקהיר כי "אין הסכמה על הארכת הפסקת האש". גם איסמעיל הנייה הצהיר כי "אין הסכם על הארכת הפסקת האש".