פחות מחודשיים לבחירות לרבנות הראשית, כתבים במגזר הדתי לאומי, מעלים חשש, כי למרות הדיל בין ש"ס והציונות הדתית - לפיו, הרב הראשי הספרדי יהיה חרדי והאשכנזי יהיה דתי לאומי, גם הפעם ייבחרו שני רבנים חרדים לרבנים הראשיים.
התאריך האחרון על פי חוק לבחירות לרבנות הראשית הוא כ"ה באייר, בעוד כחודש וחצי, מאחורי הקלעים נעשים מאמצים לסגור דילים והציונות הדתית חוששת שוב שהיא תאבד את משרת הרב הראשי, למרות הדיל שנסגר כבר לפני תקופה ארוכה.
כזכור, בשנה שעברה התכנסה ועדת רבנים לבחירת המועמד הדתי לאומי לרבנות הראשית ובה נבחר הרה"ג מאיר כהנא, אב בית הדין הרבני באשקלון, זאת בניגוד להערכות המוקדמות לפיהן צפויים היו להיבחר דיין ביה"ד הגדול הרב אליעזר איגרא, או רבה של פתח תקווה הרב מיכה הלוי.
בציונות הדתית, שמייקרים למדי את תפקיד הרב הראשי, מאוכזבים כבר עשרות שנים, שלמרות הכוח הפוליטי שלהם, מאז בחירתו של הרה"ג רבי אברהם שפירא לרב הראשי, הם לא הצליחו לתפור דיל שיעלה רב מטעמם והם שוב חוששים מכך שהחרדים יתארגנו עם קומבינה ברגע האחרון ויצליחו להנחית את המועמד שלהם בתפקיד הרם.
העיתונות של עלוני השבת במגזר הדתי לאומי עוסקת בכך רבות, וכך, במאמר שפרסם בסוף השבוע ציין העיתונאי איתמר סגל, הערכות בקרב רבנים שהשתתפו בוועדה לבחירת המועמד ולפיהן דחיית הבחירות לרבנות והשינויים שחלו מאז בין השאר בתוצאות הבחירות המקומיות פגעו ביכולת של הדיל להביא למינוי רב ראשי של הציונות הדתית.
סגל מציין במאמרו כי הוועדה נמנעה מלהיוועץ ברבנים חברי הגוף הבוחר בטרם קיבלה את ההחלטה על זהות המועמד: "הבחירות לרבנות הן כידוע חשאיות. אנשי הגוף הבוחר, מרביתם רבנים ואנשי ציבור, כולם אנשים עצמאיים, מיעוטם הקטן פוליטיקאים או ממונים מטעם שר הדתות. כמה מוזר, שלא לומר מכאיב והזוי, הרעיון שהפוליטיקאים, במקרה דנן שר האוצר וראש מפלגת ש"ס, הם מי שלכאורה יקבעו לשמונים רבנים חשובים מה להטיל בקלפי".
"קטונתי", הוסיף העיתונאי וכתב, "אך אי אפשר שלא לתמוה בהקשר הזה גם על ועדת הרבנים שכונסה כדי לבחור את מועמד הציונות הדתית, כאילו הרבנים המכהנים בגוף הבוחר הם סוג של מריונטות. האם לא חשבו להתייעץ לפחות עם אנשי הציונות הדתית מקרב הגוף הבוחר? מניין המחשבה כי ראוי ואפשר להנחית על אנשים בעלי דעה בעבור מי עליהם להצביע?".
לדברי סגל "הרבנים המכהנים בגוף הבוחר רובם ככולם חרדים ספרדים או ליטאים. כך גם זהות רוב הדיינים, ראשי המועצות הדתיות וכמובן נציגי שר הדתות. בראשי הרשויות גם שלושה חרדים לפחות. גם הרבנים הנספרים כדתיים-לאומיים, רבים מהם מזוהים כשמרנים המתחזקים קשר עם הציבור החרדי שבעריהם, וודאי אינם כאלה שיגידו להם למי להצביע והם פשוט יעשו כך, בדיוק כמו שכל אחד מקוראי טור זה היה מצביע מאחורי פרגוד חשאי על פי צו מצפונו ולא על פי מה שמאן דהוא מצפה ממנו לעשות. ימים יגידו, אך מי שבטוח שאפשר להנחית על הגוף הבוחר מועמדים שחבריו אינם חפצים בהם על פי דיל פוליטי כזה או אחר, עלול בהחלט גם להיות מופתע".
כמו כן, במאמר שפרסם העיתונאי אלישיב רייכנר ב"מקור ראשון", תחת הכותרת "התשובה לרב יצחק יוסף: רב ראשי ציוני דתי", קרא רייכנר לנבחרי הציבור בגוף הבוחר שלא לקחת חלק "בדילים של המפלגות החרדיות".
אייכנר ציין: "בגוף הבוחר של הרבנים הראשיים יש בין השאר 70 נבחרי ציבור, בהם ראשי ערים, ראשי מועצות, שרים וחברי כנסת. אם הם יהיו נאמנים לקהל הבוחרים שלהם ולעמדות האישיות שלהם ויבחרו רבנים ראשיים ציוניים, יהיו פה רבנים ראשיים ציוניים. אם הם שוב, ייכנעו לדילים פוליטיים עם המפלגות החרדיות, ייבחרו פה שוב רבנים ראשיים שידברו נגד גיוס לצה"ל."
יצוין, כי גם בין 70 נבחרי הציבור בגוף הבוחר ישנם ראשי מועצות דתיות וראשי רשויות מקומיות המזוהים עם המפלגות החרדיות.
כך או כך, הדיל שנסגר מעל ראשי דגל התורה, שהיא זו שהצליחה להעמיד בשנים האחרונות את המועמדות המובילה לרב עיר, מכעיס אותם, וכלל לא בטוח שישתתפו בדיל אותו סגרו ש"ס והציונות הדתית.
הצגת כל התגובות