בחני את עצמך: את סובלת מלחץ?

האם אתם חשים אי שקט? לא ישנים טוב? סובלים מכאבי ראש? עייפים ובאופן כללי מרגישים פחות אנרגטיים? כל אלה יכולים להצביע גם על העובדה שאתם סובלים מלחץ. גב' הניה לוברבום עו"ס קלינית ופסיכותרפיסטית מסבירה איך תדעו אם אכן זו הבעיה – ומה תוכלו לעשות כדי להתגבר (בריאות)

| כיכר השבת |
בשנים האחרונות, קצב החיים הפך להיות מהיר יותר. הלחץ להספיק ולהרוויח יותר, ברמה מסויימת הוא חיובי בהיותו המניע העיקרי לפעולה. אך לחץ מוגבר לאורך זמן גובה מחיר יקר.

מהו לחץ חיובי?

בשנים האחרונות נערכו מחקרים המוכיחים על השפעת הלחץ, והוכח כי במצב לחץ מתון הגוף מפריש אדרנלין ומביא לשיפור היעילות של משימות מורכבות, שיפור ביכולות הריכוז, עלייה ברמת המוטיבציה, שיפור הזיכרון וגם שיפור בלימודים, בעבודה וכד'.

גורמי הלחץ:

1. מצבים

ישנם מצבים המלווים בתחושת לחץ, כמו מצב בטחוני, קושי כלכלי, מחלת בן משפחה קרוב, פיטורין, קשיים בחינוך ילדים ועוד. גם מאורעות חיוביים עלולים לעורר לחץ. כמו נישואין, לידה, עבודה חדשה, חגים ואפילו חופשות. הם מלווים בחשש של איך נסתדר, האם נצליח? לחץ כתגובה לאירועים אלו הוא סביר, אך אם תחושת הלחץ ממשיכה גם אחרי האירוע, היא בעייתית והיא עלולה לגרום לשחיקה ולמחושים, לעייפות יתר, לדכדוך ולחרדה.

2. גורמים אישיותיים

פרפקציוניזם – הוא גורם לחץ ממדרגה ראשונה. הכול חייב להיות מושלם. בכל תחום, ואם לא – זה אסון, כישלון, והביקורת העצמית אז היא ללא רחמים. להיות תמיד מושלם זה נטל כבד מנשוא שאינו משאיר מקום להנאה ולתחושת רווחה. גם טיפוסים מרצים, דאגנים, אחראים מידי, מצפוניים, מידי, מועדים לפורענות.

3. עומס החיים המודרני

העומס הוא גורם לחץ ממדרגה ראשונה. בעולם המודרני אנו מאיצים את קצב החיים באופן קיצוני ושוכחים שלעיתים יותר שווה פחות. הכול דחוף, נחוץ, לחוץ, כמות הטלפונים, המיילים והניירת הם אינסופיים ואיננו עוצרים לבחון מה חשוב באמת.
מה זה לחץ? לחץ זו תגובת דחק אינדיבידואלית של הגוף למצבים לא ידועים ומלחיצים. הלחץ מתבטא בשלושה תחומים:

בתחום הקוגניטיבי – ירידה בריכוז, בזיכרון, קושי להחליט.

בתחום הרגשי – אי שקט, דאגה, חרדה, דכדוך.

בתחום הפיזי – דופק מהיר, נדודי שינה, עייפות תמידית, בעיות במערכת העיכול, כאבים למיניהם, הנפוצים בהם הם כאבי ראש ובטן.

מהו לחץ כרוני?

לחץ כרוני הוא לחץ בעוצמה נמוכה הנמשך לאורך זמן ועלול לגרום לבעיות בריאותיות שונות: מחלות, מצבי רוח, כאבי שרירים, בעיות לב, בעיות במערכת העיכול ועוד. הוא יכול להתחיל באירוע אקוטי ולהמשיך אחריו, או ללא אירוע כזה במיוחד כשלאדם נטיות אישיותיות המעודדות לחץ כמו פרפקציוניזם ודאגנות.

בחנו את עצמכם: האם אתם סובלים מלחץ?

· האם אתם סובלים מעייפות? קושי להירדם? שינה לא רציפה או סיוטים במהלך הלילה?

· האם אתם סובלים מחוסר מוטיבציה?

· האם אתם סובלים מכאבים פיזיים כגון: גב, ראש, בטן וכד', בתדירות גבוהה ללא הסבר רפואי?

· האם אתם סובלים מרגשות שליליים כלפי עצמכם וכלפי הסביבה או עצבניים יותר מבעבר?

· האם אתם חורקים שיניים במהלך הלילה? קמים עם כאב ראש או כאב בלסתות?

· האם אתם חשים רעב מוגבר או מופחת?

· מרגישים מבולבלים, מתקשים להתרכז?

· מקפיצים רגליים או לחילופין מרגישים שרירים מסוימים בגוף קופצים ללא סיבה?

אם התשובות לרוב השאלות היו חיוביות, כנראה שאתם חווים לחץ ומתח.


במרכז 'מגן' ברחבי הארץ, הפועלים ללא מטרת רווח, פסיכולוגים ומטפלים מומחים המסייעים לעשרות מטופלים מידי חודש לחזור לחיים בריאים יותר

]]>
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

Mame לאישה הדתית