קרוטוקונוס היא בעיה שכיחה בקרב נשים וצעירים. אצל נשים היא נגרמת כתוצאה מלידות, וממחלות נשיות הפוגועות בירידה בראיה. המחלה נפוצה בקרב נשים צעירות.
המחלה גורמת לטשטוש בראייה כתוצאה מעיוות במבנה העין. מצב הראיה בתחילת גילוי המחלה עדיין תקין אך אט אט הבעיות מופיעות בהדרגה ומחמירות - הראיה למרחוק מטשטשת, מופיעות הילות אור וכתמים ובשלבים מתקדמים יותר נוצרות צלקות בקרנית.
את המחלה ניתן לאבחן באמצעות בדיקת מיפוי ממוחשבת שמודדדת את עובי הקרנית. כדאי לערוך בדיקה משפחתית בשל התורשתיות שקיימת במחלה זו.
אנשים הסובלים מקרוטוקונוס יכולים להיעזר באמצעות משקפיים או עדשות מגע רכות כאשר הקרנית במשך הזמן נעשית דקה יותר.כאשר המחלה מתקדמת ניתן להשתמש בעדשות מגע קשות נושמת ומיוחדות העוזרות למקד את הראייה.
ניתן לטפל במחלה בשיטת "קשרי צילוב" – מצליבים את סיבי החלבון (קולוגן) על הקרנית, ע"י טפטוף של ויטמין B בשם ריבופילאבין, גורמים לויטמין זה להיות פעיל על הקרנית באמצעות הקרנת אולטראסגוליות מה שגורם לתהליך הצלבה בין הויטמין והסיבים הקיימים בגלוקוגן להיות פעילים ולהשפיע על הקרנית, עד כדי החזרתה כמעט למצב תקין. בשל הניסיון הרב שנעשה בטיפול הזה נמצא כי ההצלבה מאיטה את התפתחות המחלה וגורמת לשיפור ניכר בראיה .
השתלת קרנית באה בחשבון בשלבי המחלה הראשונים על-ידי השתלת טבעות שמשטיחות ומייצבות את הקרנית. הפעולה הזו גורמת לשיפור בחדות הראיה, הטיפול בלייזר מתאים לחלק קטן מהסובלים במחלה, תלוי ברמת הקונוס. כאשר המצב מחמיר והמחלה בשלבים מתקדמים ניתן להשתיל קרנית מאדם אחר.
בקרנית אין כלי דם. אספקת הדם שלה אינה ישירה מכלי הדם, ולכן היא נתנת להשתלה מאדם אחר שלא היו מחלות בעיניו. הסיכויים להצלחה בהשתלת קרנית גבוהים מאד לאור ניסיונות העבר.
]]>