אחרי חודשים ארוכים של הזעה והיצמדות למזגן כמה כיף להתכרבל מתחת לשמיכה עם כוס תה חם. בחוץ קר וגשום ובבית חמים ונעים, הילדים משחקים על השטיח ואמא מודדת סוודרים חדשים... האמת היא שלא קשה כל כך להגיע לתמונה המושלמת הזאת. החורף כבר כאן, תה וכירבולית רכה ניתן למצוא בכל בית. מה שנותר זה רק למנוע ריצות מיותרות לרופא ולהתחיל ליהנות מהחורף הישראלי הקצר.
הדבר הראשון שכולם מסמנים כמקור הסכנה בחורף הוא תנור חימום. אכן, מדי חורף תנורי חימום גורמים ללא מעט כוויות ואפילו שריפות. חשוב להקפיד שתנור החימום יורחק מהישג ידם של הילדים. לא פחות חשוב להרחיק את התנור משפות, וילונות, רהיטי עץ, מיטות ושמיכות. בחללים קטנים וצפופים מזגן הוא אומנם אופציה יקרה יותר, אך הרבה יותר בטיחותית. מומלץ לקחת בחשבון גם שכל מכשירי החימום מלבד המזגנים מייבשים בצורה משמעותית את האוויר בחדר. האוויר היבש גורם לעיתים לשיעול מציק שמלווה את הילד במשך כל החורף. הפתרון הוא להפעיל את תנור החימום יחד עם מכשיר אדים.
שיעול עלול להיגרם כמובן לא רק מתנורי חימום. הוירוסים הרבים של החורף הורסים לעיתים את כל התענוג מהעונה הזאת. כשכל היום מטפטף עלינו משהו מלמעלה ואנו מרגישים אותה רטיבות מעצבנת גם מתחת לאפינו, הנטייה הטבעית שלנו היא לעטוף כמה שיותר את התינוק הרך ולמנוע הצטננות. מה גם שבכל מקום מזכירים לנו שתינוקות רכים לא מסוגלים לשמור על חום גופם. אך אמהות שלוקחות ברצינות יתרה את ההמלצות הללו עוטפות את התינוק בכל כל הרבה שכבות של בד וצמר עד שהתינוק מתחיל להזיע ובקושי מצליח לנשום. ואף שלפעמים הזאטוט נראה די חמוד בתוך כל השכבות של האוברולים הצהבהבים עם הארנבונים והשמיכות הוורודות עם הדובונים, לא כדאי לחמם אותו לדרגת בישול גם אם קר מאוד בחוץ.
הטמפרטורה האופטימאלית בחדר של התינוק היא 22-25 מעלות. אחרי המקלחת ניתן לחמם קצת יותר את החדר, אבל בכל מקרה לא כדאי לשמור על 28-30 מעלות חום בחדר במשך כל הלילה. סאונה היא הרי לא מקום הכי טוב לשינה. מאידך, אם מדובר בתינוק חמוד אך מעט קירח, מומלץ לשים לו בשעות שינה כובע דק. כי גם כשחמים ונעים בחדר דרך העור החשוף של הקרקפת התינוקות מאבדים חום וסובלים מתחושה לא נעימה בראשם. כובע דק, שמיכה חמה אך קלה וטמפרטורה סבירה בחדר יקלו על שנתו של התינוק. וגם כשמדובר בימים גשומים לא יזיק לאוורר מדי פעם את החדר ולתת לחיידקים ולווירוסים הזדמנות לעזוב את הבית.
בין אם מדובר בתינוק ובין אם בילד מתבגר חשוב לשים את המיטה שלו ליד הקיר הפנימי של הבית. הקירות החיצוניים הם קרים יותר ולא נעימים למגע. ילדים רבים נוטים להסיר בלילה את השמיכה ולהיצמד עם הגב לקיר. היצמדות ממושכת לקיר הקר יכולה לגרום להצטננות ולהקשות על ההחלמה. אם אין ברירה והמיטה עומדת ליד הקיר החיצוני הקר תנסו למצוא פתרון יצירתי לבעיה, למשל באמצעות כריות או צעצועים שיפרידו בין גב הילד לקיר.
בחורף אנחנו מרבים לשתות תה חם ולאכול מרקים חמים. לצערנו, גם מספר הכוויות שנגרמות מנוזלים חמים גדל בצורה משמעותית בחודשי החורף. כדי לא להיכנס לסטטיסטיקה העצובה אסור להניח כוס או צלחת על קצה השולחן גם אם נראה לכם שהנוזל שבתוכם כבר התקרר. כמו כן, מאוד לא מומלץ לשתות משקה חם כשהתינוק התזזיתי יושב על הברכיים.