לראשונה הורידה חברת הדירוג הבינלאומית הפיננסית מודי'ס את דירוג האשראי של ישראל בשתי דרגות בפעם אחת. מהלך חריג מאוד וחסר תקדים מאז שהחברה החלה לדרג את מדינת ישראל.
החברה הסבירה את המניע למהלך: "עוצמת הסכסוך בין מדינת ישראל לחיזבאללה עלתה באופן משמעותי בימים האחרונים, ובמקביל, הסיכויים להפסקת אש בעזה התפוגגו והסיכונים הפוליטיים הפנימיים עלו לצד סיכונים גיאופוליטיים",
בנוסף הדגישו במוד'יס: ההסלמה הביטחונית מצביעה גם על ירידה באיכות המוסדות והממשל של ישראל, אשר "לא היו אפקטיביים מספיק במניעת הפגיעה במדדי האשראי של המדינה".
באופן מוצהר מדובר בביקורת קשה על המדיניות של ראש הממשלה ושר האוצר, שלא הובילו מדיניות כלכלית אחראית.
החברה טוענת כי היא צופה שלמרות הכוונות הטובות של שר האוצר סמוטריץ', הגירעון בשנה הבאה בישראל יעמוד על כ-6%. היא מציינת כי "תהליך גיבוש התקציב התעכב, נכון לעכשיו, במשך כחודשיים, ונותר לראות אם צעדי החיסכון וההתייעלות האמורים, בהם הקפאה של שכר המגזר הציבורי, מדרגות המס והקצבאות, ייושמו כפי שהוצע".
מה המשמעות וההשפעה הכלכלית של הורדת הדירוג על האזרחים?
הורדת הדירוג עשויה להשפיע על התייקרות המשכנתאות למשל באמצעות השפעה עקיפה על שיקולי בנק ישראל להעלות את הריבית במשק. אם הריבית תעלה, המשכנתאות וההלוואות צפויות להתייקר.
הורדת הדירוג צפויה להשפיע גם באופן שלילי על מצב הפנסיות וההשקעות באג"ח של המדינה.
בנוסף, המהלך צפוי להשפיע באופן עקיף על המסחר בשקלים ודולרים, בשלב זה קשה לדעת באיזה היקף ועוצמה.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בתגובה להורדת הדירוג ע״י מודיס׳:
כלכלת ישראל נושאת בעול המלחמה הארוכה והיקרה בתולדות המדינה. זו מלחמת קיום שעלינו להמשיך עד הניצחון, שיאפשר לנו שנים רבות של שקט וביטחון וצמיחה כלכלית. המשק הישראלי הוא משק חזק שגם כיום מושך השקעות. אנחנו נעביר בע"ה תקציב אחראי עם צעדי ריסון מתבקשים, ואחרי הניצחון במלחמה גם אלה שהורידו את הדירוג יחזירו אותו לרמתו האמיתית של המשק הישראלי.
היום נעשה עוד צעד חשוב לקראת הניצחון.