כיכר השבת

הבוררות בישיבת פוניבז' לא תבוטל

שופטת בית המשפט המחוזי בת"א החליטה כי הבוררות של הרב צימבליסט בישיבת פוניבז' לא תבוטל. "בעלי הדין הינם גדולים בתורה אך אינם נוהגים זה לזה בכבוד", העירה (חרדים)

| 19 | כיכר השבת |
הרב אליעזר כהנמן לצד הרב שמואל מרקוביץ
הרב אליעזר כהנמן לצד הרב שמואל מרקוביץ (צילומים: יהודה פרקוביץ')

הסכסוך בישיבת פוניבז': רק לפני כשבוע שני הצדדים טענו לניצחון בבית-המשפט, אך היום קובעת שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, שבח תשובה, כי הבוררות של הרב צימבליסט לא תבוטל.

ההחלטה התקבלה בתביעתו של הרב אליעזר כהנמן, נשיא ישיבת פוניבז', בה ביקש להעביר מתפקידו את הדיין הרב חיים גדליה צימבליסט ששימש כבורר מוסכם במחלוקת בין הגיסים על ניהול הישיבה.

הסכסוך ארוך השנים הוא על השליטה הרוחנית והגשמית בישיבה המפורסמת, בין הגיסים הרב אליעזר כהנמן המשמש כנשיא הישיבה של הפלג המכונה "השונאים", לבין גיסו הרב שמואל מרקוביץ הנשוי לאחותו של הרב כהנמן - ציפורה, ומשמש כראש ישיבה של הפלג המכונה "מחבלים".

במהלך השנים, גלשה המחלוקת בין הצדדים לתקריות אלימות, בשנת 1999 ישבו הצדדים לשיחות גישור וחתמו על פסק בוררות כשאת הצד של הרב כהנמן ייצג הגאון רבי פנחס שרייבר זצ"ל ואת הצד של הרב מרקוביץ ייצג הגאון רבי מאיר הייזלר ואילו הדיין השלישי המוסכם היה הגאון רבי חיים צימבליסט.

וכך כותבת השופטת בפסק הדין ששלחה היום לשני הצדדים. "תחילתו של המאבק בשטר בוררין, אין חולק כי נחתם על-ידי שני בעלי הדין, ולפיו קיבלו על עצמם בעלי הדין לברר את הסכסוכים ביניהם במסגרת בוררות בפני הרכב 'הרבנים הגאונים הרב חיים צימבליסט, הרב פנחס שרייבר, הרב מאיר הייזלר שנבררו על-ידינו לדון ולהכריע בעניין סמכויותיהם וזכויותיהם של הצדדים בישיבת פוניבז' ומוסדותיה ונכסיה בכל העניינים השייכים לכך, כולל בעניינים רוחניים'".

"ראוי לציין כי עד לעצם היום הזה לא אושר פסק הבוררות, אף לא בוטל, ועולה הרושם כי הצדדים אינם מעוניינים כלל בהכרעה בסוגיה זו", כותבת השופטת.

השופטת מציינת כי בעקבות התפטרותו ופטירתו של הרב שרייבר, "הקביעה לפיה שטר הבוררין שריר וקיים הפכה לחלוטה ולא ניתן עוד לעורר את שאלת תוקפו".

השופטת מוסיפה וכותבת כי הרב אליעזר כהנמן הגיש בקשה להעביר את הבוררים מתפקידם, כאשר "טענת חוסר האמון בבוררים נסמכת על שני אדנים מרכזיים: האחד - מקבץ ההחלטות שניתנו לאחר פסק הבוררות שחלקן ניתנו בהרכב חסר של שני בוררים ובחלקן אף על-ידי הרב צימבליסט לבדו, המעיד, על קשר אסור בין הרבנים צימבליסט והייזלר לבין הרב שמואל מרקוביץ ועל כי הם מוטים לטובתו. השני - פגישה שנערכה בין הרב צימבליסט לרב מרקוביץ ביחידות ואשר תועדה על-ידי התקשורת, המעידה כאלף עדים על כי "הרב צימבליבט מצוי בקשר אישי עם המשיב".

התמונה שבתביעה - הרב מרקוביץ' עם הרב צימבליסט (צילום ארכיון: דובי קורן, כיכר השבת)

השופטת מציינת כי הרב מרקוביץ מצידו טען כי המפגש עם הרב צימבליסט היה אקראי וכי השניים לא שוחחו כלל בענייני הבוררות וכי הרב כהנמן לא טען מעולם במהלך ההתדיינות הממושכת טענות הפוגמות בכישורי הבוררים.

השופטת מתארת כי המפגש בין הרב צימבליסט והרב מרקוביץ בביתו של הגרי"ש אלישיב זצ"ל סוקר באתר "כיכר השבת" ומוסיפה כי "כתבה עיתונאית אינה מהווה בדרך כלל ראיה קבילה, אלא שבעניינו מדובר בצילומים המתעדים מפגש ושיחה והמדברים בעד עצמם", כאשר היא מקבלת את הטענה של הרב מרקוביץ כי מדובר בפגישה אקראית אצל גדול הדור כאשר נהגו לפקוד את ביתו בחול המועד, אז תועדה הפגישה ביניהם.

עם זאת, מוסיפה השופטת, כי רצוי היה שהרב מרקוביץ והרב צימבליסט ימנעו משיחות מיותרות ולו גם כדי להתרחק מחשש מראית עין, אולם אין לדרוש מהם כי יתעלמו זה מזה עם הם נפגשים באקראי.

השופטת מרחיבה בטענות הצדדים וכותבת "לקראת סיום לא נותר אלא להעיר כי מצער הדבר שהמאבק על השררה ועל השליטה בישיבה גרם לקרע בישיבה שבעבר נחשבה לשם דבר, ל'ספינת הדגל' של העולם התורני ופילג אותה לשני מחנות יריבים".

"בעלי הדין הינם גדולים בתורה אך אינם נוהגים זה לזה בכבוד ולא נתברכו במידותיו של אהרון הכהן שאהב שלום ורדף שלום", מוסיפה השופטת.

לסיום, קובעת השופטת כי בתוך 15 יום, הרב כהנמן יודע לרב מרקוביץ ולבוררים אם ברצונו לברר במסגרת הבוררות את התביעות שההליכים בהן עוכבו. אם יחליט שכן, יעמיד הרב כהנמן תוך 15 יום מיום ההודעה בורר חלופי לרב שרייבר ז"ל, ואם לא יעשה כן תתנהל הבוררות בהרכב חסר.

אם יחליט הרב כהנמן שלא לברר את התביעות במסגרת הבוררות, יועמד הבורר החלופי תוך 30 יום מיום שהרב מרקוביץ יודיע כי ברצונו לברר תביעה מטעמו במסגרת הבוררות.

לסיכום, נקבע כי הבקשה להעברת הבוררים מתפקידם, כפי שדרש הרב כהנמן, נדחית וכל צד יישא בהוצאותיו.

תוכן שאסור לפספס
19 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
13
אפילו בבין המצרים אחינו הליטאים לא יכולים להפסיק לריב על זה נאמר "תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם" ומעניין מה חושבים מלמעלה רבי מפונביץ זצ"ל, והרה"ג רב שך זצ"ל כמה חילול ה' ממלחמת כבוד וקושי לוותר על הכסא איזה דור ואיזה ראשי ישיבות ==מגעיל פני הדור כפני הכלב
RAFI
12
שופטת שלמדה ליבה לא עלינו... מלמדת מוסר ומידות רבנים שמרבית ימיהם רכונים על הגמרא... ככה אתם נראים מבחוץ... כמה חבל. איך אמרו חז"לינו: אין מקיפין בחילול ה'.
אלי
11
רחמנא ליצלן חילולו ה
פריז

הצגת כל התגובות

10
שנאה נגד חסידים, שנאה נגד ספרדים, ועכשיו שנאה בינם לבין עצמם.
חסיד
ודו"ק
התורה הקדושה
9
והכל באיצטלא של לימוד התורה, באמתלא של דאגה לכבוד התורה ובחילול השם שאין לו סוף. תגידו, לא עדיף שתלכו כבר לצבא במקום לכלות את זמניכם במלחמות בין "מחבלים" ל"שונאים"? ואיך הגעתם לזה שבני תורה הלומדים באותה ישיבה מכנים זה את זה "מחבלים" ו"שונאים"? על חילול השם לא שמעתם?
יהודי
8
רק כשזה נוגע להם ולכסף הם משתגעים. צריך לזרוק ולנדות אותם ויפה שעה אחת קודם.
אבי
7
כל החרדים שמגיבים פה נאלמו דום הישיבה הכי נחשבת בעולם הליטאי הולכת לערכאותיהם ועוד לשופטת חילונית שלפי אברהם יוסף אסור לה לדבר לפני גברים והיא גם מרימה יד בתורת ה׳ ואיפה בדיוק גדולי ישראל איפה אתם? אני אגיד לכם : לפוליטיקאים ולעסקנים אין שם שום אנטרס ! ולכן אין גדולי ישראל בעסק ! זה עצוב אבל
James
אלו כל אחד חושב שהוא גדול
RAFI
6
בין מרקוביץ וצימבליסט קיימת ידידות איתנה וחזקה, אותה היתה ניתן לראות בפומבי בכל האירועים שנפגשו יחד, ובעיני ראיתי מקרה שבו גילו אחד כלפי השני יחסים של יותר מסתם היכרות, והצביעות והשקר זועקת לשמים.
יוצמאך
5
דוקא עושה רושם השופט הזה. מכבד ומבין עניין.
דוד
4
כך יהיה גם במאבק המכוער של השונאים בכל מי שמכבד גם את ר' שמואל אוירבך שליט''א
רק לא סוינע
3
ראו איך תפקדו הרא"ל שליט"א והרי"ע זצ"ל בישיבת הר עציון, ללא קנאה ותחרןת. הלוואי עלינו גם כאן
נורא
2
לפני כשלושים שנה, לכו לישיבת פוניבז, זו ישיבה של גיהנם. וכולם כעסו אוי אוי אוי, איך הפרענק מדבר ככה? גיועלדיג! איך הוא מדבר כמו ערבי! בסוף רואים איפה הדרך ארץ ואיפה הערבים.
יוסי
1
סוף סוף הגיע הזמן שהרב כהנמן יפנים שאין מפירים פסק של בי"ד
לא מפר פסקים בי
אולי גם יעניין אותך
חדשות חרדים