
סוף פסוק למאבק האלים סביב סוגיית השליטה בבית הכנסת המרכזי בערד? בית המשפט לעניינים מינהליים בבאר שבע, פירסם בסוף השבוע את החלטתו בעתירת "אגודת בית הכנסת בית יצחק" של חסידי גור כנגד החלטת עיריית ערד להקצות את המקום ל"עמותת בית הכנסת המרכזי האשכנזי ערד" - הנשלטת על ידי חסידי חב"ד, וקבע חד- משמעית, כי ההקצאה בעינה עומדת.
בפסק הדין, הנפרס על פני ששה עמודים, סוקר השופט את טענות העותרים כנגד חוקיות ההקצאה, ומנגד את תשובות עיריית ערד וחסידי חב"ד, וקובע בסופו של דיון, כי "ניתן לקבוע על פי חומר הראיות, כי התקיים הליך של הקצאה, שאכן לקה בכך שלא פורסם בטרם נתקבלה ההחלטה, אך בנסיבות העניין אין להתערב בהחלטת ההקצאה".
לא זכאים להקצאה
את החלטתו מנמק השופט - בין היתר, בכך שהיה שיהוי בלתי מוצדק מצד העותרת, וכן בכך שהיא עצמה לא הייתה זכאית להקצאה באותו המועד, בשל היעדר אישור ניהול תקין לעמותה שלה עצמה באותה התקופה.
אלא שלאחר פסק הדין בו החליט השופט כאמור לדחות את העתירה, הוא מוסיף דברים קשים אודות היריבות הקשה בין חסידות חב"ד וגור, וממליץ כי "טוב יעשו שני הצדדים אם ינסו ליישב את הסכסוך בדרכי נועם, שלא בדרך של השתלטות אחד הצדדים על מבנה בית הכנסת".
"מן הראוי לאפשר כל המתפללים, לרבות חסידי גור, למצוא את מקומם בבית הכנסת, לרבות קבלתם כחברי עמותה" כותב השופט, אך מסייג, "בלי שיהא בכך כדי להשתלט על בית הכנסת".
השופט גם מוסיף ואומר, כי "על העירייה לעקוב אחר מצב הדברים, על מנת לאפשר קיום תנאים הולמים בהם יוכלו כל המתפללים לעמוד מול בוראם לתפילה, לרבות חסידי גור וחסידי חב"ד".
ראשית הפרשה
המדובר בפרשה שהחלה כזכור, עם פטירתו של רב העיר הרב ליפסקר, כאשר בעקבות בקשת וועד בית הכנסת מהרב מנדלסון – חתנו של הרב ליפסקר – למלא את מקום חמיו, עלה גם רעיון נוסף: לאחד את בית הכנסת שסבל מהידלדלות במספר המתפללים, עם בית הכנסת של חסידי חב"ד.
הרעיון הזה לא עלה סתם בחלל ריק. בית הכנסת החב"די סבל משורת בעיות במיקומו הישן, ואף עמד בפני פינויו משם. הצעת האיחוד עם בית הכנסת המרכזי, הייתה עבורם פתרון לבעיה.
אלא שהרעיון מסתבר, לא נשא חן בעיניהם של חסידי גור בעיר, שהודיעו כי לא מקובלת עליהם הענקת המקום לחסידי חב"ד. "אנו קבוצה גדולה הרבה יותר, ועל כן המקום הזה צריך להגיע לנו" אמרו חסידי גור.
גם נוכח החלטת העירייה להקצות את המקום לחב"ד, לא אמרו הגערר'ס נואש. הפ סגרו את שערי השטיבלאך בעיר, ומאות חסידי גור הגיעו להתפלל בית הכנסת המרכזי, תוך ניסיון לקבוע עובדות במקום.
תגרות בבית הכנסת
מהר מאוד הגיעו ההפרעות ההדדיות לתפילה, אחריהן גם תגרות הידיים, זריקת ריהוט, ועוד מעשים שאין מקומם בין יהודים יראים, ובוודאי לא בתוך היכל בית הכנסת.
בשלב זה נאלצה גם המשטרה להתערב במלחמות היהודים בבית הכנסת, כאשר גם כמה צווי הרחקה חולקו למען הרגעת הרוחות, אולם ללא הועיל. כל צד התבצר בעמדתו.
בערד מקווים, כי פסיקת בית המשפט היום תהווה סוף פסוק במאבק המכוער המחלל שם שמים, למרות שטרם ידוע האם חסידי גור בעיר מתכוונים לערער על הפסק.
הצגת כל התגובות