כיכר השבת

לכבוד החג הלבן: המדריך המלא לתיקון ליל שבועות

תיקון ליל שבועות במה מדובר? מדוע הוא נקרא כך ומה הוא כולל? הנה המדריך המלא לתיקון ליל שבועות (שיווקי)

| מקודם |
אילוסטרציה
אילוסטרציה (צילום: פלאש90)

מהו תיקון ליל שבועות?

בבוקר חג השבועות, ממש כשהשלימו בני ישראל את ימי ספירת העומר, ניתנה להם התורה. המעמד המרגש בו קיבלו על עצמם עם ישראל את החוקים והמצוות היווה ציון דרך משמעותי בהפיכתנו לעם. במהלך שלושת הימים שקדמו לטקס מתן תורה, התכוננו בני ישראל למעמד המיוחד. לכבוד היום הזה, גם היום אנו מתכוננים ולומדים במשך כל הלילה. תיקון ליל שבועות הוא כינוי לסדר הקבוע הנלמד בליל החג, הכולל בתוכו התחלות וסיומים של פרקי התורה.

את מה אנחנו מתקנים?

המילה "תיקון" היא מילה בשפה הארמית המופיעה לראשונה בספר הזוהר ומשמעותה היא: "קישוט". זאת אומרת, שהתיקון הוא לא במובן של להחזיר דבר מה לקדמותו – אלא דווקא לקשט אותו. ממש כמו השושבינים המקשטים את הכלה, כך לימוד התורה, במובן הזה, הוא הקישוט שאנו לומדים במהלך הלילה כהכנה ל"חתונה" – מתן התורה וקריאת עשרת הדברות.

אך לצד הסיבה הזו, ישנו טעם נוסף לכינוי הלימוד בשם "תיקון". על פי שיר השירים רבה, בני ישראל ישנו עד שעה מאוחרת ביום מתן תורה ולכן הקב"ה העירם באמצעות קולות וברקים. בעזרת הלימוד שלנו מדי שנה אנו מתקנים את חטאם של בני ישראל – שזנחו את הציפיה למתן תורה.

תיקון ליל שבועות: ככה זה עובד

על פי הארי ז"ל ב"פרי עץ החיים", זהו סדר הקריאה והלימוד הנפוצים בתיקון ליל שבועות:

  1. יהי רצון – הלימוד מתחיל בבקשה לכך שהתפילות, הכוונות וקריאת התיקון שלנו יעלו לרצון לפני הקב"ה.

  2. פרקי תנ"ך – קוראים שלושה פסוקים ראשונים ושלושה פסוקים אחרונים מכל פרשה בתנ"ך ונעצרים אם נתקלים בפרשה המתארת עניין הקשור לחג השבועות, כמו למשל תיאור בריאת העולם, עשרת הדיברות, קרבנות החג ופרשות נוספות.

  3. פרקי משנה – קוראים את המשנה הראשונה והאחרונה מכל מסכת.

  4. ספר היצירה – ספר הקבלה המיוחס לאדם הראשון נקרא גם הוא בחג השבועות. על פי המנהג קוראים משנה ראשונה ואחרונה.

  5. זוהר – מעיינים בקטע קצר מהספר הקבלי בפרשת אמור, העוסק בסוגיית ההכנות אליהן נדרשת כלה, שהם עם ישראל, לקראת חופתה – טקס מתן תורה.

  6. תרי"ג מצוות – מעיינים בספר החינוך ומונים מתוכו את תרי"ג המצוות. פותחים בתפילה מיוחדת המתייחסת למצוות הנהוגות בזמן הזה והמצוות שננהג בהן לעתיד לבוא – בבניית בית המקדש.

  7. אדרא רבא קדישא – חלק מספר הזוהר, מתוכו קוראים את ראשיתו. הקטע הנקרא עוסק בהכנה הנדרשת לגילוי סודות הקבלה.

  8. שיר השירים – כשמגיעים לקראת שיר השירים מגיעים לאשמורת הראשונה של הבוקר ומתקרבים לסוף התיקון.

  9. יהי רצון – הגענו לסוף התיקון, וכעת נאמר שוב "יהי רצון" ונתפלל על תיקון האדם ועל לימוד התורה.

כיצד נמצא את הלימוד שאהבה נפשנו?

אם בעבר תיקון ליל שבועות היה טקס שנערך בעיקר בבתי כנסת כשהוא שומר על אופיו המסורתי, הרי שהיום מנהג הקריאה ועריכת טקסים סביבו צבר פופולריות רבה. אם תשוטטו ברחבי ירושלים או בקהילות יהודיות נוספות ברחבי הארץ בליל שבועות, תגלו שמלבד קריאה מסורתית של תיקון ליל שבועות, יש גם אינספור מקומות המציעים הרצאות בנושאים מגוונים, שיעורים משותפים, לימודי הגות יהודית, פילוסופיה חברתית ועוד.

כיאה לטקס הנמשך לילה שלם, ברוב המוחלט של מקומות הלימוד תמצאו גם שולחנות כיבוד עמוסים כל טוב – פינות קפה ותה, מאפים, פיצוחים וכמובן – עוגת גבינה, המלכה הבלתי מעורערת של החג.

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
למקרה שפספסתם‎