נשיא המדינה ראובן ריבלין אמר היום (שלישי) ליזמים חרדים, עמם נפגש, כי "החברה החרדית לא נושאת באחריות רק כלפי עצמה. יש לה אחריות על מדינת ישראל והכלכלה שלה, ולכן שילוב חרדים בתעסוקה הוא אינטרס כלל-ישראלי מובהק; המשך שגשוגה מדינתנו תלוי בכך".
את הדברים שמעו ממנו, מייסד קמא-טק משה פרידמן, סגן שר התחבורה וראש הרשות לפיתוח כלכלי של המגזר החרדי ח"כ אורי מקלב ומנכ"לית ונשיאת IATIקרין מאיר רובינשטיין.
במפגש מיוחד בבית הנשיא, הוצג לראשונה 'דו"ח ההייטק החרדי', שנכתב על ידי חברת המחקר אסקריא, המתמחה בחקר האוכלוסייה החרדית בישראל - דו"ח המקיף מגמות עדכניות הקשורות במצב ההכשרה, ההשכלה ותעסוקת החרדים בהייטק, וכן את נתוני השכר בתחום, ומצב היזמות והסטרטאפים החרדיים כיום בישראל.
מהדו"ח עולה, בין היתר, כי בין השנים 2014-2018 חלה צמיחה ניכרת של כ-52% בשיעור המועסקים החרדים בהייטק. נתונים אלו מעניינים, בהתחשב בנתונים רשמיים קודמים: דו"ח 'המקפצה להייטק' של משרד האוצר שבדק את מצב ההשתלבות בהייטק בשכר גבוה בקרב אוכלוסיות בגיל 35-45, מצא ששיעור החרדים בתחום עמד על 0.7%.
אך מהדו"ח החדש, שכאמור הוגש היום לנשיא, עולה כי מספר השכירים החרדים המועסקים בהייטק עומד כיום על 9700, המהווים כ-3% מכלל העוסקים בתחום. כמו כן, רוב מוחץ של החרדים בהייטק הם מתחת לגיל 28, מה שמצביע על זינוק מהיר של מאות אחוזים בשיעור ההשתתפות של האוכלוסייה החרדית הצעירה.
באשר לתעסוקת נשים: מתברר, כי בד בבד עם הגידול בשיעור ההשתתפות של נשים חרדיות בתעסוקה (76%), נרשמה עליה משמעותית גם בשיעור המועסקות בהייטק - 6900 נשים בתחום - מספר המשקף עליה של כ-90% מאז שנת 2014. נתון בולט נוסף, הוא שיעור הנשים העובדות בהייטק מתוך כלל הנשים המועסקות במגזר החרדי, שעומד על כ-5% וכמעט משתווה לשיעור הנשים הלא חרדיות המועסקות בתחום שעומד על 6.5%.
בפרק העוסק בהכשרה ומוסדות לימוד נחשף, כי מספר האקדמאים וההנדסאים החרדים עומד על 3744 איש בשנה, המהווים כמעט 10% מכלל הלומדים למקצועות ההייטק בישראל. זאת ועוד, בשנת 2018 למדו את מקצועות ההייטק במוסדות ההשכלה הגבוהה כ-1417 סטודנטים חרדים, נתון המשקף גידול של כ-35% בהשוואה לשנת 2014.
גם מספר ההנדסאים החרדים בתכניות השונות כמעט והכפיל עצמו תוך 4 שנים. בסך הכל, אחוז החרדים שלומדים הייטק עומד על 47% מסך ההנדסאים הלומדים במקצועות אלו.
נתוני השכר: מהדו"ח החדש עולה, כי שכר מועסקים חרדיים בהייטק עומד על 10,830 בממוצע, סכום שעדיין נמוך משמעותית מעובדים בתחום שאינם חרדים, ששכרם הממוצע עומד על 22,479 שקלים. עם זאת, מהדו"ח ניכר כי פערי השכר מצטמצמים ככל שעוברות השנים מסיום הלימודים.
עוד מתברר, כי ענף היזמות החרדית בהייטק מראה סימני צמיחה משמעותית בשנים האחרונות. ממצב בו בשנת 2013 לא היו כמעט סטארטאפים חרדים כלל, על פי הדו"ח, ההערכות מדברות על כ-200 סטארט-אפים חרדים שקמו בישראל מאז 2015, המהווים כ-5% מכלל הסטרט-אפים החדשים שנוצרו בשנים האחרונות.
וכך כאמור הגיב נשיא המדינה ראובן ריבלין, כשקיבל את הנתונים הללו: "נגיף הקורונה המכה בנו בחודשים האחרונים, מלמד אותנו בצורה מוחשית ביותר, שיש קשיים שאפשר לצלוח אותם רק יחד. אנחנו ביחד בתוך המשבר הזה - חילונים, דתיים וחרדים. יהודים וערבים. או שכולנו נצעד קדימה, או שכולנו ניוותר מאחור. זה נכון לקורונה, כמו שזה נכון לכלכלה הישראלית".
"כלכלת ההיי-טק הישראלית היא אור לגויים. שמנו יצא למרחוק כ'אומת הסטארט-אפ'. אבל האמת היא שבזמן שכלכלת ההיי-טק זינקה, היו מי שדשדשו מאחור. כמו כולנו, גם הציבור החרדי, גברים ונשים, רוצה לפרנס את המשפחות שלו בכבוד. הדו"ח הזה מצביע על כך שההיי-טק הוא שדה אופטימלי לשילוב הציבור החרדי, ציבור שמשקיע בחינוך, בלימוד, בעל מחויבות ומסירות גבוהה".
לדברי הנשיא, "צריך לזכור שברמת ההכשרה אין פתרונות קסם. יש לדאוג שאדם חרדי שמתמודד על משרה בהיי-טק לא ייפול מעמיתיו בכישוריו המקצועיים. החברה החרדית לא נושאת באחריות רק כלפי עצמה. לחברה החרדית יש אחריות על מדינת ישראל והכלכלה שלה. שילוב חרדים בתעסוקה הוא אינטרס כלל-ישראלי מובהק. המשך שגשוג מדינתנו, תלוי בכך".
הצגת כל התגובות