כיכר השבת

שובר שתיקה

גדול פייטני מרוקו; רבי חיים לוק שובר שתיקה בראיון מיוחד

ההתייתמות בגיל 4; אווירת ט' באב במרוקו; הילדות לצד רבי דוד בוזגלו זצ"ל; הרגע שהתחבר לפיוט וקינה מיוחדת לט' באב • הפייטן שמלך מרוקו מעריץ, ר' חיים לוק, שובר שתיקה של כעשור. צפו (TV)

| 16 | כיכר השבת |

This browser does not support the video element.

בגיל ארבע הוא התייתם והחל להתקרב לרבי דוד בוזגלו זצ"ל, בגיל צעיר הוא נמשך לפיוט ושבעים שנה אחרי הוא נחשב לגדול פייטני מרוקו שבין קהל מעריציו אפשר למצוא את מלך מרוקו, מוחמד השישי. רבי חיים לוק מסרב להתראיין מאז הגיע לגיל שבעים. כעת, כשהוא מתקרב לגיל השמונים, בלי עין הרע, הוא שובר שתיקה בראיון בלעדי ל'כיכר השבת'.

שלומך בימים אלו?

"שלומי בימים אלו הוא כמו כל עם ישראל, וכל זמן שאני בבית ולא במלונית אני מודה להקב"ה".

כאחד שרגיל להופיע ולהיות עם הקהל, אתה בוודאי בסוג של נתק בחודשי הקורונה האחרונים.

"אכן. זה חסר לנו הרבה, אבל אמרתי לעצמי שבעזרת ה' עד ימי הסליחות הכול יעבור, ואכן קיבלתי השבוע 8 הזמנות לימי הסליחות".

"הייתי יתום מגיל 4, וברוך ה' שלחו לנו מורים כמו הרב בוזגלו ובתי ספר שהשלימו את הפערים. עברתי ילדות לא קלה וכל מה שקרה זה בחסד ולא בזכות".

אתה זוכר את הרגע שבו התחברת לפיוט?

"החיבור התרחש בבית הספר שבו למדתי, שם היתה מקהלה שבה הייתי חלק בלתי נפרד, וכמובן בעזרתו של רבי דוד בוזגלו שהיה ענק הפיוטים ועזר לי הרבה מהרגע שהכרתי אותו כשהייתי בגיל 10.

"כשהייתי במרוקו הרגשתי מאד את התחושה של תשעה באב, משום שבשכונה שבה התגוררנו היתה חומה שהקיפה את האזור, ובתשעה באב כיבו את כל האורות, וכולם קוננו לעיני הנרות ולהשתתף בצער המשפחות שאיבדו את יקיריהן במהלך השנה שחלפה".

אתה יודע לומר לנו האם יש הבדל בנוסח בין הקינות בנוסח המרוקאי לקינות בנוסח הירושלמי?

"קשה לי לומר לך האם יש הבדל משום שאני פחות מכיר את נוסח הקינות הירושלמי, אבל אני כן יודע שהנוסח המרוקאי זה משהו מיוחד".

יש פיוט מסוים שאותו אתה מגדיר כפיוט האהוב עליך?

"פעם שאל אותי הראשון לציון רבי שלמה עמאר את השאלה הזאת ועניתי לו שזה כמו להכריע איזה מהילדים שלך אתה אוהב יותר, ובכל זאת אני חושב שהפיוט של שלוש עשרה המידות שבהם התורה נדרשת, שחיבר רבי דוד בוזגלו, הוא פיוט מיוחד מאד".

מה דעתך על התופעה שאנו רואים בשנים האחרונות במסגרתה פיוטים מרוקאים הפכו להיות חלק בלתי נפרד מאירועים חסידיים שונים?

"אין גבולות לפיוט לשירה ולמוזיקה, ולכן ברגע שהפיוטים פרצו החוצה לציבור הכללי, אני חושב שמדובר במשהו משמח, גם אם שרים אותם בקהילות אחרות".

צפו בראיון המלא

תוכן שאסור לפספס
16 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
16
ללא ספק הרב חיים לוק הי"ו יחיד ומיוחד, מינף את כל הנושא הזה מאז זיו המערב, ועד היום. דרכו נחשפנו ללחנים רבים שהקליט והתפרסמו בפי כל. כפי שעשה ביהדות תימן אהרון עמרם הי"ו התפרצות הפיוט כהר געש זקופה אך ורק לסאמי אלמגריבי לא כאן המקום להרחיב. היו רבים וטובים שלא עשו זאת כמפעל חיים והיה להם מה לומר בת
15
העושר של הקינות המרוקאי הינו עצום . רמת הכתיבה וההלחנה המדהימה אין מקבילה בשום עדה. בדוק
14
הרב. חיים. לוק. היה. משמח. בשבתות. חולים. היה. יושב. איתם. ושר להם אשרך.

הצגת כל התגובות

13
טועמים פה רק קינה מרוקאית אחת. העושר המרוקאי של הקינות הוא אדיר. מרוקאי שנקלע לבית כנסת ירושלמי מרגיש כמו עשיר שמסתובב בשכונת העניים המרודים.
12
תודה! מקסים
11
לללללליייייינ הוווואאאאא להההללללהההלה בבההא סאאאלללי בבבא אלעעעעזזזר ההההוווששיעעעעיננני בבבההאאאבבא לה לה לה יחי המלך המשיח👑👑👑👑👑👑👑👑👑�
10
חיים לוק היחיד והמיוחד
9
שלום רב שמעתי את הראיון כרגיל נהניתי מהתוכן ומהרב חיים לוק אך.תהיתי איך קורא שהרב חיים לוק לא מזכיר את הדוד היקר שלו רבי דוד לוק שממש גדל אותו והיה לאביו ולאביו הרוחני עד שהכיר את הרב דוד בוזגלו בגיל עשר.. איך קורא שאימי הצדקת שבביתנו בילה את תקופת בגרותו עד עלייתנו ארצה בשנת 1963 לא מוזכרת כלל כ
8
מי זה?????????
7
סולת נקייה
6
מלך לא פחות
5
ר' חיים לוק האגדי. תודה רבה...
4
העושר של יהדות מרוקו הוא בלתי נתפס הערך של המסורת העשירה המגווונת המתוקה היפה המורכבת הזו שעוברת מדור לדור הוא לא יסולא בעד כל גחמה נגינה ומסורת זמנית מומצאת עוברת ונפסדת של איזה טרנד שהתחולל במצרים של שנות ה40 שדבקים בו באיזו נהיה בלתי מוסברת ...
3
יפה חבל בתשעה באב
2
מדהים
1
המראיין. הזה ממש נחמד ונעים הליכות
אולי גם יעניין אותך
חדשות חרדים