כיכר השבת

רואים את הילד מבפנים

כך תכינו ילד על הרצף לליל הסדר

מדריך פרקטי מבית 'טיפולי' להורים לילדים על הרצף האוטיסטי | איך לצלוח את חג הפסח בשמחה, להפחית הצפות רגשיות ולהגביר את תחושת הביטחון בבית ובמשפחה

| מקודם |
כך תכינו ילד על הרצף לליל הסדר

מומחי 'טיפולי' מגישים: כך תכינו את ילדיכם על הרצף האוטיסטי לליל הסדר

חג הפסח, ובעיקר ליל הסדר, עשוי להיות חוויה מאתגרת במיוחד עבור ילדים על הרצף האוטיסטי. שינוי באווירה הביתית, החלפת המאכלים המוכרים, סדר ישיבה בלתי שגרתי וריבוי אורחים – כל אלה עלולים להוות מקור לתסכול, לעומס רגשי ואף למשברים של ממש.

בעוד שמבוגרים מצליחים לעיתים להכיל הפתעות ואכזבות, ילדים – ובפרט כאלה המאובחנים על הרצף – מתקשים בכך. עבורם, כל שינוי קטן יכול להיתפס כמשמעותי ביותר, ומכאן הדרך לתגובה רגשית עוצמתית קצרה מאוד.

במהלך השבועות שלפני הפסח, ילדים שומעים בגן או בבית הספר על יציאת מצרים, ארבע הכוסות, החמץ שאסור לאכול והמצות שיבואו במקומו. אך כאשר ליל הסדר מגיע, והמציאות אינה תואמת במדויק את הציפיות שנבנו – ילד על הרצף עלול לחוות אכזבה קשה ובלבול.

ב"טיפולי" מסבירים: "הקושי נובע לא רק מהשינויים הרבים סביב החג, אלא גם מהנטייה של ילדים על הרצף להתמקד בפרטים. שינוי קל לכאורה – מנה שחסרה, או אורח שהתיישב במקום שונה – עלול להתפרש כמשבר של ממש".

לכך מצטרפת רגישות חושית שמאפיינת רבים מהילדים על הרצף. ריחות חזקים של מאכלים חדשים, רעש סביבתי מוגבר, שירים, מגע הבגדים החגיגיים והלא מוכרים, ומאכלים בטעמים עזים כמו חזרת ומרור – כל אלה עלולים להקשות עליהם עוד יותר.

טליה ברזילאי, מרפאה בעיסוק, מטפלת ביחידה להתפתחות הילד של טיפולי בקרית אונו - ממומחי "טיפולי" גיבשה שורת המלצות מעשיות להורים, שיכולה לסייע ביצירת חוויית חג חיובית:

• הכנה מוקדמת: ספרו לילד על השינויים הצפויים והדגישו את המרכיבים המוכרים והקבועים שיישמרו.

• סביבת ביטחון: צרו "אזור בטוח" בבית, אליו הילד יוכל לפרוש בשעת צורך.

• תיאום ציפיות עם המשפחה: שתפו את המארחים ואת בני המשפחה בכך שהילד עשוי לא להשתתף בכל שלבי הסדר – וזה לגיטימי.

• מתן לגיטימציה לרגשות: כשאתם מזהים סימני אי שקט, עייפות או התפרצות רגשית – שוחחו עם הילד והעניקו לו כלים להתמודדות. לדוגמה: "אני רואה שאתה מרגיש מוצף, בוא נחשוב יחד מה יכול לעזור לך להירגע".

• פעילות מווסתת: כאשר הילד מתחיל לנוע באי שקט או להפגין תגובות קיצוניות, הציעו לו פעילות שתרגיע אותו – למשל, תנועה, או זמן שקט.

"ליל הסדר הוא זמן משפחתי חשוב ומרגש, אך גם רווי גירויים ואתגרים", מציינים ב"טיפולי". "כשמבינים שקושי בוויסות רגשי אינו 'חוצפה' או 'התנהגות רעה', אלא ביטוי אמיתי לקושי פנימי – אפשר לגשת לסיטואציה אחרת, עם יותר חמלה, תכנון מוקדם ויכולת הכלה. כך אפשר להפוך את החג לחוויה חיובית ומשמעותית, גם עבור ילדים עם צרכים ייחודיים".

חברת 'טיפולי' מעסיקה למעלה מ-500 מטפלים פרא-רפואיים בתחומים מגוונים: ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, טיפול בהבעה ויצירה, פיזיותרפיה, פסיכיאטריה וניתוח התנהגות.

החברה פועלת בלמעלה מ-30 רשויות ברחבי הארץ ומציעה גם שירותי טיפול בבית ובאונליין. כל אנשי המקצוע של החברה מוסמכים בתחומם ומעניקים מענה כולל ומקצועי לילדים עם צרכים התפתחותיים, רגשיים והתנהגותיים, תוך שיתוף פעולה הדוק עם ההורים והמערכת החינוכית.

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
חדשות