המהפכה בסוריה הפתיע אתכם? הצצה אל ההיסטוריה תלמד אתכם שאין חדש תחת השמש.
בפרק היסטורי מרתק מתוך התוכנית 'דבר ראשון' לוקח אותנו ההיסטוריון והמרצה רועי גרבר מי שאף כתב ספר בנושא - אל אחת התקופות המטלטלות בה גם העם היהודי יצא מעבדות לחירות.
- נמאס לכם מפוליטיקה? יש לנו חדשות עבורכם | תוכנית חדשה שתדביק אתכם למסך
המדובר הוא על סוף המאה ה-18, צרפת הייתה כמו אבוקה דולקת של מתח חברתי, מוכנה להתפרץ בכל רגע. חברה מחולקת לשלושה מעמדות, שם נולד הזרע של המרד הגדול ביותר באירופה.
חברה מפולגת: מעמד אחד שולט, רוב סובל
פחות מאחוז מהאוכלוסייה - הכמורה והאצולה - החזיקו בכוח עצום. הם נהנו מפטור ממיסים, זכויות מיוחדות ורכוש עתק, בעוד 97% מהאוכלוסייה - הם "פשוטי העם" - סחבו על גבם את נטל המדינה, עמלים בעוני ובחוסר יציבות.
הוגי דעות כמו רוסו, מונטסקיה ובולטר זרעו רעיונות רדיקליים של חירות, שוויון וזכויות אדם. אלה חלחלו בכל שכבות החברה הצרפתית, ויצרו פער הולך וגדל בין החלום למציאות.
נקודת השבירה: הסתערות על הבסטיליה
ב-14 ביולי 1789, פרץ המרד. ההמונים השתלטו על הבסטיליה - סמל הדיכוי המלוכני. רגע זה הפך לנקודת מפנה היסטורית, שיצרה למעשה את המושגים "ימין" ו"שמאל" בפוליטיקה העולמית.
המהפכה נסחפה לקיצוניות, והפכה לעידן של טרור בהנהגת רובספייר. הגיליוטינה הפכה לכלי משפיל שהוציא להורג אלפים, כולל המלך לואי ה-16 ולבסוף גם רובספייר עצמו.
המורשת: שינוי פני העולם
למרות האלימות, המהפכה הצרפתית הטביעה חותם עמוק. רעיונות כמו חירות, שוויון ואחווה, השיטה המטרית וזכויות אזרח הפכו לאבני יסוד בתרבות המערב המודרנית.
סיפור של מרד, דם ותקווה - כך ניתן לסכם את המהפכה הצרפתית, אירוע שזעזע את העולם והוליד עידן חדש של חשיבה פוליטית.
הצגת כל התגובות