בפרשת האזינו (דברים, פרק ל"ב, פסוק ז'), מופיעים שני ביטויים דומים: "זכור ימות עולם" - זכור את ימי הקדמונים, ו-"בינו שנות דור ודור" - הבינו את השנים של כל דור. פסוקים אלו מבליטים את חשיבות ההערכה להיסטוריה והבנת המאפיינים הייחודיים של כל דור.
בעוד "זכור ימות עולם" מעורר אותנו לזכור את ימי הקדמונים והחכמה שהם הטמיעו, הביטוי "בינו שנות דור ודור" מעורר אותנו לחפש הבנה עמוקה יותר. ומה ההבדל בין הביטוי הראשון לשני?
הפרשנים הציעו שהשורש של המילה "שנות" אינו מהפועל "שנה," אלא מהפועל "שונה". הכוונה היא להדגיש את ההבדלים ולעודד אותנו להכיר ולכבד את התכונות הייחודיות של כל דור, ולכן תרגומו הוא "הבינו את ההבדלים שבין הדורות."
נקודת מבט זו מזמינה אותנו להתבונן בהשלכות מעשיות. האם אנחנו באמת מבינים את הפרטים שמבדילים את דורנו מהדורות שקדמו לו? האם אנחנו מתחשבים בעושר של החכמה שנצברה במשך זמן? האם אנחנו מראים כבוד אמיתי לזקנים שבנו, מכירים בנסיונם כמקורות של הבנה?
בנוסף, נקח לדוגמה איפיון של הדור הנוכחי:
בדור שלנו, אנחנו הראשונים שלמדנו להכיר את העולם המורכב של האינטרנט והמדיה. ההורים שלנו לא היו צריכים ללמד אותנו על דברים אלו כי הם לא הכירו אותם בזמן שהיו צעירים. והטכנולוגיה הולכת ומשתכללת כדוגמה. השימוש בבינה מלאכותית AI. אנחנו צריכים היום לשאוף לחנך את הדור הבא על יכולותיו וערכיותו של AI, אף על פי שאנחנו עצמנו לא קיבלנו הכוונה בתחום זה. אנחנו החלוצים המוטלת עליהם המשימה להורות את הדור הבא בתחום הבינה המלאכותית (AI).
האימרה: "מי שאינם יכולים לזכור את העבר, מועדים לחזור עליו." נובעת מהבנה של משמעות הפסוק "זכור ימות עולם, בינו שנות דור ודור." עלינו להכיר את חשיבות ההיסטוריה, להעריך את חכמת העבר כדי להאיר ולהתאים את עצמנו לאתגרים וההזדמנויות הייחודיות של זמננו.