בעיר תבריז שבצפון מערב איראן החלה הבוקר (שלישי) הלווייתם של נשיא המדינה ראיסי, שר החוץ ושאר הרוגי תאונת המסוק - שמתו בתחילת השבוע.
בהלוויה משתתפים עשרות אלפי בני אדם. בתיעודים מאיראן נראים הארונות מונחים במשאית החולפת לצד המלווים הרבים, ועל המשאית שומרים רבים.
ההלוויה צפויה להמשיך לעיר קום ולבירה טהרן. ביום חמישי תתקיים התהלוכה בעיר הולדתו של ראיסי ולאחר מכן ייקבר בעיר משאד.
הבוקר, כפי שדווח בכיכר השבת, פרסמו באיראן תיעוד מרגע מציאת המסוק. מרבית נוסעי המסוק נהרגו על המקום, כך מתפרסם היום בתקשורת האיראנית, אך אחד הנוסעים, אימאם מוכר מהעיר תבריז, ששהה אף הוא על המסוק, הצליח לשרוד את ההתרסקות ואף יצר קשר עם ארגוני ההצלה.
האימאם ששרד את ההתרסקות יצר כאמור קשר, אך ההערכות הן שהוא מת כעבור שעות ספורות מאז ההתרסקות - מפצעיו.
בתוך כך בוושינגטון פוסט, דווח כי איראן ביקשה סיוע דחוף מבכירים בארצות הברית לאיתור המסוק שהתרסק, אך לפי הדיווח האמריקנים לא עזרו ותירצו זאת בסיבות לוגיסטיות. מה שכן, הם שלחו מפה של איזור ההתרסקות.
לאחר מותו של הנשיא האיראני איברהים ראיסי בתאונת מסוק, החוקה במדינה קובעת כי סגן הנשיא - מוחמד מוחבר, הוא יורשו החוקי של הנשיא ולוקח את מקומו באופן אוטומטי.
התפקיד הינו זמני בלבד, ועל פי החוקה יש לקיים "בחירות" תוך 50 ימים ממותו של הנשיא הקודם. בחירות כן - אבל לא דמוקרטיה, שכן רשימת המועמדים נקבעת ומאושרת על ידי המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי.
כך או כך, לבינתיים ישלוט במדינה סגן הנשיא שהפך לנשיא, מוחמד מוחבר, תחת עינו הפקוחה של המנהיג העליון של איראן. יחד עם מוחבר ינהלו את המדינה ב-50 הימים הקרובים יו"ר הפרלמנט וראש מערכת המשפט של איראן.
מוחבר בן ה-68 נחשב למקורב למנהיג העליון, והוא היה לסגן הנשיא הראשון של איראן כאשר נבחר ראיסי בשנת 2021.
באוקטובר האחרון, בעוד היו עיני העולם נשואות למתרחש בישראל, ביקר סגן הנשיא דאז מוחבר יחד עם משלחת בכירה במוסקבה והסכימו לספק לרוסיה טילי קרקע-קרקע ומלטי"ם לצורך המלחמה באוקראינה. הצוות דאז כלל בנוסף למוחבר גם שני בכירים ממשמרות המהפכה של איראן ופקיד מהמועצה העליונה לביטחון לאומי.
ב-2010, אומרים ב'רויטרס', נכלל מוחבר ברשימת אנשים עליהם הוטלו סנקציות באיחוד האירופי בגין פעילות הקשורה לטילים הבליסטיים של איראן והתוכנית הגרעינית, שנתיים לאחר מכן הוסרו הסנקציות מעל האיש.
מוחבר גם קנה מעמד חשוב בצמרת הממשל האיראנית בהיותו זה שניהל את הכספים הרבים של ה"רפובליקה", ובפרט את עושרו של המנהיג העליון חמינאי.
גם אם מוחבר נחשב לאיש אמונו של המנהיג העליון, אנליסטים אומרים שלא ניתן להשוות בין ראיסי לממשיכו הזמני, באשר לאמון הרב שרחש המנהיג העליון לקצב מטהרן, מה שמשאיר את האופציות פתוחות באשר לזהות הנשיא החדש בעוד כחמישים ימים.
הצגת כל התגובות