"החרדים יתגייסו או לא?", "למה החרדים לא מתגייסים לצה"ל?", "לעצור את תקציבי הישיבות והכוללים", שאלות ואמירות אלו מעוררות בימים אלו דיון ציבורי גועש יותר מאי פעם, לאור המלחמה המתמשכת והעיסוק המחודש בחוק הגיוס.
סקר חדש שנערך בשבועות האחרונים באתר 'כיכר השבת' בשיתוף מכון 'נתוני אמת' ביקש לבחון מה הציבור החרדי באמת חושב על סוגיית גיוס החרדים לצה"ל, כאשר בעיצומם של ימי מלחמה פוקע המעמד החוקי של עשרות אלפי אברכים ותלמידי ישיבות, ומה הסיבה האמיתית שבגללה החרדים לא מתגייסים.
רוב המשיבים - 55% סבורים שמי שלא לומד תורה צריך להתגייס לצה"ל כדי להגן על אלו שכן לומדים. 24% לא מסכימים ומתנגדים לכל גיוס. למעשה, אין בכך חידוש שכן את האמירה הזו אנחנו שומעים שוב ושוב גם מפוליטיקאים וגם מרבנים וראשי ישיבות.
רוב המשיבים (65%) מאמינים בעמדה החרדית הקלאסית לפיה מי שתורתו אומנותו צריך להיות פטור מגיוס.
אם כך, ביקשנו לבדוק - מי אשם בכך שאין חוק גיוס מסודר? 53% מהמשיבים החרדים מאשימים את בג"צ שביטל את חוקי הגיוס השונים והכניס את כולנו לסחרחורת שנמשכת עד היום.
מה שלא פחות מעניין, זה ש-47% מאשימים דווקא את חברי הכנסת החרדים בעובדה שאין חוק גיוס.
23% האשימו גם את הפוליטיקאים הלא חרדים ו-9% האשימו את צה"ל.
אם כל מי שלא לומד צריך להתגייס, למה עדיין אין חרדים רבים שמתגייסים לצה"ל? רוב המשיבים ציינו סיבות כמו "יש בעיות רוחניות בצבא", "הצבא לא מתאים לחרדים", "הצבא רוצה לחנך אותנו מחדש" וגם "תפקידנו ללמוד תורה".
כשנשאלו באופן ישיר, רוב המשיבים, 78%, ציינו שלדעתם במידה רבה יש סכנה רוחנית בגיוס לצבא, 9% הסכימו לכך במידה בינונית ורק 12% לא הסכימו שיש סכנה רוחנית.
התשובה הזו מסבירה באופן די ברור גם את הנתון הבא, לפיו, 59% לא יתפשרו בכל מה שקשור לגיוס גם אם תהיה דרישה לעצור את כל התקציבים לעולם התורה החרדי. כסף הוא לא הסיפור. ואיום רוחני - מאיים יותר מכל סנקציה כלכלית.
הנשאלים בסקר התבקשו להציע פתרון לסוגיית הגיוס וכאן אפשר לראות כמה פתרונות לשירות שלא מהווה איום על הזהות החרדית: הקמת מסגרות שמתאימות באמת לחרדים (37%), שירות אזרחי (24%) ועוד. רק 17% השיבו שאין פתרון ובכל מקרה אסור לחרדים להתגייס.
כששאלנו על פתרון של מסגרת שירות חרדית באישור ובפיקוח הרבנים, ההסכמה הייתה גבוהה הרבה יותר. למעשה 90% הביעו תמיכה בכך כאשר שליש ענו שהם בעד מתווה כזה, כרבע ציינו "הלוואי שיהיה" וכשליש נוסף השיבו שיעשו מה שהרבנים יורו. רק 10% יתנגדו בכל מצב לגיוס.
ועדיין, נראה שהציבור איננו אופטימי בקשר לסיכויים לפתור את משבר הגיוס. רוב המשיבים (64%) פסימיים וחושבים שלמרות המלחמה המציאות לא תשתנה והגל הנוכחי יחלוף גם הוא, ללא פתרון, ורק 36% מאמינים שהמציאות השתנתה.
האם הנתונים לפיהם רוב הציבור מסכים על פתרונות שונים, יכולים להעניק מעט אופטימיות? האם הפוליטיקאים ישכילו להציג מתווה ראוי ומערכת המשפט תשכיל לא לסכל אותו? ימים יגידו.
- בהכנת הידיעה השתתף יעקב מתן
הצגת כל התגובות