רבקה (בראשית כ"ז) תכננה תוכנית להשיג את ברכות יצחק עבור יעקב. בהכירה את אי התאמתו של עשיו בגלל מעשיו, ואת זקנתו המתקדמת וכושר ראייתו הדועך של יצחק, הדריכה רבקה את יעקב לחקות את עשיו ולהביא ליצחק את המאכל האהוב שעשיו היה מכין לו, בשר עזים, וללבוש את בגדי עשיו כדי לשחזר את ריחו ומגעו. למרות היסוסיו, יעקב ציית להוראות אמו. רבקה הרגיעה אותו במילים "עָלַי קִלְלָתְךָ בְּנִי" (עלי תהא קללתך בני), במטרה להקל את חששותיו מלהיתפס ולהיקלל על ידי יצחק במקום לקבל את הברכות.
השימוש של רבקה במילה "עלי" במטרה להקל את דאגותיו של יעקב בשל גניבת הברכות נותן הבנה עמוקה יותר של הסיפור. הפירוש של הגר"א הוא שהמילה "עלי" מייצגת את שלוש הניסיונות הגדולים שיעקב יתמודד איתם בחייו - עשו, לבן, יוסף;
1\. עשו - מסמל רדיפות ואנטישמיות, המאבק של יעקב עם עשו משקף איומים חיצוניים ועוינות שהעם היהודי ניצב בפניהם. בלקיחת הברכות, יעקב יצטרך להתמודד עם איום זה.
2\. לבן - מייצג את אלה המקדמים התבוללות, תחבולות ההונאה של לבן משקפות את אתגרי ההתבוללות עימם התמודדו קהילות יהודיות. החוויות של יעקב עם לבן מדגישות את הצורך להישאר נאמנים למורשת ולערכים למרות הלחצים.
3\. יוסף - מסמל פילוג ומחלוקת פנימית בקרב הקהילה היהודית, סיפורו של יוסף משקף חוסר אחדות ופילוג. המחלוקת בין יוסף לאחיו ממחישה את חשיבות האחדות.
השימוש של רבקה ב"עלי" מדגישה את הרעיון שהתמודדות עם ניסיונות אלו ילוו את העם היהודי.
.
הבנה של הגר"א בפרשת מקץ, שבה יעקב נראה כמרמז לשלושה ניסיונות גדולים שרבקה רמזה להם באמרה "עלי". כאשר ניצב מול ניסיון רביעי אפשרי הנוגע לבנימין, תגובתו של יעקב "עלי היה כלנה" מעידה על תדהמתו מהאפשרות לניסיון גדול נוסף, מעבר לשלושת הניסיונות הידועים .
מילותיה של רבקה אל יעקב משמשות כתוכנית כללית לאתגרים ההיסטוריים עמם התמודד העם היהודי ועוד יתמודד. צאצאיו של יעקב ייתקלו ברדיפות חיצוניות מצד עשו שבעולם, בלחצים להתבולל מצד לבן שבעולם, ובפילוג פנימי, כפי שעבר על יוסף ואחיו. "מעשה אבות סימן לבנים". עלינו להיות מודעים ל"עלי"; תוצאות הפילוג הפנימי יכולות להוביל לרצון להתבולל ולעודד את אויבינו לתקוף ולנסות להשמידנו.
השבוע נחוג את ראש חודש כסלו, נאחל "חודש טוב" ונאמר "מי שעשה ניסים לאבותינו וגאל אותם מעבדות לחרות הוא יגאל אותנו בקרוב ויקבץ נדחינו מארבע כנפות הארץ חברים כל ישראל ונאמר אמן." התפילה אומרת שמי שעשה ניסים יגאל אותנו שוב. לאילו נסים אנו מצפים? לכאורה זה נס גאולה, אבל זה לא רק נס הגאולה. גאולה מותנית באחדות, ב"חברים כל ישראל".
המסר של רבקה מדגיש שאחדות היא המפתח להתגבר על אתגרינו. כשנתאחד כעם אחד, נזכה לניסים ולגאולה השלמה במהרה בימינו, אמן.