
על רקע הדיווחים בתקשורת האמריקנית על שפל היסטורי ביחסי ארה"ב-ישראל פורסם כי שיחה שהתקיימה שלשום בין ראש הממשלה בנימין נתניהו ומזכיר המדינה ג'ון קרי נותקה. לדברי הדוברת האמריקנית, השיחה נותקה "מסיבות טכניות", אבל מאז לא חזרו השניים לדבר וקרי לא מתכנן להגיע לשיחות בקהיר.
"השיחה נותקה", אמרה הדוברת. עיתונאי שהיה בתדרוך הקשה עליה ושאל אותה אם נתניהו טרק את הטלפון לקרי והיא ענתה: "לפעמים שיחות מתנתקות. זו הייתה שיחה קצרה". כשניסה העיתונאי לשאול שוב אם הייתה בעיה בתקשורת או טריקה של אחד הצדדים את הטלפון השיבה: "לא היה כלום. שום דבר מעניין".
הבוקר נכתב בעיתון "ניו יורק טיימס" כי יחסי ישראל-ארה"ב נפגעו קשות מהעימותים התכופים בין ממשל ברק אובמה לממשלת נתניהו, מהביקורת הישראלית על מאמצי השלום של מזכיר המדינה קרי ומהנזיפה של ראש הממשלה נתניהו בשגריר האמריקני דן שפירו. השגריר האמריקני לשעבר בישראל דן קרצר אמר בראיון לעיתון הנחשב כי "זו התקופה הממושכת ביותר של איבה ביחסים (בין שתי המדינות), ואני לא יודע כיצד ניתן לשקם את היחסים כל עוד הנשיא הזה וראש הממשלה הזה מכהנים בתפקידיהם".
להגנתו של המזכיר קרי, אמרה הדוברת האמריקנית כי הוא ניהל יותר ממאה שיחות טלפון בניסיון להשיג הפסקת אש ואף ביקר באזור והנשיא ברק אובמה שוחח במהלך העימות עם ראש הממשלה נתניהו שלוש פעמים.
הדוברת לא התייחסה גם לדיווח שפרסם השבוע המגזין הגרמני "דר שפיגל" לפיו ישראל האזינה לשיחות הטלפון של מזכיר המדינה, בזמן מאמציו הקדחתניים לקדם את המו"מ בין ישראל לפלסטינים. סאקי נשאלה עם הציתותים לכאורה עלו בשיחה בין השניים. היא השיבה: "אין לי עוד מה לומר על תוכן השיחה".
קרי לא יגיע לשיחות במצרים
היום (יום ג') שוחח קרי עם מזכ"ל האו"ם באן קי מון, עם שליחו למזרח התיכון רוברט סרי ועם שר החוץ המצרי סאמח שוקרי על הפסקת האש בעזה. סאקי אמרה כי הממשל האמריקני טרם החליט מי ייצגו בשיחות קהיר ובאיזה דרג. "אנחנו נהיה מעורבים בשיחות אבל עדיין לא נקבע מי ייצג אותנו", אישרה סאקי. הערב הגיעה לשיחות במצרים המשלחת הישראלית.
דוברת מחלקת המדינה הבהירה ש"אנחנו מתנגדים לפעולות חד צדדיות בבית הדין בהאג", וציינה כי "זו לא הפעם הראשונה שהנושא עולה. יש הרבה זמן לבחון מה שקרה, אבל כרגע ההתמקדות צריכה להיות ביציבות הפסקת האש". לדעת ארה"ב צריך לטפל במו"מ בדרכים לשיפור המצב הביטחוני בישראל ובמתן הזדמנויות כלכליות לפלסטינים.
היא ציינה כי העיתוי הנוכחי להפסקת האש הוא נכון בגלל ש"ישראל השלימה את הטיפול במנהרות", וזה "העניק לאזרחי ישראל יותר ביטחון שהמלאכה בוצעה". מצד שני ריבוי הנפגעים האזרחים הפלסטינים, תרמה להפעלת לחץ להשגת הפסקת האש. הממשל האמריקני הגיע למסקנה כי העיתוי של הפסקת האש הנוכחית היה נכון בהתחשב בהישגי צה"ל בחיסול המנהרות ואתרי שיגור רקטות ובלחץ הבינלאומי בעקבות מותם של אזרחים פלסטינים רבים.
ג'וש ארנסט דובר הבית הלבן, אמר הערב כי "הנשיא ומזכיר המדינה היו מעורבים במשך שבועות בניסיון להביא להפסקת האלימות", והזכיר שישראל הסכימה לכמה הפסקות אש וחמאס דחה אותן. ארנסט הבהיר כי "ראינו שיפור גדול של ישראל בהריסת המנהרות שהטרוריסטים השתמשו בהן כדי לתקוף חיילי צה"ל. ראינו את הישראלים מתקדמים על ידי הרס אתרים שהחמאס השתמש בהם לירי רקטות לעבר ישראל. בהתחשב בדאגה הבינלאומית מהאלימות ומההתקדמות של צהל בהשגת מטרותיו, אנחנו מאמינים שזה חיזק את האפשרות להפסקת אש".
בראיון הבוקר אמרה סוזן רייס היועצת לביטחון לאומי כי חשוב לנצל את הפסקת האש הקצרה כדי להתחיל לטפל בגורמים הבסיסים למשבר בעזה. "חשוב שהפסקת האש הזו תחזיק מעמד כי היה סבל גדול בישראל ובעזה. לבנו יוצא לאזרחי ישראל שסבלו התקפות טילים ומנהרות ולסבל בעזה. אנחנו מקווים אבל אנחנו מודעים לעובדה שהפסקת אש לא החזיקה מעמד זמן רב בעבר", אמרה רייס.
בראיון לתוכנית הבוקר של רשת NBC אמרה רייס כי "חשוב ששני הצדדים יהיו מחוייבים להפסקת האש ויותר חשוב שהם ינצלו את ההזדמנות הזאת של הפסקת אש ל-72 שעות כדי להתחיל במגעים שאנחנו עובדים כל כך קשה עליהם - המזכיר קרי הנשיא אובמה ואחרים - כדי להתקדם ולטפל בנושאים הבסיסים לסכסוך בעזה יטופלו בשולחן המו"מ"