כיכר השבת

שלום במרומיו

הסכסוך בפוניבז´: בית-המשפט מציע את השופט טירקל כבורר

בדיון בבית המשפט המחוזי בתל אביב, דרש בית המשפט לברר, אחת ולתמיד, מי הם הבעלים החוקיים של ישיבת פוניבז´ ● ההצעה הייתה למנות את שופט בית המשפט העליון בדימוס, יעקב טירקל, למגשר ● כיצד הגיבו הצדדים להצעה המפתיעה? דיווח מיוחד מבית המשפט (חרדים, אקטואליה)

| 20 | כיכר השבת |
הדיון בבית-המשפט, השבוע
הדיון בבית-המשפט, השבוע (ישראל כהן)

שנים רבות נמשך הסכסוך שפילג את הציבור הליטאי - הסכסוך בישיבת פוניבז´, במרכזו עומדים שני גיסים - מהצד האחד, נשיא הישיבה הגר"א כהנמן, ומן הצד השני, אחד מראשי הישיבה, הגר"ש מרקוביץ.

במרוצת השנים, לאחר שהניסיונות ליישוב הסכסוך כשלו, ישיבת פוניבז´ פוצלה לשתי ישיבות. שתיהן רשומות בנפרד במשרדי הממשלה, זו של הרב כהנמן רשומה בשם "פוניבז´", וזו של הרב מרקוביץ רשומה בשם "מסורת התורה", מה שלא מונע משתיהן לשהות יחד בבנייני הישיבה, ללמוד במשותף בהיכל הישיבה ולאכול יחדיו את הארוחות.

הניסיונות לשמר את המצב הקיים נתקלות בקשיים, מאחר וכל צד מעוניין בסילוקו של הצד השני מהמקום. מדי מספר חודשים, פורצת לה מריבה מתוקשרת על אחד החדרים בבנייני הפנימיה, שמוכרעת בהתערבות משטרתית. ולא אחת הסכסוך נגרר לדיונים בבתי משפט.

לפני מספר חודשים, תבע הגר"א כהנמן בבית המשפט את הגר"ש מרקוביץ, בדרישה לחייבו בתשלום של מיליוני שקלים, מאחר ותלמידיו נהנים מהאוכל המוגש בישיבתו של הרב כהנמן ובמימונו.

דיון מתוח

אתמול (ה´) התקיים בבית המשפט המחוזי בתל אביב דיון בתביעה. הדיון היה מתוח ומשולהב, כך שהשופט נאלץ להפסיק מספר פעמים את הדיון בעקבות התפרצויות של הצדדים, אחד כנגד השני.

במהלך הדיון קבע בית המשפט כי בטרם יכריע בתביעה, יש לברר באופן סופי ומוחלט את נושא הבעלות על הישיבה ונכסיה, וזאת באמצעות מגשר חיצוני, שופט בדימוס, שימונה להוביל מהלך של גישור בין הצדדים.

ההצעה הייתה למנות את שופט בית המשפט העליון בדימוס, יעקב טירקל, למגשר. בעיני השופט, ההצעה הייתה מאתגרת, והוא אף הציע לצדדים, לצאת עם בשורת האחדות לציבור החרדי לכבוד חג הפסח.

עו"ד זאב שרף, המייצג את הגר"א כהנמן בדיון, הודיע כי הם מסכימים להצעת בית המשפט, ואילו עו"ד צבי אגמון, המייצג את הגר"ש מרקוביץ, השיב כי אמנם גם הם מקבלים את ההצעה אך הרב מרקוביץ מבקש להתייעץ עם הגרי"ש אלישיב בעניין, והוא ייתן את תשובתו תוך שבעה ימים לאחר חג הפסח.

ההערכה: הגרי"ש לא ייאשר את ההצעה

בהחלטתו, כתב השופט יהושע גייפמן כי "הרושם המתקבל הוא שהליך גישור רצוי שיתנהל בפני גורם חיצוני, שיוכל להיפגש גם עם כל אחד מהצדדים בנפרד".

"בא כוח התובעת נתן הסכמה להפניה להליך גישור בפני שופט בית משפט העליון (בדימוס) יעקב טירקל. בא כח הנתבעים ביקש לתת את עמדתו הסופית תוך 7 ימים לאחר הפסח, כדי להתייעץ עם גורמים רבניים נוספים", כתב השופט.

לסיום, כתב השופט גייפמן: "היה ותינתן הסכמה - ימונה המגשר בכפוף לקבלת הסכמתו לנהל את הליך הגישור". כעת, ההחלטה על הליכה לגישור בבית משפט ולא לבוררות בדין תורה, נתונה בידי הגרי"ש אלישיב.

התקווה הרווחת היא כי הליך הגישור - במידה ויצא אל הפועל, יביא לסיומו של הסכסוך המכוער בעולם התורה והישיבות, ויביא לשלום ולאחדות המיוחלים בין הצדדים, מה שלפי שעה, נראה חסר סיכוי, לאור דרישות שני הצדדים לסלק את הצד השני לחלוטין מהישיבה ונכסיה.

תוכן שאסור לפספס
20 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
7
בושה וחרפה ותעודת עניות לכולנו.
ספרדי בדם
6
פסקי רבנים לא קוימו, פסיקות בוררות לא קוימו, דיני תורה לא נעשו, ורק מהאנשים הפשוטים הם דורשים לקנות שמלות עם הכשר של נשותיהם, את בניהם ונכדיהם יקבלו לחידרים למרות שהם מנהלים קמפיין ענק ומחלוקת נגד כל ההלכה בחילול השם נורא. בושה, פשוט בושה.
מעריך לשעבר
5
פתאום מותר לגשת לבית המשפט?? אוי איך אתם לא רועדים מהרבש"ע? צבועים! (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
אריה לייב

הצגת כל התגובות

4
חרדים, עאלק
חיים
3
אין לך ביזוי תורה וחילול השם גדול מזה. מה ערך של תורה שנלמדת על מנת לא לעשות? וחוץ מזה אני לא מבין איך מחלקים ישיבה כירושה? הישיבה נבנתה מתרומות הציבור איך יתכן להתייחס אליה כנכנס הםרטי של פלוני או אלמוני?
sandalin
2
(נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
קצבורג
אדם יכול להוריש את נכסיו לכל מי שהוא חפץ באם הצוואה נערכה כדת וכדין, וכך היה במקרה דנן. ולכן במצב הקיים אין שום נפק"מ באחוזים אלא מה הרבנית החליטה לעשות.
חיים
1
מה זה משנה .שבו לילמוד .
ברוך
אולי גם יעניין אותך
חדשות חרדים