תוכנית "דבר ראשון" בהגשת אלי גוטהלף ומשה מנס מציגה תמונת מצב מקיפה של הסוגיות הבוערות בחברה הישראלית, תוך התמקדות במגזר החרדי ובנקודות ההשקה שלו עם החברה הכללית. התוכנית משלבת סיקור חדשותי מעמיק עם פאנלים ודיונים רציניים לבין תוכן מגזיני מקיף ואף משעשע, תוך שמירה על איזון בין נושאים כלליים לבין סוגיות ייחודיות.
הותר לפרסום
התוכנית פותחת בחדשות הקשות מרצועת עזה, עם נפילתם של ארבעה לוחמים מפיצוץ מטען: רס"ם (מיל') אלכסנדר פדורנקו (37), סמ"ר דנילה דיאקוב (21), ושני לוחמי הנח"ל - סמל יהב מעיין (19) וסמל אליאב אסטיוקאר (19).
משבר בתי הכנסת בבני ברק
האייטם המרכזי של התוכנית מתמקד במשבר חסר תקדים בקריית הרצוג בבני ברק, שם עשרות בתי כנסת עומדים בפני צווי סגירה. רשויות האכיפה טוענות כי מדובר במבנים המסכנים את בטיחות הציבור. בתוכנית מתארח עו"ד ד"ר ניסן שריפי, המייצג חלק מבתי הכנסת המאוימים בהריסה. בנוסף תחקירן התוכנית יוסי עבדו פנה אל כלל הגופים הרלוונטיים והביא את תגובתם בסוגיה. התגובות המלאות בסוף הכתבה.
התקדמות במו"מ לשחרור החטופים
בחזית הדיפלומטית, משלחת בכירה הכוללת את ראשי המוסד והשב"כ יוצאת לדוחה בהוראת ראש הממשלה. קונסול ישראל בניו יורק מעריך כי עסקה עשויה להיחתם עד ה-20 בינואר.
טלטלה פוליטית
במערכת הפוליטית מסתמן פילוג ב"יש עתיד" עם הודעתו של ח"כ עידן רול על פרישתו והקמת סיעת "הרוב הלאומי". ההערכות מדברות על אפשרות שח"כ אלעזר שטרן יצטרף למהלך. הפרשן הפוליטי בנצי רובין מנתח את המשמעויות.
פרשת רוזנפלד
בזירה המשפטית-ביטחונית, ראש השב"כ רונן בר מביע תמיכה בשחרור הנגד ארי רוזנפלד למעצר בית, בעוד הפרקליטות ממתינה לעמדת צה"ל בנושא.
עוד בכותרות: כיצד הגיב השחקן האנטישמי מל גיבסון לשריפת ביתו ומי אשם בשריפות הקטלניות, הטבעת מתכתית שנחתה מהשמיים בכפר נידח בקניה, התן שתקף פעוטה בתל אביב וגם האסון הכבד שפקד את מודיעין עילית עם פטירתו הטראגית של מנהל תלמוד תורה נתיבות התורה הרב שמואל טוננפלד זצ"ל.
ובפינת רץ ברשת: כיצד חוסכים בחורי הישיבה בפלסטיק, האשה שנכנסה למסוע המטען בנמל התעופה ומה דרשו החיילים הכורדים מהחיילים הטורקים שנפלו בשבי.
ולסיום, פינתו ביומית של רב התוכנית הרב אסף רצון מתוך הדף היומי.
תגובות
מרשות האכיפה נמסר: "הרשות לאכיפה במקרקעין פועלת נגד עבירות בנייה ושימוש בהתאם לסמכותה בכל רחבי הארץ. חומרת העבירות בהן מטפלת הרשות נבחנת בין היתר על פי היקף העבירה, סיכויים להכשרה ומידת הסיכון הנשקפת ממנה לציבור, האכיפה נעשית בצורה שוויונית ומקיפה - הרשות לאכיפה פועלת בבני ברק נגד בנייה לא חוקית, בין היתר בעקבות תלונות של תושבי בני ברק, שבשנת 2024 הגישו כ-30% מכל התלונות שהגיעו לרשות מכל הארץ".
לדבריהם: "תופעת הבנייה בבני ברק על שטחים שיעודם שטחים ציבוריים פתוחים היא תופעה עם היקף חריג בכל קנה מידה של בניה לא חוקית שלא ניתנת להכשרה. הרשות פעלה בשנה האחרונה נגד מסגדים לא חוקיים ונגד בתי כנסת לא חוקיים בשטחים ציבוריים פתוחים. למעלה מן הצורך נבהיר כי בנייה על שטח ציבורי פתוח אינה ניתנת להסדרה ויש להסירה".
מעיריית בני ברק נמסר: "בניגוד לנטען, עיריית בני ברק פועלת מול המוסדות בתיאום מלא על מנת לסייע לחיי התורה והיראה בעיר".
מלשכת השר בן גביר נמסר: "עמדתו של השר ידועה, מדיניות האכיפה חייבת להיות שוויונית בין כל המגזרים, לא ייתכן שיהרסו בתי כנסת, בעוד מסגדים שנבנו שלא כחוק נותרים על תילם. הרשות לאכיפת מקרקעין הועברה למשרד לביטחון לאומי לפני כחודש וחצי, אך מתקיים ויכוח בנוגע לשאלה מי קובע את מדיניות האכיפה. אנשי הרשות טוענים כי המדיניות נקבעת על-ידי היועצת המשפטית לממשלה, בעוד השר בן גביר מבהיר כי המדיניות שהוא מתווה, המבוססת על שוויון, היא זו שאמורה לקבוע". ציינו בלשכתו של השר לביטחון לאומי.