אתר "גלובס" מעביר היום (ג´) בשידור חי את כנס משרד התמ"ת בנושא "צמיחה כלכלית בחברה הוגנת". הכנס מהווה נקודת מפגש המאגדת את בכירי המשק וקובעי המדיניות. הכנס יעסוק בממשק שבין כלכלה וחברה בהשפעת הצמיחה והמעבר לתעשייה מתקדמת, על המשק והחברה בישראל, ובמתח שבין פיתוח כלכלי לבין זכויות העובדים והצרכנים ועוד.
הכנס יימשך עד לשעות אחר הצהריים וינאמו בו אנשי מפתח במשק הישראלי. בין היתר, בכנס ישאו דברים שר השיכון אריאל אטיאס, שר התמ"ת בנימין בן אליעזר, שר הביטחון אהוד ברק, שר האוצר יובל שטייניץ ועוד. כמו כן, בסוף היום יוצג ראיון מוקלט עם המשקיע האגדי וורן באפט.
ראשית בירך שר התמ"ת, בנימין (פואד) בן אליעזר, את הנוכחים, ואמר בין היתר כי "שער החליפין נמצא תחת מתקפת ספקולנטים ויש להילחם בהם באגרסיביות". שרון קדמי, מנכ"ל המשרד, התייחס גם הוא לנפילת הדולר מול השקל (כ-7.5% ב-3 החודשים האחרונים) ואמר כי ישראל תצטרך להסיט את הייצוא שלה למדינות אחרות, ובעיקר לאסיה. הוא הזכיר בהקשר זה את חשיפת "גלובס" מסוף השבוע בדבר הסכם הסחר שייחתם בקרוב בין ישראל להודו ואמר כי "נפתח שווקים חדשים לייצואנים". עם זאת, קדמי הודה כי "ישראל לא תוכל להתחרות במפעלים של סין, הודו, גרמניה או ארה"ב. לא נוכל להיות סופרמרקט; נצטרך למצוא נישה".
קדמי הוסיף, כי "אחד ממנועי הצמיחה החשובים שלנו, העסקים הקטנים, לא מנוצל מספיק - ועלינו לתת דחיפה משמעותית בתחום הזה. לו המדינה היתה משקיעה עשירית מאמץ ומחשבה על העסקים הקטנים, מזו שהיא משקיעה במו"פ ותעשייה, המשק הישראלי היה נראה שונה בתכלית".
אטיאס: "תנו לחרדים לצאת לעבוד בהדרגה"
"המשק הישראלי הוכיח את חוזקו בשנים האחרונות. למרות כל המשברים התוצאות אצלנו הן טובות ומעודדות. העדות האחרונה היא הזכייה של סטנלי פישר לנגיד הטוב בעולם", אמר סילבן שלום, המשנה לראש הממשלה והשר לפיתוח הנגב והגליל. "נכון שיש בעיות לא פשוטות אבל עם כל זאת שרה"מ מתעסק לרוב בביטחון והישרדות, הנושאים האחרים ננטשים ועלינו לתת על זה את הדעת. לא רק ביטחון - הוא בא על חשבון דברים אחרים וחשובים. ההחלטות הללו מביאות לחלוקה לא טובה של העוגה ואני רוצה להעלות זאת בפני ראש הממשלה. אנחנו מנסים לפתח את הפריפריה, אבל בסופו של דבר ההחלטות הולכות לכיוון אותם מקומות שנהנים מפירות הצמיחה, ואת זה יש לשנות".
שר הרווחה יצחק (בוז´י) הרצוג אמר בפאנל השרים בכנס, כי "מדינה שרוצה לקחת ברצינות את המלחמה בעוני צריכה לעשות צעדים מרחיקי לכת. בזמנו עזבתי ישיבת ממשלה בהפגנתיות, כי היחס לזאת לא היה ראוי - ביקשנו הגדלת הכנסה של אם חד הורית ונתקלתי בחומה בלתי מקבלת על הדעת. הגיע הזמן לתוכנית לאומית מקיפה במיידי או בטווח הבינוני ואני מקווה שהכסף שבא מהצמיחה לא יילך רק לשכבות החזקות אלא יילך למלחמה בעוני".
שר השיכון אריאל אטיאס הוסיף, כי "החרדים לא מוגדרים כמגזר בישראל כי זה עולה הרבה כסף. יש לנו מאפיינים מאוד מיוחדים; החרדים רוצים לעבוד ולא לחיות בעוני אבל מוכנים לשלם את מחיר העוני כדי להילחם על אורח החיים שלם. יש שינוי תפיסה בראש. לא באים לקראת משפחות מרובות ילדים באוכלוסיה החרדית. רוצים שהם יילכו לעבוד וייכנסו למעגל התעסוקה, אבל לא נותנים תמריצים ראויים. אם באמת יתמרצו אותם הם ייצאו לעבוד בהמוניהם. אז נראה שהם יוצאים לעבוד בהמוניהם ולא יהיה כסף שחור ולא כלום.
"מי שרוצה לצאת לעבוד - רוב המשכורת תלך לעירייה לארנונה וכדומה, ולכן הוא נמנע מלצאת לעבוד. החרדים לא יסכימו לעבוד בכל מקום לכן צריך במקום לחנך אותם, לתת להם מקומות עבודה באזורים שלהם ובתנאים שיתאימו לאורח חייהם. צריך לעשות זאת בהדרגה - קודם כל לתת את החכה כדי שהחרדים ייצאו לעבוד. אסור להורות להם לצאת מיד; תנו לנו מקומות עבודה ותנאים מתאימים, ושיעורי העבודה במגזר יגדלו משמעותית".
"שינוי אדיר אצל הערבים"
השר לענייני מיעוטים אבישי ברוורמן, דיבר על יחסי יהודים-ערבים בפרספקטיבה של שוק העבודה, ואמר כי "היהודים חושבים שהערבים הם גיס חמישי. בנוגע לתשלומי המיסים, אצל הערבים יש שינוי אדיר ושיעורי הגבייה עולים. אבל בסופו של דבר הם לא יכולים להתפתח אם אין להם אזורי תעשייה מפותחים ואין להם את הזדמנויות העבודה שליהודים יש - יש להוריד את החסמים". בהתייחסו לחוק הנאמנות שעבר השבוע בממשלה אמר ברוורמן: "חוק הנאמנות הוא החלטה מטופשת וחסרת כל היגיון. זה אתנן לליברמן".
שר החינוך גדעון סער התייחס ללימודי מקצועות הליב"ה במגזר החרדי ואמר: "מי שמקבל מהמדינה 100% תקצוב, ילמד 100% ליב"ה. אם לא, התקציבים יקוצצו. הפיתוח של משרד החינוך את החינוך של החרדים הוא בעיצומו. אנחנו פועלים עם משרד האוצר למטרה זו".
בהמשך התייחס אטיאס לעלייה המתמשכת במחירי הדירות, ואמר כי היא נובעת ממחסור בתכנון ובהיצע של הדירות, אך לדבריו לא ניתן לייצר פתרון יש מאין. "השנה הכפלנו את כמות השיווק של הדירות אבל זה לא מספיק. הריבית הנמוכה הרגיזה אותנו מאוד, ועכשיו הנגיד העלה את הריבית וזה לא מוציא את המשקיעים מהשוק. יש לעשות הפרדה בין הדירה הראשונה לבין השנייה, ואולי זה יצנן קצת את הביקושים", אמר אטיאס.
שר השיכון חזר על הצעתו לסבסד משכנתאות לזוגות צעירים שירכשו דירות בפריפריה, ואמר כי הוא ניהל מו"מ עם משרד האוצר בנושא, אך עדיין לא הושגו הסכמות. "נצא למאבק ציבורי על זה", הבטיח אטיאס. "לפי נתוני האוצר יש מגמה של ירידה במחירי הדירות. יש שינוי מגמה ונמשיך להגדיל את ההיצע".
שטייניץ: לא להעלות את הריבית יותר מדי
שר האוצר, יובל שטייניץ, נשא נאום בצהריים והתייחס למצב המשק נוכח הזעזועים האחרונים, כולל משבר החוב באירופה. לדבריו "לא היינו יכולים להתמודד בהצלחה עם המשבר הכלכלי ללא שותפות בין משרדי הממשלה - ובפרט בין משרד התמ"ת ובן אליעזר בראשותו - לבין האוצר.
"לשולחן העגול והאחריות המשותפת בין כל הגופים המובילים במשק כמו ההסתדרות, המעסיקים ומשרדי הממשלה, יש חלק חשוב בשמירה על המשק בזמן המשבר".
שר האוצר חזר מוושינגטון, שם התקיים הכנס השנתי של קרן המטבע הבינלאומית. "חזרנו מכנס קרן המטבע בתחושה קשה", הוא אמר. "המשבר העולמי לא חלף. העולם המפותח מודאג מ-3 דברים: אבטלה, הגירעונות הגבוהים והיעדר ההשקעות למרות הנזילות והאשראי שכן קיימים בשווקים. אין נכונות להשקיע בגלל חוסר הבהירות בעתיד ובעיקר בעניין המיסוי (שנועד לצמצם את הגירעונות - י.נ.). אנו נמצאים בתחושה שהמשבר כאן הוא לא לעוד חודשים אלא לשנים וזה מחייב את מדינת ישראל להיזהר, נוכח פני העתיד".
שטייניץ, שביקר לאחרונה את נגיד בנק ישראל סטנלי פישר בגין העלאת הריבית ל-2%, לא חסך שבטו גם הפעם ואמר כי "עלינו לשמור על פערי ריבית סבירים, כי כשפער הריבית מול ארה"ב מתרחב הדולרים מחפשים לאן ללכת והולכים למקום שבו הריבית גבוהה יותר. יש להיזהר לא להעלות את הריבית יותר מדי בהשוואה למדינות המערב".
עם זאת, שטייניץ גיבה את מדיניות רכישת הדולרים של פישר ואמר: "זה נכון ואני אמשיך לגבות את הצעד הזה. נמשיך לעבוד בשיתוף פעולה עם בנק ישראל; אני מאוד מרוצה ממנו ובטוח שהוא יימשך גם אם לעיתים יש דברים שרואים אחרת".
שטייניץ אמר גם כי יש להסיט את הייצוא הישראלי למזרח: "בואו לא נשלה את עצמנו, אחרי משבר כזה הסדר הכלכלי משתנה - סין והודו הופכות לכלכלות מהגדולות בעולם ואי אפשר להתעלם מהחשיבות שלהן לכלכלה הישראלית - עלינו לפתוח את הדלת לכיוון הזה. עלינו להגביר לא רק ע"י ייצוא להודו ולסין, אלא גם את שיתוף הפעולה הכלכלי בין המדינות. לגבי השת"פ בינינו לבין הודו לכינון אזור סחר חופשי (כפי שנחשף ב"גלובס" בסוף השבוע - י.נ.), המטרה היא לחתום על ההסכמים האלה במהלך 2011, ולהעמיק את היחסים בינינו לבין הודו".
שטייניץ התייחס גם לעלייה המתמשכת במחירי הדירות, ואמר כי הבעיה לא תיפתר בחודשים הקרובים.
"שיווק ובנייה של אלפי דירות זה עניין של עד שנתיים", אמר שטייניץ. "אנחנו הולכים בכיוון הנכון בתחום הזה, לראות איך אפשר להגדיל את היצע הדירות. זו אכן מצוקה אמיתית שאנו צריכים לפתור אותה".
עיני: "האוצר אשם בעליית מחירי הדירות"
יו"ר ההסתדרות עופר עיני תקף בנאומו של שטייניץ ואמר כי "נוצר מצב שכולם מאשימים את כולם בעליית מחירי הדירות. מי שאשם בעליית המחירים הוא משרד האוצר. מי שבאמת יכול וצריך להוריד את מחירי הדירות זה האוצר.
"אני חושב שצריך להעלות את שכר המינימום, להגיע להסכמה עם המעסיקים והממשלה ורק כך ייווצר האיזון למרות חילוקי הדעות. אני מקווה שבחודשיים הקרובים ניכנס לדיאלוג אמיתי בדרך להסכמה אמיצה ובדרך זו נוכל לקשור גם את שטייניץ ופואד וליצור מהלך של הגדלת שכר המינימום - צריך ואפשר לעשות זאת.
"נושא נוסף שחייב לעלות לדיון הוא השכר של מנכ"לי החברות הציבוריות; הם מרווחים מעט מדי, ואני יודע שזה לא פופולרי לומר זאת אבל אני לא אומר דברים רק כי הם פופולריים. אם אתה רוצה בונוס במיליונים - תחלק גם לעובדים, ואז נראה שמחלקים רק כשיש ורק כשמגיע".
הצגת כל התגובות