שנים של השתקה. "לא מדברים על זה", כך אומרים. ניסיתי לתרץ לעצמי מדוע לא שמעתי כלום, איך זה שלא ידעתי שאחותה של שכנתי חולה, ותליתי זאת בהנחה ש"ככה זה במנטאליות הסובייטית". הן עדיין חושבות שהק.ג.ב. יושב להן על הזנב. אבל ההסתרה, ההכחשה וההדחקה בקרב הציבור שלנו, גדולות הרבה יותר ממנטאליות רוסית.
לצערנו הרב, חייהן של נשים יקרות רבות מוטלים פה על הכף. בשבוע שעבר התאספנו קבוצת נשים חרדיות משפיעות, במכללה של הרבנית עדינה בר-שלום. הנאספות ביקשו לבדוק כיצד ניתן להעלות את המודעות למחלת הסרטן התורשתי בציבור החרדי. בין המשתתפות היו גם הפרופסור אפרת להד, מנהלת המכון לגנטיקה רפואית במרכז הרפואי 'שערי צדק', והגב' מירי זיו – מנכ"לית 'האגודה למלחמה בסרטן'. בירכתי על הצעד שעשוי להציל את חייהן וגופן של נשים חרדיות רבות.
אחרי שלמדנו מהו ייעוץ גנטי, ומדוע חשוב לדעת אם חלית במחלת הסרטן על רקע תורשתי. עלתה שאלת החשש מבירור גנטי. כמו תמיד, הפחד שיזהו אותך או את בנותייך כנשאיות הגן, דבר שעשוי להרוס כל סיכוי לשידוכים טובים, עלה סביב השולחן.
אלא שהפלא ופלא, הפרט החשוב לציון הוא, שגברים נשאים בדומה לנשים נשאיות, עשויים להוריש את המוטציה הפגומה לבנותיהם. סביב השולחן עלו רעיונות כיצד לגרום לנשים ללכת להיבדק כדי להקדים טיפול למחלה. בין היתר דנו גם בשאלת הנושא ההלכתי והאתגרים הכרוכים בהעלאת המודעות בקרב קהל נשים שאפילו לא קורא למחלה בשמה. הרי בעיתונות החרדית לא נאמר סרטן שד ושחלה אלא סרטן נשים, בעוד שכאמור, הגן נמצא גם נמצא אצל גברים.
המסקנה הייתה שחייבים להעלות את המודעות לנושא הזה, שכן גם אם מדובר בבדיקות מעקב וטיפולים לא נעימים, הרי שבכוחם למנוע סרטן אצל בני המשפחה ולהציל חיים. ומסקנה נוספת, שחייב לדבר על זה, רמת המודעות עולה כאשר מדברים על כך, מסבירים ומבינים כי בדיקה מוקדמת יכולה להציל חיים ממש.
כל מה שרצית לדעת על גנטיקה וסרטן, תוכלי למצוא באתר Www.cancer.org.il/prev-gene או בטלפון: 1800-599-995
רק תהיו בריאות!
מירי שניאורסון היא בעלת "הבחירה שלי", מנחת אירועים, מרצה ושדרנית רדיו. לתגובות: Mirisch1@gmail.com
]]>