כיכר השבת

תורת חכם

מחלוקת הזמנים בין ה'מתנגדים' ל'חסידים' - ומדוע רק לצדיקים מותר להתפלל מאוחר?

אחד ההבדלים הנראים כלפי חוץ, בין ה'מתנגדים' ל'חסידים', הוא היחס לזמנים בהלכה בכלל - וזמני התפילה בפרט | למי מותר להתפלל לאחר חצות היום? | ישראל שפירא צלל לדעתו של האדמו"ר מ'תורת חכם' בסוגיה | וגם, הגבאי חשף מה האדמו"ר עשה עד התפילה בחצות היום (חסידים)

| 32 | כיכר השבת |
הגרי"מ מורגנשטרן מתפלל
הגרי"מ מורגנשטרן מתפלל (צילום: David Cohen/Flash90)

כידוע, אחד ההבדלים הנראים כלפי חוץ, בין ה'מתנגדים' ל'חסידים', הוא היחס לזמנים בהלכה, חסידים מקפידים שלא להוריד את עבודת ה' לתוך זמנים וגבולות גשמיות, לעומת הליטאים שפחות מקפידים על זה ע"פ הוראת רבותיהם. חלוקה זו היא לא דיכוטומית, שכן בעקבות טשטושי הגבולות והערבוב בין הקהילות אחרי השואה, יש כיום קהילות חסידיות שאינן מקוריות (כמו חסידויות הונגריות וירושלמיות) והן לא הכירו מעולם את הסודות של תורת הבעש"ט.

בעלון 'דעה חכמה לנפשך' מפרשת דברים תשפ"ד, הביא בשם האדמו"ר מ'תורת חכם' הגה"צ רבי יצחק מאיר מאָרגְנשְטֶערְן שבענייני תפילה היו צדיקים שהיו אנוסים על פי הלכה מחמת כמה טעמים, והיו מאחרים בתפילתם ומחמת כן היו מוכרחים לסמוך על כמה היתרים של דעת יחידאה.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

הגרי"מ מורגנשטרן דייק ואמר, שלמרות שהיו צדיקים שהתפללו מאוחר, הם עשו זאת על פי הלכה כפי שמבואר באגרת שכתב ה'דברי חיים' מצאנז:  

"וכל הצדיקים רבותינו זלה"ה כולם לא סרו מדבר אחד משולחן ערוך, ומה שהתפללו שלא בזמן השו"ע, מי שבקי בהלכה יודע שלעת הצורך באדם חלוש ואי אפשר לו להתפלל בזמנו, מותר להתפלל בעת הנכון לפניו, אך לא כל אחד יכול לומר חלוש אני, רק מי שדבריו באמת כלבו, כלל הדבר שרבותינו זלה"ה לא סרו מדברי השו"ע כלל".

לאחר שהצדיקים הללו התפללו באונס לאחר זמן תפילה, הם הוסיפו עוד כוונה, ומשום שהם מתפללים בזמן שאין עוד יהודים שמתפללים מלבדם, יכולים הצדיקים להתכוון ולפעול דברים נשגבים ביותר, ואין המלאכים יכולים להרגיש בהם[1], כפי שהתבטא אדמו"ר מהר"א מבעלזא על הצדיק ר' מיכל מזלאטשוב "בלוט גיסט איהם – נשפך ממנו דם".

ברם, מוסיף ומדגיש הגרי"מ מורגנשטרן שדברים אלו לא ניתן לבני אדם פשוטים, ואלו צריכים לקיים את הלכות 'שולחן ערוך' ולהתפלל לפי זמן תפילה ללא שום תירוצים, כפי שאדמו"ר מהר"א מבעלזא התפלל מאוחר מאוד, ולא נתן רשות לגבאיו להתפלל אתו ביחד, ואמר להם שיכולים מקסימום לסמוך על שיטת הב"ח שיתפללו עד חצי שעה אחר חצות היום ולא יותר.

"אולם", מוסיף הגרי"מ מורגנשטרן, "לפעמים אמר הרבי מבעלזא שכל חסידיו יכולים לסמוך על שיטת הב"ח שהרי הם נחשבים כנכדים של הב"ח (הב"ח היה זקנו של מהר"א מבלעזא והיה אב"ד בעיר בעלזא), וכל זה רק בשעת הדחק".

מעשה מבהיל היה עם הצדיק החסידי ר' מרדכי מנדבורנא שהיה מנהגו בקודש להתפלל מאוחר ביותר, והרה"ק ר' יחזקאל משינאווה לא היה יכול לסבול זאת, וכיון שהוא היה תקיף וחריף שהיה מוחה לכל מי שלא נהג כהשו"ע - הלך לאביו בעל ה'דברי חיים' וסיפר לו על הנהגתו של ר' מרדכי מנדבורנא ושלח ה'דברי חיים' שני חסידים אל ר' מרדכי מנדבורנא והגיעו לבית מדרשו וראו שלאחר שירדה החמה ושקה השמש נכנס הרבי לבית המדרש מעוטר בטלית ותפילין ועמד להתפלל בקול חוצב להבות אש, ולאחר התפילה כשהחושך עטה את הארץ, היה סנדק לברית מילה, זמן רב לאחר שקיעת החמה.

המעשה המשמים ממשיך בכך שהרבי מנדבורנא הרגיש בשני "המרגלים" של ה'דברי חיים' וקרא להם לחלון של בית המדרש והסיר הווילון, והראה להם שהשמש זורחת כמו באמצע היום.  

העיד הגה"צ ר' נתן צבי מייזליש גאב"ד סאטמר בלונדון ששמע מאת אדמו"ר מסאטמר שהרה"ק מנדבורנא פשוט הגביה את ביתו ועקר אותו למקום אחר ששם עדיין יום[2].

הגרי"מ מורגנשטרן הדגיש בשיעורו שגם אם יהודי לא התפלל עד חצות וסומך על שיטת ה'פרישה' (רבי יהושע פלק מראשוני נושאי הכלים של הטור והשולחן ערוך) ועוד מהפוסקים שמותר להתפלל לאחר חצות, אין להתיר להתאחר עוד, וחייב לזרז עצמו להתפלל ככל היותר מוקדם.

בסיום דבריו הסביר ונימק הגרי"מ מורגנשטרן שה'אמרי אמת' מגור שינה את מה שנהגו חסידי פולין להתפלל מאוחר מאד, מחמת שפעם החסידים היו מכינים עצמם ברטט ובזיע לתפילה, והדבר היה לוקח שעות מרובות, אבל כעת כשהחסידים הולכים לעבודה ואחריה להתפלל יש להחזיר עטרה ליושנה ולהתפלל לפי השו"ע בזמן.

הגבאי חשף מה האדמו"ר עשה עד התפילה בחצות היום

לאחר שהבאנו מעשים נפלאים מצדיקי החסידות וציטטנו פוסקים בנושא זמן תפילה של צדיקי החסידות, נחשוף פה הסבר על מנהגו של כ"ק האדמו"ר מטאהש הגה"צ רבי משולם פייש סג"ל לאווי זכר צדיק וקדוש לברכה. 

מנהגו של האדמו"ר היה להתפלל בסמיכות לחצות יום, ופעמים שאף לאחריו.

שאלתי את אחד מחסידיו תלמיד חכם השומר קלה כבחמורה (ע"פ השולחן ערוך) לפשר הדבר, והוא הסביר לי את פשר מנהגו, ונאלמתי דום. טרם נעשה לכם ספוילרים על ההסבר המבהיל, בטוחני שלאחר קריאת הכתבה, גם ה"מתנגדים" מבינכם יקבלו מבט אחר והבנה על מנהג צדיקי החסידות.

מנהגו של האדמו"ר, מספר לי תלמידו הקרוב, היה לקום כמו כל היהודים בשעת בוקר מוקדמת, וללכת למקווה, ומכאן עובר החסיד למונולוג מפעים:

"בוקר אחד ששהיתי בביתו בתפקיד גבאי, הרבי חזר מהמקווה בשעה 9.00 בבוקר והתכונן להיכנס לבית מדרשו להתפלל ביחד עם חסידיו.
"אלא שטרם הספיק הרבי להיכנס לבית הכנסת, נכנס יהודי עם מראה מדוכה בייסורים, ובכה לאדמו"ר על חייו הקשים. הרבי הניח את ה'טלית תפילין' על השולחן, וישב וחיבק את היהודי עלוב הנפש ושקע אתו לשיחה עד שהיהודי סיים בחיוך את הפגישה.
"עוד בטרם האדמו"ר קם ממקומו, אחד הגבאים העביר לו מכשיר סלולרי, והרבי ענה לשיחה ליהודי שהיה לו חובות רבים, וביקש סיוע דחוף. הרבי סיים את השיחה ואמר לו "אני מחכה לך פה עם סכום כסף". כך במשך שעה ארוכה (!) נכנסו לרבי יהודים בזה אחר זה, במקביל לשיחות טלפון, והרבי ענה לכל אחד, בגלל תפקידי כגבאי לאדמו"ר באותו היום, האזנתי לאותן שיחות, ותאמין לי, כל מקרה היה פיקוח נפש בפני עצמו שדוחה תפילה וזמן קריאת שמע".

>> למגזין המלא - לחצו כאן

כאן בוודאי גם המתנגדים יודו שאין ספק שהתפילות של הרבי לאחר חצות יום, התקבלו בפני בית דין של מעלה ועשו נחת רוב לקב"ה, ויהי רצון שימליץ טוב בעדנו בפני ריבון העולמים.

[1] ברם ב'דעה חכמה לנפשך' הזכירו בערת שוליים, שהרה"ק פנחס מקאריץ התפלל מוקדם בבוקר, ועדין לא הרגישו המלאכים בתפילתו, וכנראה שיש אופן שאפילו שמתפללים מוקדם הצדיקים יכולים להעלים את תפילתם שלא ירגישו בהם המלאכים.

[2] מעשה מבהיל זה, מי שאינו חסיד לא יכול להבין.

  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com
תוכן שאסור לפספס
32 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
25
רפורמים תמיד היו ותמיד יהיו. בתור צאצא של אדמו"ר מעולם לא איחרו אצלנו זמן תפילה. יותר מגוחך מזה חרדים שלא משרתים בצבא ולא עובדים, זה כבר רפורמים על סטרואידים
ניו"נ של הרצי"א מדינוב
24
מעולם לא הצלחתי להבין את העניין. אחרי הכח ההלכה היא הקובעת ואם יש הלכה מפורשת מה שייך להכנס לכל העניינים של הכנות וכו? היעחה עח הדעת שאדם יעבור על כל החכה אחרת בשוע בכלל עניינים חשובים ככל שיהיו אם זה בהלכות שבת, יו"כ ברכות או כל נושא אחר? חמה זמני התפילה נהיה נושא גמיש?
שלום
23
הערה חשובה, לא כל החסידויות נהגו כך, רבי נחמן מברסלב אמר שהצדיקים שמאחרים זמן תפילה טועים, אבל לצדיקים יש עניינים משלהם כמו שהוזכר, ולכן אדם שלא קיבל היתר ברור מרבו מתי ואיך, הוא סתם מכניס את עצמו לבעיות
נחמן

הצגת כל התגובות

22
לא סתם כתב הנ”ב בסי’ כ”ה שאם הקבלה סותרת להלכה הולכים אחר ההלכה
בעילום שם
21
ההלכה שווה לצדיקים ורשעים , אם יש היתר -מותר לכל, אם עבר ושנה נעשה לו כהיתר,אזי האיסור נשאר לכל.
יאיר
20
מסתבר שיש רפורמים רפורמים, ויש רפורמים חסידים....
אורן
ויש מלעיזים על גדולי ישראל...
אחד העם
הפרישה כותב שמותר להתפלל אף אחרי חצות, אמנם זו דעת יחיד אבל יש שנהגו לסמוך עליה. לפני שאתה כותב לשון הרע על ישראל שהם "רפורמים" כותב כל תבדוק. אבל דן אותך לכף זכות שלא ידעת.
דוד
הצדק עימך. החסידים הם רפורמים לחומרא ולקולא יחדיו
צודק
19
ההיתר החסידי להתפלל מאוחר הוא רק בתנאי שההכנות לתפילה (לימוד תורה והתבוננות בגדולת ה') החלו לפני סוף זמן תפילה ... מי שזה לא ככה אצלו הוא לא נקרא חסיד באמת (אולי משתייך לקהילה חסידית) ... חסיד כשמו כן הוא מתנהג בחסידות ובהנהגה ראויה.
איינער
אין שום "היתר חסידי" כזה, מלבד צדיקים שיודעים מה שעושים וטעמם ונימוקם עמם, אך ההיתר שאתה מדבר עליה לא קיים גם לא למי שהתחיל בהכנות מעלות השחר.
נשתכחה
18
יפה מאוד
פלוני
17
לא מאחרים מהזמנים בשופא
שמיל
16
הרה"ק רבי נחמן מברסלב גם היה מאוד לא בעד האיחור החסידי לתפילה. אמר: בזה טועים הצדיקים שמאחרים זמן תפילה. רבי נתן תלמידו בהלכה ג בברכת השחר ממש שופך אש וגפרית על האחרים זמן תפילה באיצטלא חסידית.
אלי
15
שטויות והבלים שטין כדוגמתם. מעניין מאוד שרק אצל 'צדיקי' החסידות מצאנו מקרים של פיקו"נ על חשבון הלכה, וכי אצל צדיקי המתנגדים אין מקרים של פיקוח נפש??? אתמהה
לא הבנתי
הפרישה כותב שמותר להתפלל אחרי חצות. אל תאמר לשון הרע לע צדיקים.
דוד
14
הכל תלוי ב"קו וצמצום" למבין..
אלי
13
מאמר מקושקש שבא לנרמל עיקום ההלכה על מנת להצדיק עקמימויות אחרות. כדאי שרודף המעיינות יתעסק בזה ולא ילמד דברי תוהו
מעיין זנוח
12
אני יודע רק דבר אחד, שיש לקיים דברי השו״ע! כל השאר קישקושים
אבי
11
לא נכון. אם מישהו פטור מתפילה בגלל 'עוסק במצוה', אין לו חיוב ואין לו היתר להתפלל אחר הזמן. אפילו 'תפילת תשלומין' נאמרה רק על מחויב ששגג, לא על אנוס שפטור. וגם לדבריכם, נניח שהוא משלים תפילת שמו"ע, אבל איך אפשר לומר ברכות ק"ש?
שושו
10
יש סיפור פלאי מאחד מאדמורי בעלז שנשאל ע"י מתנגד איך מתפלל לאחר הזמן? והאדמור פתח לו שו"ע הלכ' תפילה, והראה לו פסק מהשו"ע שלצדיקים מותר להתפלל כל היום, לאחמ"כ ניסו למצוא אותה הלכה באותו ספר עצמו שפתח האדמור ולא מצאו.
כדאי להביא הסיפור המעניין
9
דוד המלך היה עסוק בד״נ כל לילה עד עמוד השחר והיה מתפלל בנץ זה נקרא חסיד אמיתי. החסידים של היום רובם ככולם גזענים, לא יגידו שלום לשכן הספרדי החרדי ולא יתנו לבניהם לשחק עם הבן של השכן הספרדי… שהאדמורים יחזירו בתשובה את החסידים שלהם בנושא אחר כך נוכל לדבר….
דוד המלך
8
כידוע מצדיקי קמאי ,צדיקים לא צריכים לשמור שו"ע
משה
7
הבעיה מתחילה מזה שהחסידים והתלמידים מחקים את רבותיהם בקוּלוֹת שנהגו ולא בחומרות… ואדרבא ראוי לכל אחד לעורר השחר ולהתפלל מוקדם (ונראה לי שעדיף להתפלל מוקדם תפילה קצרה ולא מאוחר תפילה ארוכה)
נטע
6
שמעתי בשם אחד מגדולי האדמו"רים שליט"א הנוהג להתפלל שלא בזמני התפילה, שבאמת יודע הוא שאסור אלא שעבורו זהו "פיקוח נפש" להתפלל, ואינו מסוגל להתפלל ללא הכנה ראויה, ומאחר שאינו מסוגל להתפלל בזמן ממילא מוכרח להתפלל מתי שיכול, שכן פיקוח נפש דוחה כל התורה כולה מלבד ג' החמורות.
קורא עברי
5
גם אני אנוס - לא לטבול במקוה - לא ללכת עם גארטיל- לא לנוסע לאומן - לא לנסוע למירון - לא לאפות מצות ערב פסח אחר חצןת - לאכול אפיקומן לפני חצות - להתפלל בזמן - קר"ש בזמן - להתפלל להשם בלבדו בלי מתווכים - לא לצאת לחו"ל לקברות התאווה ולקברי צדיקים וכדו' - ואונס רחמנא פטריה!
ליטוואק
4
"חסידים מקפידים שלא להוריד את עבודת ה' לתוך זמנים וגבולות גשמיות, לעומת הליטאים שפחות מקפידים על זה" איזה עיוות.. הנוסח הוא שהליטאים מקפידים על ההלכה והחסידים פחות
מאן דהו
3
השכל הישר לא יבין את הסטייה מהשולחן ערוך!
מוטי
2
אם ההכנות כל כך מוצדקות ... מדוע כאשר מגיע מצוות מילה או פסח או סוכות וכו. נראה אותם מעיזים מרוב הכנות לאחר הזמן ולהתחיל במצווה ביום שאח"כ או למול בלילה?! אלא מאי... תפילה עמוק בלב מתירים לעצמם לזלזל בה כי היא 3 פעמים ביום. היא לא תפגע...
אליהו
1
שכחת מגזר אחד, הספרדים שמקפידים (בעיקרון) להתפלל בנץ...
יש
אולי גם יעניין אותך
חדשות חרדים