כיכר השבת

סוכרתיים: שימו לב לבהונות!

רבים מחולי הסוכרת מאבדים תחושה בכפות הרגליים, תופעה זו שכיחה למי שסובל מסוכרת ממושכת . זוהי פגיעה וסקולרית שללא טיפול נכון יכולה לגרום לסתימת כלי דם, איך מטפלים בתופעה זו?

| כיכר השבת |
ברוריה היא אישה פעילה ונמרצת כבת 50, מנהלת מועדון קשישים, סבתא מפנקת וחברה מצחיקה. אך לא רבים לא יודעים כי ברוריה סוכרתית. שנים רבות היא חיה עם הבעיה, מתמודדת, מטפלת, מזריקה מה שצריך, חיה את החיים כסדרם. אך לאחרונה רגלה אינה מתפקדת כשורה, מה קרה לה?

רגלה של ברוריה לאחרונה אינה מתפקדת עקב איבוד תחושה בבהונותיה, תופעה מוכרת אצל סוכרתיים,

למרות חוסר הנוחות ברוריה לא נכנסת להיסטריה ונשארת מעשית.

איך למנוע החמרה ועל מה להקפיד עם רגל סוכרתית, היא מבקשת לברר..

ראשית: חשוב להיזהר ולהישמר וללכת אך ורק למכון מוכר ומוסמך עם המלצות. לא להתפתות לכל מיני הצעות מפוקפקות במחירים זולים. טיפול ברגל סכרתית דורש כובד ראש ואחריות רבה.

שנם 2 סוגי סכרת, סכרת סוג 1– סכרת נעורים, וסכרת סוג 2 – רגל סוכרתית. אנשים הסובלים מסכרת סוג 2 (מבוגרים בד"כ), מפתחים עם הזמן תהליך של חוסר זרימת דם (בעיה ווסקולרית) היכול להגיע עד כדי סתימה של כלי דם.

תהליך זה מורגש בתחילתו במקומות הרחוקים מהלב ובכלי דם הדקים ביותר בפריפריה, כמו בקצות האצבעות – בכליות ובעין. לעיתים אף יש חוסר תחושה באצבעות, או כיב ברגל אשר המטופל אינו מודע לקיומו. אי לכך נדרש מעקב רצוף לבדיקת ספיקת כליות, בדיקת קרקעית העין וכפות רגליים.

במקרה של רגל סוכרתית חובה להקפיד על נעל רחבה ללא תפרים בתוכה. כדי למנוע חיכוך והיווצרות של פצעים או כיבים בכף הרגל, אשר עלולים לגרום לנמק או לקטיעה ל"ע.

במידה ונוצר כיב בכף הרגל עלול הריפוי להימשך זמן רב, עקב אי אספקת דם סדירה למקום הפצע. כדי לחסוך את הבעיה מומלץ לנעול נעל רחבה אך לא רחבה מידי, כדי למנוע מהרגל לשייט בתוכה וליצור חיכוך וכיב מסוכן. בשוק קיימות חברות הנעלה שונות המספקות נעלי נוחות לסוכרתיים באישור מכון התקנים.

אם המטופלת חשה בעור קשה בעקב או בקדמת כף הרגל, הדבר טעון טיפול מיידי, ע"י מדרסים רכים ומותאמים להפחתת הלחץ. כדי למנוע עוגמת נפש בעתיד. ויפה שעה אחת קודם.

ישנם מדרסים עם קצף מפלסטיזות, החומר שמומלץ בדרך כלל להגנה על כף הרגל הסוכרתית. פלסטיזות הוא חומר שנועד להכיל בלחץ "נקודות חמות" העומדות בחום ולחץ על ידי התאמה אישית לכף הרגל .החומר מספק אתהנוחות ואת ההגנה הנדרשת בטיפול כף רגל סוכרתית

מניעת הישנות כיב מהווה אתגר קליני; שיעורי ההישנות נעים בין 30% ב- 12 חודשים ל- 100% ב- 40 חודשים. לאחר ריפוי מושלם, על החולים לחזור באופן הדרגתי לפעילות מלאה ונשיאת משקל, בעזרת הנעלה מתאימה ומדרסים מותאמים, המפחיתים באופן יעיל לחץ ברגל. מספר מחקרים של נעליים טיפוליות הראו הפחתה בהישנות כיב.

הנעלה הולמת, חינוך וטיפול סדיר של הרגל (כולל הסרת יבלות) יכולים למנוע הישנות כיבים.

החומר המקצועי נכתב ע"י מומחה האורטופדיה ר' יהודה קורנפלד מ"בסד אורטופדיה":

]]>
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

Mame לאישה הדתית