כיכר השבת

הקרב לפני הדיון

חוק הנבצרות: קרב היועמ"שיות - הכנסת נגד הממשלה

מחר ידון בג"ץ בעתירות נגד חוק הנבצרות • היועצת המשפטית של הכנסת דורשת להכניס את תגובתה לעתירה נגד החוק אליה הצטרפה באופן חסר תקדים היועצת המשפטית לממשלה (חוק ומשפט)

| 1 | כיכר השבת |
שופטי בג"צ ידונו
שופטי בג"צ ידונו (צילום: פלאש 90)

ערב הדיון הצפוי בבג"ץ על חוק הנבצרות, היועצת המשפטית לכנסת עו"ד שגית אפיק ביקשה היום (רביעי) מבית המשפט להשלים טיעונים בכתב באופן חריג - כדי להגיב לעמדת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, שטענה שיש לבטל את החוק.

אם אכן בג"ץ יפסול את החוק תהיה זו הפעם הראשונה שבה הוא מבטל בפועל תיקון לחוק יסוד.

לפי התיקון לחוק, הוצאה לנבצרות של ראש ממשלה תיעשה רק כאשר ראש הממשלה יודיע בעצמו שאינו כשיר פיזית או נפשית למלא את תפקידו, או לחילופין במקרה שבו 75% מחברי הממשלה יבקשו להוציא אותו לנבצרות ו-80 חברי כנסת יסכימו לכך בהצבעה.

מחר ידונו הנשיאה חיות והשופטים יצחק עמית ועוזי פוגלמן בעתירות שהוגשו נגד החוק לאחר אישורו במרץ האחרון. בעתירות נטען שזהו תיקון ש"חותר תחת הבסיס המשטרי בישראל לפיו הרשות השופטת מאזנת ובולמת את הרשות המבצעת והרשות המחוקקת — וכינונו הוא מעבר נוסף אל דיקטטורה".

לפני שבוע אמרה היועמ"שית, כי היא תומכת בפסילת חוק הנבצרות, וזאת כיוון שהתכלית שהוא משרת פסולה, והחוק עלול לייצר מצבים אבסורדיים לאחר שנחקק במהירות.

בהסדר ניגוד העניינים שנתניהו חתם עליו ב–2020 ושלאחר מכן אושרר בבג"ץ, נקבע כי הוא נדרש "להימנע מכל מעורבות בעניינים הנוגעים לפעילות הוועדה לבחירת שופטים ובכל הנוגע לשופטי בית המשפט העליון ובית המשפט המחוזי בירושלים", בשל היותו נאשם בפלילים.

בפנייתה של יועמשי"ת הכנסת שגית אפיק לבית המשפט היום, היא כתבה: "לא ניתן להפריז בתקדימיות שבעמדת היועצת המשפטית לממשלה, וזאת בשני היבטים, הראשון - בית המשפט הנכבד מעולם לא הכריז על בטלותו של חוק יסוד, והיועצת המשפטית לממשלה מבקשת מבית המשפט לעשות זאת לראשונה; והשני - מצב שבו היועצת המשפטית לממשלה מבקשת מבית המשפט הנכבד להכריז על בטלותו של חוק הוא מאורע נדיר, ומצב שבו היועצת המשפטית לממשלה מבקשת מבית המשפט הנכבד להכריז על בטלותו של חוק יסוד הוא מאורע שמעולם לא אירע".

נתניהו טוען באמצעות עורכי דינו מיכאל ראבילו ורועי שכטר כי יש לדחות את העתירות נגד החוק משום ש"אין להתערב במפעל חקיקת היסוד של הכנסת, עצם הכניסה לדיון משפטי אם חוק יסוד מסוים ראוי או בלתי ראוי, הריהו חילול סמכותה המכוננת של הכנסת, עיקרון ריבונות העם ועיקרון שלטון החוק".

תוכן שאסור לפספס
1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
1
ליצנים חד צדדים ! התוצאות ידועות לפני שהתחיל המשפט איפה יש בזה צדק
זה בית משפט ?אפילו לא בית הכסא !
אולי גם יעניין אותך
חוק ומשפט